02 / 05 / 2024

Gayrimenkul sektörü 10 yılda nereden nereye geldi?

Gayrimenkul sektörü 10 yılda nereden nereye geldi?

Ekonomik ve politik istikrarı yakalayan Türkiye 'nin büyümesinde gayrimenkul sektörünün katkısı yadsınamaz. Peki sektör 10 yılda hangi aşamalardan geçti, nereden nereye geldi? Sektör temsilcilerine sorduk...



Türkiye son 10 yılda politik ve ekonomik istikrarı yakalayıp, ekonomik potansiyelini de adım adım hayata geçirmeye başlayan bir ülke. Kuşkusuz bunda gayrimenkul sektörünün katkısı büyük. Bugüne kadar 200 binin üzerinde markalı konut üretildi. 

Markalı konutlarla birlikte Türkiye'de modern kentleşme olumlu yönde dönüşüme uğradı. Kentsel dönüşümle birlikte bu sürecin daha da hızlanacağı öngörülüyor. 

Sektörün 10 yılda nasıl bir aşama kaydettiğini görmek adına gayrimenkul sektörü temsilcilerine "Son 10 yılda gayrimenkul sektörü 'nereden nereye' geldi.." diye sorduk. İşte yanıtlar... 


HAYALLER GERÇEK OLDU Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum: Sektörümüz açısından şehrimizin yeniden yapılanmasına ilişkin alınan kararların etkisinde bir 10 yıl geçirdik. Yeni şehir bölgesi planlarının hayata geçirilmeye başlandığı, İstanbul'a üçüncü bir köprünün yapımının sürdüğü, gayrimenkul sektörünü çok olumlu anlamda etkileyecek hayal diye nitelendirilen ulaşım projelerinin gerçeğe dönüşmeye başladığını gördük. 


GSYH'DE PAYI %14 

SİNPAŞ GYO Genel Müdürü Seba Gacemer: Son 10 yılda Türkiye'de ekonomiyi kim büyüttü diye baktığımızda inşaatın yüzde 71'lik çıkışıyla 4 puanlık etkisi var. Keza gayrimenkul faaliyetleri de yüzde 30 büyümeyle 1,7 puanlık bir etkiye sahip. 10 yılda Capital 500'deki inşaat şirketlerinin sayılarına baktığımızda, 4'ten 18'e çıktığını görüyoruz. GSYH'de yüzde 14 pay alan sektörümüzde 40 yıldır Sinpaş'ın olması bizim için gurur. 


YABANCI ÇEKİYORUZ 

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya: 10 yıl önce kısmen içine daha kapanık, dünya ile entegre olma sürecini henüz tamamlayamamış bir inşaat sektörü vardı. Yanı sıra gayrimenkul geliştiricilerin yakın bölgelerdeki etkinlikleri de bugünkü kadar gelişmiş değildi. Bugün sektör, dünya ile entegre olmuş, yabancı yatırımcıları Türkiye'ye çekebilme kabiliyeti olan, know-how süreçlerine sahip durumda. Finansman açısından da 10 yıl göre daha güçlüyüz. 


BÜYÜMENİN LOKOMOTİFİ 

DEKAR DK Yönetim kurulu Başkanı Salih Kuzu: Türkiye'de gayrimenkul sektörü son 10 yıldır ekonominin lokomotiflerinden biri oldu. Önümüzdeki 20 yıl daha bunu sürdürmesi bekleniyor. 

Sektör kısa geçmişinde hızlı bir büyüme gerçekleştirerek kurumsallaşma ve marka konutlar üretmede büyük mesafe kaydetti. Faizlerin düşmesi ve konut kredilerinin yaygınlaşmasıyla konut satışlarında büyük artışlar yaşandı. 


3 MİLYAR $ KATMADEĞER 

SİNPAŞ Holding İştiraki Servet GYO Genel Müdürü Mahmut Sefa Çelik: Son on yılda konut sektörü bugüne değin üretmiş olduğu 200.000'in üzerinde markalı konut ile ekonomik büyümeye katkı sağlarken, Türkiye'deki yerleşim ve yaşam trendlerini de olumlu yönde dönüştürdü. Markalı konut üretimi bugün Türkiye'ye yılda yaklaşık 3 milyar dolarlık katma değer sağlıyor, ve 50.000'in üzerinde kişi istihdam ediyor. 


ALGI DA DEĞİŞTİ 

ARTAŞ Grubu ve Avrupa Konutları Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya: Son 5 yıldü sektör büyük atılımlar gerçekleştirildi.. 10- 15 yıl öncesindeki müteahhit algısı ve mahalle arası apartman olgusu gelişerek kurumsal firmalar bünyesinde hayata geçirilen nitelikli konut projelerine dönüştü. 


Akşam Future


Geri Dön