29 / 04 / 2024

Doğru konutu bulmanın yolları!

Doğru konutu bulmanın yolları!

Erhan Boysanoğlu, Habertürk Gazetesi'nde " Doğru konutu bulmanın yolları " başlıklı yazıyı kaleme aldı. Boysanoğlu, yazısında doğru konutu bulmanın yollarını belirterek okuyucularını konut alımında bilgilendiriyor...



Küresel krizden çıkışta, dünyanın ağır temposuna karşın Türkiye'nin daha hızlı yol almasının ve yaklaşan seçimin, bu dönemde konut almayı düşünenlerin aklında bazı (gereksiz) tereddütler oluşmasına yol açtığı görülüyor. Bu, en azından bizlere sıkça yöneltilen sorular arasında yer alıyor.

Bununla birlikte konut alımında bazı müşterilerin bilinçli bir yaklaşımla ince eleyip sık dokudukları görülürken, bazılarının ise oldukça yüzeysel bir yaklaşımla böylesine önemli bir satın almayı gerçekleştirdiklerini izliyoruz.

Oysa bir konutun ömrü, en az 50-70 senedir. Gelir seviyesine göre çok ufak farklılıklar gösterse de, konut alımı, yaşam boyu ortalama 1 ya da 2 kez gerçekleştirilen bir satın almadır. Diğer bir tabir ile konut alımı, insanların oldukça büyük bölümü, hatta hemen hemen tamamı için hayatlarında satın aldıkları en büyük ve en önemli üründür.

Bunun yanı sıra doğru konutun seçimini yapmak için oldukça fazla unsur söz konusudur. Doğal olarak da tek bir ipucu ile doğru konutu belirleyebilmek mümkün değil. Ama konut satın alma yolunda, doğru yolu gösterecek ve dikkat edilmesi gereken belirli başlı konular ise şöyle sıralanabilir:

EN DOĞRU ZAMAN VE BULUNAMAYACAK FIRSATLAR
Bu dönem en çok sorulan sorulardan biri, "Konut alımı için doğru bir zaman mı". Bunun yanıtı: Birden fazla 'evet'. Zira içinde bulunduğumuz dönem, konutta belki bir daha yakalanamayacak sayıda fırsatı birden sunuyor.
 
Öncelikle krizlere ilk giren ancak en son çıkan inşaat sektöründe konut fiyatları henüz tam yerine oturmadı; ilerleyen süreçte artacak. Buna bir de seçim sonrası bekleneni enflasyondaki olası artışın inşaat maliyetlerine etki edeceği riski de eklenirse, konut fiyatları bu dönemde oldukça iyi bir noktada görünüyor.

Bu dönemi fırsat kılan bir diğer konu ise finans çevrelerindeki hkim görüş olan 'seçim sonrası faiz oranlarınm artacağı'. Şu dönem vade ve oran olarak oldukça uygun finansman seçenekleri mevcut. Bu fırsatın şimdi değerlendiriliyor olması çok avantajlı. Zira seçim sonrası tam tersi bir etki ile faiz oranları aşağı inse dahi, mevcut kredilerin bu olası düşük rakamlarla yeniden yapılandırılması söz konusu olabiliyor. Dolayısıyla şu dönem konut satın alımı, tam anlamıyla bir 'fırsat' konumunda.

NET- BRÜT YANILTMASIN

Konut sektöründe dikkat edilmesi gerekli en önemli konuların başında brüt-net metrekare değerleri geliyor. Kimi firmalar net metrekare üzerinden satış yaparken, kimileri ise brüt metrekareleri masaya koyuyorlar. Net metrekare nedir İnsanların evin içinde ellerinin dokunduğu büyüklüktür. Biz bunu süpürülebilir alan diye nitelendiriyoruz. Yani evin içindeki duvar kalınlıkları dahi bu tanıma dahil değildir. Brüt metrekarede ise bu büyüklüğün içine; duvarlar, merdiven, asansör, aydınlatma boşlukları girer. Kimi zaman firmalar projede yaptıkları tüm inşaat alanını, yani sosyal tesisleri, yeraltı yollarını, otopark alanlarını, kiler ya da depoları baz alarak brüt metrekare çıkarır. Net ve brüt metrekare arasında, 3'te 1, kimi zaman ise iki katı ve daha
üzeri bir farklılık söz konusu olmaktadır.

Somut örnek vermek gerekirse, biz, Çengelköy'de MESA'da, araç trafiğini yeraltına aldık. 50 bin metrekare toprak üstünde, 53 bin metrekare toprak altında inşaat yaptık. Burada net metrekare üzerinden satışlar yapıyoruz. Brüt üzerinden gitseydik; net 150 metrekarelik bir dairemizin yeraltında kimi 80 metrekareye ulaşan kilerini/deposunu, otoparktaki iki araçlık alanını, yine zemin katta ise veya dubleks ise 80 metrekareye kadar ulaşan kat bahçe kullanım alanını ya da teraslarını da katsaydık, söz konusu dairenin büyüklüğü 300 metrekareyi aşardı. Dolayısıyla net olan üzerinden hesaplanan metrekare fiyatı ile brüt üzerinden hesaplanan metrekare fiyatı haksız bir şekilde farklı görünüyor.

ESKİ PROJEDEKİ YAŞANMIŞLIKLAR
Bir konutun yapı kalitesi, broşürlerle, maketlerle veya verilen sözlerle değil, içinde yaşandıkça anlaşılır. Keza bu süreç en az birkaç yıldan başlar ve 10- 20'li yıllara kadar uzanır. Dolayısıyla konut alacakların, firmaların geçmiş Bu dönem, en çok sorulan projelerindeki yap, kalitesine, verilen sözlerin tutulup tutulmadığına bakmaları gerekir. Ancak bu noktada, kimse sahibi olduğu kötülememe eğilimindedir. Çünkü konutun değeri düşer. Bu nedenle ulaşılabilen mümkün olduğu kadar çok referans, doğru konut seçimi yolunda önemli bir adım olacaktır.

YEŞİL ALAN VE SOSYAL TESİS
Projelerde konut içindeki hayat kadar, dışındaki yaşam olanakları da çok önemlidir. Tüm sosyal ihtiyaçların karşılandığı bir proje olmasına dikkat etmek gerekli. Sektörde bazı projelerde sosyal tesislerin, farklı bir kulüp gibi işletildiği ve site sakinlerinden ekstra üyelik ücretleri istendiği yönünde bazı şikayetlere rastlanıyor.

KONUM, YAPI KALİTESİ DETAYLAR ÖNEMLİ
Projenin konumu, önemli noktalara mesafesi, dakika yerine kilometre bazında değerlendirilmeli. Konum seçiminde projenin kent merkezinde olmasından ziyade, öncelikle aile bireylerinin iş ve eğitim yerlerine olan yakınlığı önemlidir.
Bunun yanı sıra, yapının malzeme ve inşa kalitesi, uygulamadaki detaylarda önemlidir. Projede, güvenli ve sağlam taşıyıcı sistemlerin bulunması, yeni ve denenmiş teknolojilere yer veriliyor olması, kaliteli malzemelerle üretilmiş olması gibi özellikler elbette çok önemlidir. Konut içindeki milimetrik detaylara dahi dikkat edilmiş olması o projede uygulamadaki özeni, hassasiyeti ortaya koyar. Bunun yanında çevre düzenlemede her yeri suni göllerle kaplanmış projelerde, daha sonra bakım ve işletme masrafları ile ortaya çıkan sorunlar ciddi baş ağrısı olabiliyor.
Habertürk/Erhan Boysanoğlu

 


Geri Dön