28 / 04 / 2024

Doğu Anadolu fay hattında en sigortasız il Elazığ!

Doğu Anadolu fay hattında en sigortasız il Elazığ!

Elazığ'da meydana gelen depremde çok sayıda ev yıkıldı. 6.8 büyüklükte depremle sarsılan Elazığ, Doğu Anadolu fay hattındaki 7 il arasında en düşük konut sigortası oranına sahip...



Türkiye, Elazığ'da meydana gelen depremle birlikte, deprem gerçeğiyle tekrar yüzleşti. Deprem ülkesi olan türkiye'de, konutların sadece yarısı sigortalı. 6.8’lik depremin vurduğu Elazığ’da ise sigortalı konut oranı yüzde 35. Akşam gazetesinde yer alan habere göre, Elazığ, Doğu Anadolu fay hattındaki 7 il arasında da en düşük sigorta oranına sahip olan şehir.
 
Elazığ ve Malatya’da cuma gecesi meydana gelen 6.8’lik sarsıntı, deprem sigortası olmayan konutları yeniden gündeme getirdi. Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun (DASK) verileri, konutların hala yarısının zorunlu deprem sigortası olmadığını ortaya çıkardı. Verilere göre, Elazığ depreminin etkilediği Doğu Anadolu fay hattındaki illerde bu oran daha düşük. Doğu Anadolu fay hattı üzerinde son dönemde en fazla zarar gören Elazığ ve Malatya’nın yanı sıra Hatay, Gaziantep, Bingöl, Adıyaman ve Kahramanmaraş bulunuyor.

 

ÜÇ EVDEN İKİSİ SİGORTASIZ

6.8 şiddetindeki büyük depremle sarsılan ve ardından yüzlerce artçı sarsıntının yaşandığı ve Doğu Anadolu deprem kuşağı üzerinde yer alan Elazığ, yüzde 35 ile deprem sigortasının en az olduğu illerin başında geliyor.

Elazığ’da 123 bin 310 konutun sadece 43 bin 147 tanesi zorunlu deprem sigortasını yaptırmış. Yine depremden en çok etkilenen Malatya’da da 165 bin 690 konuttan 62 bin 984’ü, yani yüzde 38’i sigortalı.

 

SİGORTA BİRLİĞİ’NDEN DEPREMZEDEYE ÇAĞRI

Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Atilla Benli, depremde evi, iş yeri, aracı, eşyaları hasar gören sigortalılara çağrı yaptı. Benli “Depreme karşı yapısal ve yapısal olmayan önlemleri almanın yanı sıra evimizi, işyerimizi sigorta teminatıyla güvenceye almamız da şart. Sigorta teminatı vatandaşımıza depremden sonra hasar tazminatını alıp hayata kaldığı yerden devam etme şansı veriyor” diye konuştu. Benli, sigorta sektörü olarak deprem hasarı olan Elazığ, Malatya ve civar bölgelerdeki sigortalılar için çalışmalarını başlattıklarını da belirtti.

 

BİNGÖL BİLİNÇLENDİ

Doğu Anadolu fay hattı üzerinde, DASK oranı Türkiye ortalaması olan yüzde 53.8’i geçen sadece Bingöl bulunuyor. Bingöl’de DASK oranı yüzde 72.30 olarak açıklandı. Bunda 2003’teki 6.4’lük deprem sonrasında halkın bilinçlenmesinin etkili olduğu vurgulanıyor. Yine verilere göre bölgedeki toplam 1.8 milyon konutun sadece 702 bini sigortalı. Türkiye genelinde ise toplam 17.6 milyon konuttan 9.5 milyonunun zorunlu deprem sigortası yaptırdığı belirtildi.
Türkiye’de en yüksek sigorta ise 1999 depreminde 2 bin 500'ün üzerinde kişinin hayatını kaybettiği Yalova’da bulunuyor. Yalova’daki konutların yüzde 85.5’i sigortalı. Bu oran İstanbul’da ise 67.3 olarak görülüyor.

Her iki evden birinin zorunlu deprem sigortası yok!

182 bin konut depreme sigortasız yakalandı!

20 soruda DASK!


Geri Dön