09 / 10 / 2024

Doğu ve batı sentezli dekorasyon ön plana çıktı!

Doğu ve batı sentezli dekorasyon ön plana çıktı!

Yoğun ve stresli yaşam tarzından bunalan Batı toplumları, geçen yüzyıl sonlarından bu yana çareyi en azından yaşadıkları meknları hafifletmekte ve sadeleştirmekte arıyorlar




Asya kültürlerinin sade ama şık dekorasyon ve sanat anlayışları bu bağlamda Batı ülkeleri için en iyi örnekler oluyor. Zen felsefesinin iç mekanlardaki yansıması olan ve geçen yüzyıl da fırtına gibi esen minimalizm akımı hl kitlelerin en popüler tercihlerinden biri olmaya devam ediyor. Bu nedenle daha sade ve huzurlu yaşam alanları için bu 'zamansız' stilin niteliklerini öğrenmek büyük önem taşıyor

Temel olarak iç meknlara banş, denge ve huzur kazandırmayı amaçlayan Asya stili, sadeliği ve düzeni temel alırken, kalite ve el işçiliği en önemli enstrümanlar olarak kullanıyor. İç meknlarınızda Asyalı bir tarz yakalamak için yapılacaklara gelince... Asya stilinin en karakteristik özelliklerinden biri de dramatik renk kullanımı olarak bilinir. Örneğin çin kültüründe iç meknlarda şans getirdiğine inanılan koyu kırmızı, en baskın renk olarak kullanılır. Mobilyalarda ise ağırlıklı olarak ayna gibi parlayan lake siyah renk tercih ediliyor. Japon tarzıyla biçimlenmiş iç meknlarda ise kahverengi, gri ve bronzun doğal tonları başroldedir.

Altın rengindeki rötuşlar ve efektler de bu tarzın vazgeçilmezidir. Asya tarzında bambu ve ahşap malzemenin ağırlığı hem mobilyalarda hem de aksesuarlarda hissedilir. Japon kültüründe ise buna bir de kğıt ve doğal taş eklenir. Peyzaj figürleri, doğa betimlemeleri, doğal malzeme kullanımı Asya stili aksesuarlarda sıkça terdh edilir. Kırmızı ve altın renklerinde, farklı boyutlardaki vazolara yerleştirilen bambu aranjmanları çin evlerinde; özenle budanmış ve yetiştirilmiş bonzai bitkileri ise Japon evlerinde vazgeçilmezdir. Minimum yer kaplayan ama çok fonksiyonlu mobilyalar asırlar boyunca Zen kültüründeki arınma ve sadeleşme arayıştnmn sembolü oldu. Hem oturma hem de uyuma amaçlı üniteler, hem dolap hem de sehpa işlevi gören mobilyalar bu yaklaşımın örneklerinden bazıları.

Asya stilini yaşama meknlarına taşınmanın belki de en pratik yolu zeminlerde yün Afgan ve ipek çin halıları, kilimler, Japonların 'tatami' adını verdikleri hasır matlar; pencerelerde ise yün perdeler, bambu ya da ahşap jaluziler kullanmaktan geçiyor. Japon evlerinin 'Shoji' adı verilen ve meknları bölmeye yarayan geleneksel ahşap çerçeveli ve kğıt kaplı sürgülü kapılan da evinizi Asya ruhuna büründürmenin bir diğer yolu olabilir. Doğa, Asya evlerinde en önemli dekoratif kaynaklardan biridir. Bahçenizde kullandığınız fıskiyeli küçük ve dekoratif havuzlar ya da sadece akan suyun sesi bile evinize Zen kültürünün huzurunu taşımaya yetecektir.
Milliyet/Yasemin AKSOY


Geri Dön