17 / 06 / 2024

Doğum izni süresi uzatılıyor mu? 

Doğum izni süresi uzatılıyor mu? 

Hükümet çalışan anneler için adım atma kararı aldığını duyurdu. Doğum izni süresi yükseltilerek, yarı zamanlı çalışmaya imkân sağlanacak ve evden çalışma modeli uygulanacağı kaydedildi.



Son zamanlarda nüfus konusunu hükümetin merceği altında. Bu süreçte tolere edilebilir durumdan çıkan nüfus problemine de çözüm aranıyor. Nüfusun erimesi konusu, AKP'nin Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında da tartışılıp çözüm önerileri sunuldu.

Günümüzde, çalışan kadınların çocuk sahibi olma konusundaki endişe ve talepleri görüşüldü. Buna göre, kadınların hem kariyer hem de çocuk yapmaları için hükümetin gerekli destekleri verip adım atması için ne yeni kararlar alınması için de öneriler görüşülmüş oldu.

Buna göre, doğum izni süresi artırılacak ve yarı zamanlı çalışmaya imkân sağlanacak. Ayrıca, evden çalışma modeli uygulanacak ve anneler bu süreçte esnek çalışmadan yararlanacak. Annelerin kıdem boşlukları bütçeden tamamlanacak.

gercekgundem.com'da yer alan habere göre; Kadın çalışanların çocuk planlarını ertelediklerinin ya da çocuk yapmaktan vazgeçtiklerinin ifade eden bir MKYK üyesi, özellikle doğum sonrası izinlerle ilgili kadınların talebini iletti.

Üye, konu ile ilgili şunları kaydetti: "4 aylık doğum izni çok az, kadınların çocukları 5-6 yaşına gelene kadar yarı çalışma / evden çalışma ile desteklenmeleri ve bu duruma kaynak ayrılması gerekiyor. 1 yıllık izin seçeneği ile 2-3 senelik uzaktan çalışma imkânı gündeme getirilmeli ve adım atılmalı."

Doğum izni süresi uzatılıyor mu? 

YÜZDE 100 DESTEK 

Buna göre, talepler üzerine söz alan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, atılacak her adımı yüzde 100 desteklediklerini de kaydetti. "Maliye olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız" ifade eden Bakan Şimşek, "Özel sektör de sürece dâhil edilmeli. Kaynak aktarımı konusunda problem olmaz. Özel sektörü destekleriz, kıdem tazminatına tanımlamaları için gereken desteği veririz" dedi.

TEHLİKENİN FARKINDAYIZ

Bakan Şimşek öte yandan yaşlı nüfus ile ilgili de değerlendirmelerde bulundu. Son 20 yılda yaşlı nüfusun genel nüfusa oranı yüzde 10'lara kadar yaklaştı. 65 yıl öncesinde bu oran yüzde 3.5'ti. Hükümet olarak tehlikenin farkındayız" dedi.

DOĞUM İZNİ NE KADAR?

Kadın işçinin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı haftalık süre için çalıştırılmaması esastır.  Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir.

Evlilik kredisi ödemeleri bugün resmen başlıyor! 2 yıl geri ödemesiz 150 bin TL veriliyor!

Evde Bakım Yardımı ödemeleri banka hesaplarına yatırıldı...

Çalışan anneler dikkat! Doğum izin ücreti, süt parası ve çocuk parası ne kadar oldu?

Prim borcu olanlara müjde! SGK'dan geriye dönük indirim hakkı kazanacaklar! 

 

 


Geri Dön