06 / 05 / 2024

Doğuş GE GYO net karını yüzde bin 104 artırdı!

Doğuş GE GYO net karını yüzde bin 104 artırdı!

2009 yılının üçüncü  çeyrek yani 2009'un dokuz aylık bilançoları İMKB kanalıyla kamuya açıklandı



2008'in Eylül ayında yatırım bankası Lehman Brothers'in batışıyla patlak veren glabol krizin bilançolar üzerindeki etkisini görmek açısından, bu dönemdeki bilançolar ayrıca önem taşıyor. Çünkü 2008'in dokuz ayındaki bilançolar kriz dönemini yansıtmazken, 2009'un dokuz aylık bilanço verileri, krizin bilançolar üzerindeki etkisini gösteriyor.

Bu anlamda İMKB'de hisse senedi işlem gören 15 gayrimenkul yatırım ortaklığı  (GYO) şirketinin bilançolarını inceledik. Genel toplamlar anlamında bakıldığında 2008 yılının dokuz ayında 82.5 milyon TL net kârı  olan GYO sektörü, bu yıl aynı dönemde 108.7 milyon TL net kâr açıkladı. Buna göre sektör krize rağmen yüzde 31.9 oranında kâr artışı yakalamış oldu.

9 şirket kârlı

Şirket bazında bakıldığında ise 15 şirketten dokuz tanesi net kâr rakamında geçen yıla göre daha iyi bir performans sağladı. Bu şirketlerin başında Doğuş GE GYO yüzde bin 104'lük artışla ilk sırada yer alırken, onu Nurol GYO, Sinpaş GYO ve Özderici GYO takip ediyor.

Doğuş GE GYO ve Nurol GYO, kira gelirleriyle dikkat çekerken, krize rağmen iddialı konut projeleriyle Sinpaş'm başarılı bir dönem geçirdiği görülüyor.

Bunun yanında geçen yıl zarar olan rakamını  bu yıl kâra çeviren Pera GYO ile geçen yılki zararlarını  bu yıl azaltan Edip Gayrimenkul, Yapı Kredi Koray ve Y&Y GYO şirketleri de gösterdikleri performans ile dikkat çekiyor.

Geçen yılki performansın altında kalan şirketler ise kâr açıklamaya devam etmelerine rağmen Alarko GYO, Sağlam GYO, Atakule GYO, Akmerkez GYO ve Vakıf GYO şirketleri.

Bunun yanında analistler, GYO sektörünün genel olarak net aktif değerinin altında iskontolu işlem gördüğünü, krizin etkileri nedeniyle bu sürecin 2010 yılında da devam edeceğini ifade ediyor.
Ekonomist/Mortgage/Talip Yılmaz


Geri Dön