27 / 04 / 2024

Doğuş Otomotiv, Bursa'ya arsa dahil 80 milyon TL'lik yatırım yaptı!

Doğuş Otomotiv, Bursa'ya arsa dahil 80 milyon TL'lik yatırım yaptı!

Son dönemde üretim konusunda adı sık sık gündeme gelen Volkswagen'i Türkiye'de temsil eden Doğuş Otomotiv'in Yönetim Kurulu Başkanı, "Türkiye'de üretim yapmak bizim işimiz değil. Ama otomotive 6-7 yıl içinde 300 milyon dolarlık yatırım yaptık" dedi



Son dönemde üretim konusunda adı sık sık gündeme gelen Volkswagen'i Türkiye'de temsil eden Doğuş Otomotiv'in Yönetim Kurulu Başkanı, "Türkiye'de üretim yapmak bizim işimiz değil. Ama otomotive 6-7 yıl içinde 300 milyon dolarlık yatırım yaptık. 2 bine yakın insanı da istihdam ediyoruz." dedi.Geçen yıl yaklaşık 110 bin araç satışına aracılık eden Doğuş Otomotiv, son 6 yılda 300 milyon dolarlık yatırım yaptığını açıkladı. Türkiye'de son dönemde yatırım için adı sık sık gündeme gelen Volkswagen'le birlikte aynı grup içindeki 7 otomobil markasının temsilcisi olan Doğuş Otomotiv'in Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, "Türkiye'de üretim yapmak bizim işimiz değil, onun dışında satış, satış sonrası ve finansman gibi otomotivin her alanında zaten varız. Sadece VW'nin sorduğu, danıştığı konularda kendilerine yardım ediyoruz. İşin bize bakan kısmında ise son 6-7 yıl içinde neredeyse bir fabrika kurma parası yatırım yapmışız. 2 bine yakın insanı da istihdam ediyoruz. VW üretim için dünyadaki birçok ülkeyi sürekli izliyor, raporlar hazırlanıyor. Türkiye'de yatırım yapacaksa da kendisi gelip yapacak." dedi. Doğuş Otomotiv, son olarak Bursa'ya arsa dahil 80 milyon liralık bir yatırım gerçekleştirdi.

Doğuş Otomotiv bünyesinde bulunan perakende şirketi Doğuş Oto'nun Bursa'daki tesislerinin açılışında sorularımızı cevaplandıran Aclan Acar, Türkiye'de lokomotif sektör haline gelen otomotivin sadece üretimle değil satış ve satış sonrası hizmetleriyle de önemli bir istihdam ve yatırım alanı olduğunu kaydetti. Bu konunun unutulmaması gerektiğini belirten Acar, "Krone ve Meiller gibi iki üretim yatırımı kararı aldık. Krone'de 50 çalışan var, yatırım miktarı düşük, teknolojisi de basit. Buna rağmen 5 yıldır uğraşıyoruz. Deneme üretimi yeni başladı. Ama adı üretim. Bizim sadece Bursa'daki bu tesisimizde 254 çalışan var. Biz bildiğimiz işi yapıyoruz." diye konuştu. Acar, Volkswagen'in üretim için bugün vereceği bir kararın bile, arsayı bulmaktan üretim sürecine geçmeye kadar 5 yılı bulacağını dile getirdi.

Otomotiv pazarında bu yıl bir miktar küçülme olacağını, bunun Türkiye'nin büyüme hedeflerine paralel bir gelişme olduğunu anlatan Aclan Acar, sektörün Türkiye'de üretim ve satış bakımından ekonominin lokomotifi olduğunu belirtti. "Bu yıl yaşanacak küçülme bir önceki seneye göre küçülmeyi ifade ediyor. Oysa 2010 yılına göre büyüme hâlâ devam ediyor. Gayri safi milli hasılanın çekim gücü Türkiye'de otomotiv sektörüdür. Böyle olmaya da devam edecek. Şu anda milyon adedini yakalamak zor ancak sektör ümit ediyoruz ki birkaç yıl içinde 1 milyon adet rakamına ulaşır." diyen Acar, pazarın bu yıl 750 bin civarında gerçekleşeceğini söyledi. Aclan Acar, Doğuş Otomotiv'in adetsel olarak bir miktar düşüş olsa da yılı yine yüzde 13 civarındaki pazar payı ile kapatmayı hedeflediğini ifade etti.

Doğuş, yeni marka peşinde olmayacak

Bir dönem Suzuki'nin distribütörlüğü için görüşmeler yaptıklarını hatırlatarak, "Başka bir marka düşünür müsünüz" sorusunun yöneltildiği Doğuş Otomotiv CEO'su Ali Bilaloğlu, "Bizim Suzuki ile yaptığımız görüşmeler tamamen ticarî şartlarda uyuşamadığımız için sona erdi. Bu süreçte Ural Hakverdi ile bilgi paylaştık. Kendisi ile halen görüşüyoruz. Ural Bey aynı rahmetli Orhan Yüce gibi otomotiv sektörünün duayenlerindendir. Bu yıldan itibaren onlar da yine pazarda toparlanacaklardır. Sonuç olarak bundan sonra ne başka bir markanın distribütörlüğünü alacağız ne de showroomlarımızda farklı bir markanın satışını yapacağız." dedi.

177 bin müşteri servis için geldi

Doğuş Oto Genel Müdürü Zafer Başar, geçen yıl 31 bin 372 adetlik bir satış adedi yakalayarak rekor kırdıklarını, birçok distribütörden daha fazla satış gerçekleştirdiklerini söyledi. Zafer Başar, bu rakamın, Türkiye'de satılan her 100 araçtan üçüne, Doğuş Otomotiv'in sattığı tüm araçların ise yüde 30'una denk geldiğini dile getirdi. Şirket olarak bu yıl elde edilen 1,5 milyar liralık ciro ile dünyanın en büyük otomotiv perakende şirketleri arasında yer aldıklarını, geçen yıl satışın yanı sıra 177 binin üzerinde müşteriye ise servis hizmeti sunulduğunu belirten Başar, bu alandaki cirolarının 175 milyon TL olduğunu kaydetti.

MEMDUH TAŞLICALI /Zaman


Geri Dön