03 / 05 / 2024

Dolar alanlar dikkat! Kur tahminleri yine değişti!

Dolar alanlar dikkat! Kur tahminleri yine değişti!

Küresel piyasalarda yaşanan gelişmeler ve ABD tahvil faizlerinde yaşanan değişimin etkisiyle beraber dolar/TL kuru değişti. Bu hafta Merkez Bankası'nın faiz kararına kadar dolar kurunda yatay bir seyir yaşanılacağı düşünülüyor.



Kur tahminleri yenilendi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yıl sonu dolar tahminini değiştirirken yabancı bankalardan aynı adım geldi. İşte yeni dolar tahminleri...

Milliyet'in haberine göre; dolar kurunda oynaklık yaşanıyor. Kurda TCMB faiz toplantısına kadar yatay bir seyir yaşanabilir. 100 baz puan ya da daha üzerinde bir faiz kuru yeniden 7.40 - 7.30 seyrinde olacak.

Ancak yurtdışı kaynaklı risklerin yükselmesiyle gerilemeler sınırlı olacak. Commerzbank, 2021 yıl sonu dolar/TL tahminini 8.00'den 8.50'ye revize etti. Kurum, orta vadede politika faizinin yeniden yüzde 15 civarına düşürülmesini beklediklerini bu nedenle Türk Lirası'nda yukarı yönlü bir eğilimin yeniden başlayarak kurun 2021 yılında 8.50'ye, 2022'de ise 9.50'ye çıkacağını kaydetti.

Cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki ankette 7.79 TL iken, bu anket döneminde 7.95 TL'ye ulaştı. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 7.94 TL iken, bu anket döneminde 8.20 TL oldu.

Dolar alanlar dikkat! Kur tahminleri yine değişti!

GÜÇLÜ İÇ TALEP

Şirketlerin bilançolarında yaşanan olumlu seyirde, özellikle otomotiv ve beyaz eşya sektörleri dikkat çekti. Gerek kredi teşvikleri, gerekse artan fiyatların etkisiyle bu iki sektördeki firmaların gelirlerinde artış yaşanırken, bu durum bilançolarına da olumlu yansıdı. İç talep güçlü kalmaya devam etti. Öte yandan petrol, petrokimya ve demir çelik gibi emtiaya dayalı sektörlerde toparlanmanın başlaması bu sektörlerdeki şirketlerin ciro ve kârlarında kuvvetli artışlar yaşandı.

Dolar alanlar dikkat! Kur tahminleri yine değişti!

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDEN ÇIKIŞ

Uluslararası Finans Enstitüsü'nün (IIF) hazırladığı rapora göre, gelişmekte olan piyasalardan büyük miktarlı para çıkışları yaşanıyor. Raporda, "Para çıkışları 2013 zirvesinde görülen düzeylere yaklaştı" ifadesi öne çıktı.

IIF, ABD tahvil faizlerinde artışın ortaya çıkardığı endişelerin teskini için Fed'in retoriğinde değişiklik olduğu ifade edilirken "Fed piyasanın dikkatini yakın vadeli GSYH'dan uzaklaştırmalı. Şu ana kadar banka ABD'nin orta vadeli büyüme görünümü konusunda çok az şey söylüyorum" şeklinde değerlendirmede bulundu.

Dolar alanlar dikkat! Kur tahminleri yine değişti!

HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI DÖRT TAHVİL İHALESİ DÜZENLEYECEK

Hazine ve Maliye Bakanlığı ihale programı kapsamında, 15 Mart Pazartesi günü 17 Kasım 2027 itfalı, 7 yıl (2436 gün) vadeli, değişken faizli tahvili yeniden ihraç edecek. Aynı gün 13 Kasım 2030 vadeli, 10 yıl (3528 gün) sabit kuponlu tahvil yeniden satışı yapılacak.

16 Mart Salı günü 9 Kasım 2022 itfalı, 2 yıl (602 gün) vadeli ve 1 Ekim 2025 itfalı, 5 yıl (1659 gün) vadeli sabit kuponlu tahviller yeniden piyasada olacak. İki günde düzenlenecek dört ihalenin de valörü 17 Mart olurken, tüm tahviller altı ayda bir ödeme yapılacak.

Dolar/TL haftanın son gününde ne kadar?

Dolar/TL kuru 7.50'nin altına düştü!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön