Altın & Dolar

Dolar borcu olanlar için emsal karar geldi! Kur borçları borç olduğu dönemden hesaplanacak...

Yargıtay’dan döviz borçları ile ilgili olarak emsal karar duyurdu. Yargıtay emsal bir karar verdi. Döviz borçları için açılan davalarda icra takibi tarihindeki kur üzerinden hesaplama yapılacak, borç Türk lirası ile ödeneceği kaydedildi.

Yargıtay, yabancı para ile alacak verecek davalarına kamu düzeni vurgusu yaparak, Türk Lirası ayarı getirdi. Bu kapsamda, Yargıtay’a göre mahkemeler artık döviz borçları için açılan davalarda, icra takibi tarihindeki kur üzerinden hesaplama yapacak ve Türk lirası karşılığını belirleyeceği ifade edildi.

Türkiye gazetesinden Yeşim Eraslan'ın haberine göre, Yargıtay’ın gündemine yansıyan dava konusu olay İstanbul’da yaşandığı duyuruldu. Kira anlaşmazlığı davasında dolar ile kiraya verdiği mülkün kirasını alamayan ev sahibi, icra takibi başlattığı belirtildi.

Kiracı, takibe itiraz edince dosya mahkemenin gündemine geldi. Davayı kabul eden yerel mahkeme, kirasını ödemeyen kiracının tahliyesine karar vererek, ev sahibine asıl alacağın yüzde 20’si oranında icra inkâr tazminatı ödemesine hükmetti. Mahkeme, alacağın yapancı para ile ödenmesine karar verdi.

Karara yapılan itiraz İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 36. Hukuk Dairesince reddedilince dosya Yargıtay’ın gündemine geldi. Kirasını ödemeyen borçlunun tazminatla sorumlu tutulmasını yerinde bulan Yargıtay 12. Hukuk Dairesi, ödenmeyen borçların ve tazminatın yabancı para ile ödenmesine karar verilmesini isabetsiz buldu. Daire “Yabancı para alacağının takip tarihindeki Merkez Bankasının efektif satış kuru üzerinden hesaplanacak Türk lirası karşılığı belirlenerek hükmedilmesi gerekirken yabancı para esas alınmak suretiyle karar verilmesi isabetsiz olmuştur” diye konuştu.

İlk derece mahkemesinin kararını düzelterek onayan Daire, kararının gerekçesinde kamusal düzen vurgusu yaptı. Bu kararda, bu konunun toplum düzenin korunması için gerekli olan kamu düzeni ile ilgili olduğu ve bu durumun resen gözetilmesi gerektiği kaydedildi.

Doların nabzını tutan adam Selçuk Geçer üstüne basa basa uyardı: Dolar borcu olanlar yandı! Net bu kadar olacak!

Borcu olanlar Yapı Kredi, Akbank, Garanti ve İş Bankası'nın kapısını tıklattı! Mart 2024'te en düşük faiz hangi bankada?

Borcu olanlar Yapı Kredi, Akbank, Garanti ve İş Bankası'nın kapısını tıklattı! Mart 2024'te en düşük faiz hangi bankada?

Amerikalıların hanehalkı borcunda en yüksek pay yine konut kredilerinin!