Ekonomi

Dolar, Euro haftanın ilk işlem gününde ne kadar oldu? İşte 16 Mayıs 2022 güncel dolar, Euro fiyatları

Doların değer kazanma eğilimleri yoğunlaşıyor ve uzmanlar doların Euro karşısında güçlenmesine de dikkat çekiyor. Ancak, ucuzlayanın Euro değil, doların oldukça hızlı bir şekilde pahalılaştığını belirtmekte fayda var. Peki Dolar, Euro ne kadar oldu, yükselişte mi düşüşte mi?ABD dolarının rallisinin ardından bir nefes alması ve riske maruz para birimlerinin son satışlardan sonra istikrarlı olmasıyla birlikte, Türk lirası (TL) Aralık ayından bu yana görülmeyen bir seviye olan USD başına 15'i aşarak yeniden ön plana çıkıyor

Doların ile Euro’nun güçlenmesi yönünde döviz kurundaki hafif hareketlerin devam edeceği görülüyor. ABD dolarının rallisinin ardından bir nefes alması ve riske maruz para birimlerinin son satışlardan sonra istikrarlı olmasıyla birlikte, Türk lirası (TL) Aralık ayından bu yana görülmeyen bir seviye olan USD başına 15'i aşarak yeniden ön plana çıkıyor.

Nominal faiz oranları ile enflasyon oranları arasındaki fark olan ve para birimine olan güvenin temel bir göstergesi olan Türkiye'nin reel faiz oranı, ülkenin hiperenflasyonla boğuştuğu Nisan 2000'den bu yana en düşük seviyesi olan -%55'e geriledi

Merkez bankalarının döviz rezervleri düşmeye devam ederken, Türk lirasına karşı yeni spekülasyonlar ivme kazanıyor.

Avro bölgesi, Türkiye'nin ana ticaret ortağıdır ve küresel ticarette Çin'in gerilemesiyle şiddetlenen yavaşlama, Türkiye'nin ihracatını ve ileriye dönük Türk ekonomisini olumsuz etkilemektedir

Avrupa ekonomisi için de kararan bir görünüm var. Kıtaya doğal gaz tedariki konusunda Moskova ile devam eden bir soğukluk, belirgin bir yavaşlama olasılığını artırdı.

Avrupa Merkez Bankası'nı ipte yürümeye bıraktı. Rekor enflasyonu evcilleştirmek için daha sıkı politika ihtiyacını, özellikle İtalya gibi bölgenin en borçlu üye ülkelerinden bazılarında neden olabilecek ekonomik zarar olasılığına karşı dengelemesi gerekiyor. Yetkililer, yıl sonundan önce oranları sıfırın üzerine çıkarabilirken, bunun ötesinde daha fazla artış konusunda şüpheler var.

Euro'nun kötü durumu, büyük ölçüde, Federal Rezerv'in emsallerinden daha büyük faiz oranlarını artırmaya devam etmesiyle aşırı yüklenen doların gücünün bir işlevidir. Hisse senedi ve kredi piyasalarındaki rüzgarı ortadan kaldıran yeni bir küresel riskten kaçınma nöbeti, yalnızca güvenli para birimlerine geçişe ivme kazandırıyor.

DOLAR VE EURO BUGÜN KAÇ LİRADAN İŞLEM GÖRÜYOR?

Dolar fiyatlarında haftanın ikinci işlem gününe 15.08’in üzerinde başladığı açıklandı.

Haftanın ilk gününde para piyasaları ABD Merkez Bankası’nın (Fed) geçtiğimiz hafta politika faizini 50 baz puan artırması bekleniyor. Fed’in 22 yıl sonra en sert faiz artışını gerçekleştirmesi sonrası geçtiğimiz gün ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3.203 seviyesini aşarak 3.5 yılın zirvesine ulaşmıştı.

ABD’nin dolar bazında 10 yıllık tahvil faizi 3.5 yılın zirvesine çıktıktan sonra yönünü aşağı çevirdi. Tahvil faizi bugün yüzde 2.963’ten işlem görmektedir. Geçtiğimiz gün 104.187 ile 20 yılın zirvesine ulaşan dolar endeksi bugün düşüş kaydederek 103.728 seviyesinde olduğu açıklandı.  

DOLAR, EURO YÜKSELİŞTE Mİ, DÜŞÜŞTE Mİ?

Dolar fiyatları haftanın ikinci işlem gününe 15.08’in üzerinde güne başladı. Kur şu dakikalarda yükseliş kaydederek 15.24'ten işlem görmeye devam ediyor. Dolar’ın gün içerisinde en düşük 15.07, en yüksek ise 15.26 seviyeleri görmesi bekleniyor. Aynı zamanda Euro ise aynı dakikalarda 16.10 lira ile primli seyretmektedir.