Ekonomi

Dolar kurunda bir ilk yaşanıyor! Dolara yatırım yapanlar dikkat!

Doları olan ya da dolara yatırım yapacak olanlar için önemli bir haber geldi. İşte detaylar!Böylelikle bir rekor kırıldı

Dolar/yen kuru, 1990 yılından bu zamana kadar en yüksek seviyesi olan 150 seviyesini aştı. Böylelikle bir rekor kırıldı. Yende yaşanan bu değer kaybı, Japonya'da yetkililerin dikkatinden kaçmadı.

İşte haberin ayrıntıları…

Son dakika olarak bildirildi. Dolar kurunda tarihi bir ilk yaşandı. Yastık altında doları olan, birikim yapan dikkat etsin! ABD Merkez Bankası'nın enflasyon endişelerinden dolayı faiz oranlarını artırması ve doların değer kazanmasına neden olan, Japonya ve İran'da döviz kurlarında ilginç gelişmeler meydana geliyor.

DOLAR/YEN KURUNDAN BEKLENMEDİK GELİŞME!

Dolar/yen kuru, 1990 yılından bu zamana kadar en yüksek seviyesi olan 150 seviyesini geçti ve tarihi rekora imza attı. Yenin bu kadar değer kaybı yaşaması Japonya'da yetkililerin ilgisini çekti. Maliye Bakanı Shunichi Suzuki, döviz kurunu sıkı bir şekilde takip edeceğini dile getirirken, Japonya geçen ay yene müdahale etmek zorunda kalmıştı. Ama, müdahaleye rağmen doların yükselişi hala sürüyor.

İRAN’DA İSE DEĞER KAYBI YAŞANIYOR!

Ocak ayına girilmesiyle daha ilk günlerde, 1 ABD doları, İran'da yaklaşık olarak 41 bin tümen civarında işlem görüyordu. Ama son zamanlarda, İran'ın ulusal para birimi, yılbaşından bu zamana kadar dolar karşısında yüzde 22 oranında değer kaybetmeyi sürdürüyor. ABD'nin 2018'de nükleer anlaşmadan çekilmesi ile beraber, sektörün dolar değer kaybı yüzde 700'ü geçti. Mayıs 2018'de 1 dolar, 6.000 bölümünde yer alıyordu.

İran'ın 2015’te imzaladığı nükleer anlaşma, İran'ın nükleer programını sınırlamasına karşılık Batı ülkelerinin yaptırımlarını hafifleteceği düşünülüyordu. Ancak ABD, Mayıs 2018'de anlaşmadan çekildi ve İran'a tekrardan yaptırımlar uygulamaya başladı. Bu da İran'ın nükleer sektöründe büyük bir değer kaybına neden oldu. AB’nin bu yaptırımların etkili olduğu düşünülüyor. Son aylara bakıldığında AB'nin de İran'a yaptırımlar uygulamaya başladığı öne sürülüyor.

10 MART CUMA DOLAR KAÇ TL OLDU? 

Dolar/TL haftanın beşinci işlem gününe yani 10 Mart Cuma gününe 18.96 seviyesinde başladı. Dolar, geçtiğimiz gün gece hacimsiz piyasada aşağıda 18,0030 yukarıda 19,8000 seviyelerini gördükten hemen sonra hafta boyunca işlem gördüğü yatay bandan ayrılaraki güne başladı.

Dolar/TL paritesinde sınırlı yükseliş hala devam ediyor. Geçtiğimiz gün yurt içinde Şubat ayı hazine nakit dengesi verisi takip edildi. Buna göre Ocak-Şubat döneminde nakit dengesi -225,8 milyar TL olduğu belirtildi. Diğer yandan siyasi gelişmeler de parite üzerinde etkili olmayı sürdürüyor. ABD'de ise dün gözler Fed Başkanı Powell'ın Senato'ya gerçekleştirdiği yarı yıl sunumundaydı. Powell, sunumda enflasyon hedefinin gerisinde olduklarını dile getirerek, para politikasının bir süre daha sıkı kalması gerektiğini kaydetti.