28 / 04 / 2024

Dolar mı, Euro mu, yoksa Sterlin mi? Vatandaşlar bu sorunun yanıtını arıyor

Dolar mı, Euro mu, yoksa Sterlin mi? Vatandaşlar bu sorunun yanıtını arıyor

Enflasyonla mücadele kapsamında çekilen faiz silahlarının gölgesinde şahinliğini sürdüren Fed, doların birçok ülke para birimi karşısında güçlenmesine neden oluyor.



Dolar Endeksi (DXY) 24 Mayıs 2021 haftasında başlattığı yükseliş trendi üzerindeki seyrini sürdürüyor. Bu trendin üzerinde daha agresif olan ve 21 Şubat 2022 haftasında başlayan ikincil bir trend var ve bu trend şu anda daha etkin. Bu sebeple aşağı yönlü bir seyir için öncelikle bu trend çizgisinin altına gelinmesi şart. Bunun için ise 108,751 desteğinin aşağı yönlü kırılması gerekiyor. Bu gerçekleşmediği sürece inişli çıkışlı bir seyir de olsa şu anda ana trendin yukarı olduğu unutulmamalı. Olası yukarı hareketlerin devamı halinde ise 114,240 ve 115,532 seviyeleri önemli direnç noktaları konumunda.

Euro’da kan kaybı sürecek mi?

Dolar mı, Euro mu, yoksa Sterlin mi? Vatandaşlar bu sorunun yanıtını arıyor

Euro/dolar paritesi 7 Şubat 2022 tarihinde 1.14948 dolar seviyesinden başlattığı düşüş kanalı içerisindeki düzenli seyrini sürdürüyor. Şu an ki teknik görünüm aşağı yönlü hareketlerin gerçekleşme olasılığının devam ettiğine işaret ediyor. Paritenin aşağı yönlü seyirden kurtulabilmesi için düşüş kanalının direnç noktasını yukarı yönlü kırması şart. Bu da 1.00826 dolar seviyesinin kırılması anlamına geliyor. Böyle bir senaryoda 1.02016 ve 1.03670 dolar seviyelerine doğru bir ivmelenme beklenebilir. Ancak paritenin hala düşüş kanalı içerisinde hareket ettiği unutulmamalı. Geçtiğimiz hafta bu kanalın haftalık bazdaki grafikte destek noktası test edildi. Geçtiğimiz dönemlerde kanalın destek noktasının testinden sonra az da olsa bir tepki hareketi gözlemlendi. Aynı döngünün tekrarlanması durumunda her ne kadar ana trend aşağı olsa da 0.99222 dolar seviyelerine doğru bir tepki hareketi beklenebilir. Kanalın bu hafta için destek noktası ise 0.95344 dolar seviyesinde bulunuyor.

18.25 TL’nin üzerinde dolarda yön yukarı

Dolar/TL paritesinin 18.25 seviyesinin üzerinde kalması olası yukarı hareketler için teknik anlamda ciddi bir risk. Bu nokta ayrıca 3 Ocak 2022 tarihinde 12.75 TL seviyesinden başlayan agresif yükseliş trendinin de destek noktasına oldukça yakın. Bu sebeple kısmi bir rahatlamadan bahsedebilmemiz için paritenin öncelikle bu seviyenin altına inmesi şart. Bu gerçekleşirse 17.77 TL seviyesi ara destek noktası olmak üzere 17.07 TL seviyesinde bulunan hem yatay hem de trend desteğine doğru bir geri çekilme beklenebilir. Bu noktanın da altına gelinmesi teknik anlamda aşağı yönlü hareketlerin hızlanmasını sağlayabilir. Ancak başta da belirttiğimiz gibi teknik görünüm açısından 18.25 TL seviyesinin üzerinde kalınması yukarı yönlü riskleri artıracak öneme sahip.

EDİTÖR NOTU: Bu haber 1 Ekim 2022 tarihinde saat 21.43'de yazılmıştır. An itibarıyla dolar kuru 18.50 Türk Lirası, euro 18,17 Türk Lirası, altının gramı ise 996 Türk Lirası değerinde.

Uzman isim açıkladı: İşte asgari ücrete beklenen zam oranı!

İslam Memiş gram altın için 'tarihi fırsat' diyerek uyardı!

Selçuk Geçer'den dolar uyarısı: 'Sakın bunu yapmayın'


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön