28 / 04 / 2024

Dolara olan talep fazlalığı Merkez Bankası'nı harekete geçirdi! Bankaları aradı...

Dolara olan talep fazlalığı Merkez Bankası'nı harekete geçirdi! Bankaları aradı...

Merkez Bankası, dün, artan döviz talebinin kaynağını anlamak ve piyasadaki "gereksiz volatiliteyi engellemek" için bankaları aradı. 



Reuters'a konuşan iki bankacılık kaynağının verdiği bilgilere göre; TCMB yetkilileri salı günü bankalar ile son günlerde piyasada artan döviz talebiyle ilgili görüşmeler yaptı. 

GEREKSİZ DÖVİZ TALEBİNE DİKKAT!

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; bir bankacılık kaynağı TCMB'nin görüşmede bankalara, "Gereksiz döviz talebine" dikkat etmesini söylediğini belirtti ve "TCMB görüşmede daha fazla konuşalım, talep nereden geliyor anlayalım mesajını verdi. Hem ne olduğunu anlamak hem de gereksiz volatiliteyi engellemek için bir görüşme oldu" dedi.

Dolara olan talep fazlalığı Merkez Bankası nı harekete geçirdi! Bankaları aradı...

DOLARA TALEP NEDEN ARTTI?

Gözler dolara çevrilirken dolardaki talebin neden bu kadar arttığı ise merak ediliyor.İki bankacı artan döviz talebini mart sonundaki yerel seçimler öncesinde oluşan "psikolojik" olarak niteledikleri talebe bağlarken bunun da "gereksiz bir talep" oluşturduğunu belirtti.

Dolara olan talep fazlalığı Merkez Bankası nı harekete geçirdi! Bankaları aradı...

Öte yandan bankacılar salı günü artan döviz talebinden dolayo Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın  TL uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemi yaptığını ifade ettiler. TCMB dün Temmuz ayından bu yana ilk defa 475 milyon dolar tutarında forward işlemi yaparken, tutar 28 Mayıs, yani genel seçim öncesi dönemden bu yana en yüksek seviyede gerçekleşti.

Öte yandan TCMB menkul kıymet tesisi kapsamında ticari ve ihtiyaç kredilerinde aylık büyüme sınırını düşürerek para politikasında ilave sıkılaştırma adımı atan TCMB, ilave adımlar üzerinde çalıştığını belirtti.

DOLAR BUGÜN NE KADAR OLDU?

7 Mart 2024 dolar/TL kuru milyonlarca yatırıcmı tarafından yakından takip ediliyor. Son zamanalarda rekor üstüne rekor kıran dolar kuru haftanın dördüncü işlem gününde 32,38 liradan başladı. Aynı dakikalarda euro kuru ise 32,30 liradan satılıyor. 

Dolarda yıl sonu beklentisi yükseldi! 2024 dolar/TL ne kadar olacak?

Dolar 32 TL'yi geçti! Gümbür gümbür geliyor! Uzmanlar uyarıyor! Dolar bir kaç gün içinde...

Geri Dön