Altın & Dolar

Dolarda 30 yıl öncesine geri dönüldü! Selçuk Geçer uyardı: Aynı hataları tekrarlıyoruz! 120 TL'de olur 150'de...

Ekonomist Selçuk Geçer, 1994 döviz krizinin günümüzde yaşanan ekonomik çalkantılarla ciddi benzerlik gösterdiğini söyledi ve ''Aynı hataları tekrarlıyoruz' diyerek tepki gösterdi.

Ünlü ekonomist Selçuk Geçer, 1994 krizinden önce Türkiye'de sabit döviz kuru politikasının uygulandığını söyledi. Döviz kurlarını belirli bir seviyede tutmayı hedefleyen bu politika, ekonomideki dengesizliklerden dolayı sürdürülebilirliğini kaybetti. O dönemde yapılan bu yanlış uygulamanın şu anda da yapıldığına dikkat çeken Selçuk Geçer, 'aynı hataları tekrarlıyoruz'' dedi.

Kamu finansmanındaki ciddi açıkların, ekonomiyi kırılgan hale getirdiğini söyleyen ekonomist Selçuk Geçer, devletin gelirleri harcamalarını karşılamayınca, bütçe açıkları büyüdüğünü söyledi. Bu açıkların yüksek faizli borçlanmalarla kapatılmaya çalışıldığını, ancak bu durum borç yükünü artırdığı ve faiz ödemelerinin bütçe üzerindeki baskısını artırdığına dikkat çekti. 

ENFLASYON KONTROLSÜZ ŞEKİLDE YÜKSELDİ

Son 10 senede Türkiye'nin faiz politikaları, ekonomik istikrarı sağlamak yerine belirsizliği artırdı. Faiz oranlarının düşük tutulması, enflasyonun kontrolsüz şekilde yükselmesine neden oldu. Enflasyonla mücadelede geç kalınması, halkın alım gücünü düşürdü ve ekonomide durgunluğa yol açtı.


DÖVİZ KURLARI ÜZERİNDEKİ BASKILAR ARTIRILDI

Selçuk Geçer, döviz kurlarını sabit tutma çabalarının Merkez Bankası rezervlerinin hızla erimesine neden olduğunu belirtti.

Piyasa koşullarına müdahale edilerek döviz kurlarının suni şekilde düşük tutulması, döviz rezervlerinin azalmasına ve ekonominin dış şoklara karşı daha savunmasız hale gelmesine neden oldu.

YÜKSEK ENFLASYON VE FAİZOR ORANLARIYLA MÜCADELE EDİLİYOR

1994'te olduğu gibi, bugün de Türkiye yüksek enflasyon ve faiz oranlarıyla mücadele ediyor. O dönemde enflasyon, ekonominin belini büken en büyük sorunlardan biriydi. Bugün de benzer şekilde, enflasyon oranlarının yüksek seyretmesi, halkın alım gücünü düşürüyor ve yaşam standartlarını olumsuz etkiliyor. Faiz oranlarının yüksek olması ise borçlanma maliyetlerini artırarak, yatırımların önünde bir engel oluşturuyor.


5 YILDA 200 KAT ARTIRMIŞTI

1994 öncesi yapılan hatalardan dolayı doların 5 yılda 200 kat arttığına dikkat çeken Selçuk Geçer, ''Bugün kat be kat daha fazla yapılan hatalar doları nereye götürür siz hesap edin...''dedi. 

5 ılda doların 200 kat artması doların senede 40 katına yükselmesi demek oluyor. Yani dolar şu anda 33,04 liradan işlem görüyorsa, bir sene sonra olası senaryo karşısında 120 lirayı geçmesi anlamına geliyor....

Bankalarda, kasalarda, evinde, cebinde dolar bulunduranlar kırmızı alarm! İslam Memiş uyarıyor! Yanlış yoldasınız!

Alman devinden sıcağı sıcağına yıl sonu dolar tahmini! Dolar 37 TL...