Altın & Dolar

Dolarda 7 şiddetinde deprem! İşte son dakika dolar kuru!

Dolar, küresel para birimleri karşısına gücünü kaybetmeyi sürdürürken, Türk Lirası karşısında ise yükselişine devam ediyor. Dolar kuru bugüne 33,10 TL'den güne başlarken, Euro da 35,98 TL'den başladı.

Yatırımcıların en gözde yatırım araçları arasında yer alan dolar, küresel para birimleri karşısına gücünü kaybetmeye devam ederken, Türk Lirası karşısında ise yükselişine devam ediyor. Dolar kuru bugüne 33,10 TL'den güne başlarken, Euro da 35,98 TL'den başladı.

Dolar/TL kurunun yükselişinde Borsa İstanbul'daki düşüş serisi ve her ne kadar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası son PPK metninde son derece şahin mesajlar verse de Eylül ayında faiz indirimi ihtimalinin gündemi sarması da etkili oldu. Kur 21 Mayıs tarihinden bu yana yüzde 2,85 yükseliş sergiledi. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, salı günü politika faizini yüzde 50'de sabit tutmuş ve son zamanların en şahin PPK metnini yayımlamıştı. Fakat piyasalar Eylül ayında bir faiz indirim ihtimalini dillendirmeye başladı. 

Söz konusu bu söylentiler Borsa İstanbul üzerinde de etkili olurken, Borsa İstanbul son 4 günde yüzde 3,07 değer kaybetti. 

Haber Global'den Samet Cambaz imzalı habere göre geçtiğimiz gün Suudi Arabistan ile 5 milyar dolarlık swap anlaşmasını durduran Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın rezervleri rekor kırmayı sürdürüyor. Rezervler 19 Temmuz 2024 haftasında bir önceki haftaya göre sınırlı bir artış ile 114 milyon dolar artış göstererek, 153 milyar 910 milyon dolara çıktı ve tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Dolar kurundaki yükselişi değerlendirmek isteyen tasarruf sahipleri dolar mevduatlarını artırdı. Döviz mevduatları 19 Temmuz 2024 tarihi ile biten haftada 1.4 milyar dolar artış gösterdi.

Yabancılar da haftalar sonra hisseye geri döndü. Tahvil sattı. Yabancılar geçtiğimiz hafta 124,2 milyon dolarlık hisse senedi aldı. 700 milyon dolarlık tahvil sattı. 

Küresel piyasalarda ise "yapay zeka" sorgulanırken, Çarşamba günü yüzde 4 düşen teknoloji hisselerini barındıran Nasdaq Endeksi, dün yüzde 1'e yakın düşüş göstererek, 2 günde yüzde 5'lik düşüş yaşadı. 

Tüm bunlar dışında diğer bir taraftan piyasalar Eylül ayında Fed'in faiz indirimine gideceğini hesaplıyor. Doların diğer para birimleri karşısındaki gücünü ölçen DXY endeksi yüksek dalgalı seyir işlem görüyor.


İki şehirde satılık 10 gayrimenkul! Taksitle arsa ve mağaza fırsatını kaçırmayın!

SSK, Bağkur, 4A, 4B, 4C emeklileri dikkat! Paralar bugün hesaplarda! Hemen alın!

Yüzde 25 zam sınırına takılan ev sahiplerinin mağduriyeti bitmedi: Yan apartmanda kira 55 bin TL, benim aldığım 6.500 TL