Ekonomi

Dolarda dananın kuyruğu ay sonunda kopacak

Analistlere göre, ay sonunda dolar daha da sıkıntılı noktalara gelecek. Fed'in faiz artırımı ile ilgili tahminler yükseldi. ABD'nin salgın döneminde bastığı parayı piyasadan daha hızlı toplama arzusu piyasalarda sert hareketlere neden olacak.ABD enflasyon verisi açıklandı,  dolar / TL de çok önemli rol oynayacak bir veriden söz ediyoruz

Piyasa analisti ve Yatırım Uzmanı Evren Devrim Zelyut, eylül sonunda dolar ve faizde oyunun değişeceğini belirterek, "Bunun için iki tane önemli veri var. ABD enflasyon verisi açıklandı,  dolar / TL de çok önemli rol oynayacak bir veriden söz ediyoruz.  ABD'de enflasyon Ağustos'ta 8.5'tan 8.3'e düştü ama beklenti 8.1 düzeyindeydi. Bu düşüşte benzin fiyatlarındaki düşüş etkili oldu ama genel fiyatlarda beklenen etki sağlanamadı" dedi. ABD'nin enflasyon raporundaki detaylara dikkat çeken Zelyut, yüksek fiyatların "yapışıp genele yayıldığı"  ibaresine dikkat çekerek, Fed'in hedefine ulaşmak için daha da agresif artışlara imza atabileceğini söyledi.  Zelyut, Fed'in faiz artırım kararını açıklayacağı  21-22-23 Eylül'den sonra dolar-TL sıkıntılı noktalara geleceğini belirterek, "Petrol fiyatları çok daha inmeyecek ve enflasyonun düşmesinde fazla etkili olamayacak, bu da ABD enflasyonu vuracak. Sonuçta bütün bu gelişmeler  gelip dolar/TL endeksinde etkili olacak" diye konuştu.

Noel dönemi enflasyonu coşturacak

ABD enflasyonunda beklenen düşüşün sağlanamadığını, çekirdek enflasyonun yukarı gitmesinin, faizlerin de yukarı gideceğini gösterdiğini dile getiren Zelyut,  önümüzdeki aylarda ABD ve Avrupa'da başlayacak Noel dönemlerinin de enflasyon üzerinde olumsuz etkiler yaratacağını kaydetti.

Fed'in faiz artırımı ne kadar olacak?

Amerikan Merkez Bankası FED'in bu ay yapması beklenen 75 baz puanlık faiz artışını, 100 baz puana çıkarmasının beklendiğini dile getiren Zelyut, ABD'nin salgın döneminde bastığı dolarları piyasadan toplamak için açıkladığı takvimden daha büyük oranda dolar çekeceğini de söyledi.

Zelyut, "Bilanço küçültme takvimi daha da artacak. Pandemi döneminde basılan paraları, yayınlanan takvimin üstünde piyasadan geri çekecekler, eylül sonunda dolarda bir kırılma noktası olacak.  Faiz oranı yüzde 4'ü aşacak ve bu durumda da dolar Türkiye'de de yukarı gidecek" dedi.

"Henüz fragman esas filme daha geçilmedi"

Aynı Youtube yayınında değerlendirmelerde bulunan ekonomi ve borsa uzmanı gazeteci Remzi Özdemir de ABD'nin kendini kurtarmak için dolar sopasını daha etkili olarak kullanacağını belirterek FED'in 100 baz puan faiz artışı yapacağı beklentisinin yükseldiğine dikkat çekti. Bu durumda Avrupa'da da taş üstünde taş kalmayacağını, borsaların ve piyasaların allak bullak olacağını kaydeden Özdemir,  Fed'in politikalarının Türkiye'de doğru okunmadığını ve analiz edilmediğini ifade ederek, "Henüz fragman aşamasındayız daha esas filme geçilmedi. Asıl hasarı Fed'in kararından sonra göreceğiz" diye konuştu.

 

Dolar bugün ne kadar? 15 Eylül 2022 dolar kaç TL? İşte dolarda son durum!

Dolar borcu olanlara kırmızı alarm! Köprüden önce son çıkış

Merkez Bankası rezervleri 113,7 milyar dolara çıktı