29 / 04 / 2024

Dolarda dananın kuyruğu kopuyor! Merkez Bankası ve FED kararları öncesi son uyarı

Dolarda dananın kuyruğu kopuyor! Merkez Bankası ve FED kararları öncesi son uyarı

Bugün Amerika Merkez Bankası (FED) ve yarın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararlarının açıklanması bekleniyor. İşte bu önemli gelişmelere dair piyasa değerlendirmesi yapan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş'in görüşleri...



Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, Amerika Merkez Bankası (Fed) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararlarının öncesinde piyasa değerlendirmesi yaptı ve faizlerin sabit kalması veya artırılması durumlarında olası etkileri açıkladı. İşte İslam Memiş'in "Bugün ve yarın volatilite yüksek olabilir" başlıklı yazısının özeti:

"Bugün akşam saat 21.00'de Fed'in açıklayacağı faiz kararı, yarın ise TCMB'nin faiz kararı piyasalar için önemli bir gündem maddesi. Genel beklenti, Fed'in faizlerde değişikliğe gitmeyeceği, TCMB'nin ise faizleri artıracağı yönünde. Ancak her iki merkez bankasının açıklamalarının olumlu ve "şahin" yönde olması bekleniyor. Bu, Fed'in doları güçlendiren, TCMB'nin ise Türk Lirası'nı güçlendiren mesajlar vereceği anlamına geliyor. Her iki merkez bankasının kararları ve açıklamaları, doların değeri üzerinde önemli etkilere sahip olacak.

Fed'in faizleri değiştirmezse:

Dolar endeksi (DXY) gerileyebilir, dolara karşı diğer para birimleri değer kazanabilir.

Fed faiz artırırsa:

Dolar endeksi yükselir, dolara karşı diğer para birimleri değer kaybedebilir.

TCMB faizleri değiştirmezse:

Dolar/TL ve diğer yabancı para birimleri karşısında Türk Lirası yükseliş gösterebilir. Altın ve gümüşün gram fiyatı yükselme eğilimine girebilir, borsada satışlar hızlanabilir.

TCMB faiz artırırsa:

Bu durumda pek bir değişiklik olmaz, piyasa beklentisi karşılanır. Ancak faiz kararları genellikle önceden tahmin edilemediği için piyasalarda belirsizlik sürer. Bu nedenle kısa vadeli pozisyonlardan kaçınılmalı.

İslam Memiş'in yol haritası, borsa ve dolar endeksinde gerileme, dolar karşısındaki euro, sterlin, altın ve gümüşün ise yükselme beklentisi doğrultusunda devam ediyor.

EKİM AYINA DİKKAT ÇEKTİ

İslam Memiş bir önceki yazısında ise Ekim ayını işaret ederek şu ifadeleri kullanmıştı:

"Ekim ayı gelir gelmez, ons altın ve gram altın piyasasında yeni rekorlar görmeye başlayabiliriz. Bu potansiyel yükselişe hazırlıklı olmanız önemli. Ekim ayına yönelik hazırlıklarınızı yapın, çünkü bu altın yatırımcıları için büyük fırsatlar sunabilir. 2024 yılında, gram altında 2 bin 500 TL ve üzeri seviyeleri görmemiz olası, 2025'te ise bu rakamın 3 bin 500 TL ve üzerine çıkabileceğini göz önünde bulundurmalıyız."

Dikkat! Borsada parası olan bu tarihi sakın kaçırmasın

Akbank'tan emeklilere müjde! Emekli promosyon rakamları güncellendi

Tarih belli oldu, yeni maaşları açıkladı! İşte memur ve emekliye yapılacak zam


Geri Dön