17 / 05 / 2024

Dolarını bozduran ev alacak

Dolarını bozduran ev alacak

Nuri Özelmacıklı, konut fiyatlarının "yüzde 50 düştüğü"nü belirterek açıklamasına "100 bin dolar yerine 50 bin dolarla al" diyerek devam etti



Emlak profesyonelleri, küresel finansal krizin gayrimenkul piyasalarına etkilerini Seri ilanlar Gazetesi'ne değerlendirmeye devam ediyor. İTO'da 24 nolu Emlak Müşavirleri Komite üyesi, Emlak Müşavirleri Federasyonu (EMFED) İkinci Başkanı ve Avrasya Gayrimenkul Danışmanları Derneği Başkanı da olan Altın Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Özelmacıklı, konut fiyatlarının "yüzde 50 düştüğü"nü söyleyerek söze başlıyor. Nuri Özelmacıklı, bu hesabı şu şekilde açıklıyor:
100 bin dolar yerine 50 bin dolarla al
"Birkaç ay önce dolar 1.25 YTL seviyesindeydi. Şimdi dolar 1.60-170 YTL aralığına geldi. 100 bin dolar ile birkaç ay önce 125 bin YTL alınıyordu, şimdi 165-170 bin YTL alınıyor. Türk Lirası bazında 125 bin YTL'ye satılan yerler de, birkaç ay önceye göre kriz yüzünden yüzde 30-35 geriledi. Yani 125 bin YTL'lik ev 80-90 bin YTL'ye kadar geriledi. Birkaç ay önce 100 bin dolar bozdurup alabildiğiniz evi, şimdi 50-60 bin dolar bozdurup alabilirsiniz."
Nuri Özelmacıklı, birkaç ay önceye göre doların yüzde 30 değer kazanması; YTL bazında ise gayrimenkullerin yüzde 30'a varan değer kaybetmesi sonrası daha önce gayrimenkul alamayan ve elinde döviz bulunduranların "saldırıya geçtiğini" söyledi. Parasını dövizde bekletenlerin şimdi yoğun bir talep göstermeye başladığını ifade eden Nuri Özelmacıklı, geçen hafta 3-4 günü Trakya'da, yatırımcılara "tarla gezdirerek" geçirdiğini belirtiyor. Büyük gruplardan ziyade, tarla almak için beklemede olan küçük ve orta ölçekli alıcıların ucuzladığını düşündükleri tarlaları görmek istediğini aktaran Nuri Özelmacıklı, "Fiyatlar daha önce şişirilmiş gibiydi. Şimdi dolardaki artış sonrası düşüş oldu. Şu yorumu yapmak yanlış olmaz: YTL cinsinden belirlenen yerlerin fiyatı düştü. Dolar bazında da düşüş var. Sizinle konuşmamızdan biraz önce bir müşterim aradı. 3 milyon dolara satılığa çıkardığı petrol istasyonunun fiyatını 2.5 milyon dolara düşürdü" ifadelerini kullanıyor.
Piyasalara bakanlar alımı erteliyor
Dolar bazında fiyat belirleyen mazı müşterilerin de, alıcı çıkmayınca fiyat indirimine gitmek zorunda kaldığını ifade eden Nuri Özelmacıklı, şöyle devam ediyor: "Bu belirsizlik ortamında piyasalara bakan, dövizde yükselişi gören, dış dünyaya kulak kabartan insanlar alışverişi kesiyor. Gerçek ihtiyaç sahipleri bile uzun vadeli borçlanmadan korkuyor, ev alacaksa da almıyor. Biz de bu rüzgarda sıkıntı yaşıyoruz ve yaşamaya devam edeceğiz ama bence gayimenkul almak için dövizde bekleyenlerin harekete geçme zamanı. Çünkü gayrimenkul değerini hiç kaybetmeyecek. 1990'de, 1994'te, 1999'daki depremde ve 2001 krizinde bunun örneklerini gördük. 2008 krizinin ardından da mutlaka hareketlenme olacak. Paranın pazarlık gücü de, alım gücü de var. Para kıymetlendi. Türk parası döviz karşısında değer kaybetti ama paranın pazarlık gücü artıyor."
Nuri Özelmacıklı, "Bir gün nasılsa yükselecek" beklentisiyle ellerinde döviz tutanların bu beklentilerinin gerçekleşmesi üzerine döviz bozduracağı şeklindeki yorumların da gerçekçi olduğunu düşünüyor ve "Bu görüşü ortaya atan Ali Ağaoğlu'na katılıyorum. Dolar bozduran emlak alımına yönelebilir. Ayrıca (Varlık Barışı ile) yurt dışından döviz getirene de düşük vergi uygulanacak. Bu demektir ki, dışarıda parası olanlar da gayrimenkulde değerlendirebilir" diye konuşuyor.

Dolarını bozduran ev alacak
Altın Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Özelmacıklı, "Ben, doların 1.70-1.80 YTL aralığına oturmayacağını düşünüyorum. Merkez Bankası da müdahale eder. Ayrıca bu saatten sonra yatırımcı; para piyasaları yerine gayrimenkule yönelebilir. Emlak fiyatlarının bu seviyelerin de altına düşeceğini sanmam. Piyasalar hiç sağlıklı değil. Güvenli yatırım aracı arayanlar emlak alacaktır" diyor.

Panik yapmayın
arayışlara başlayın
Nuri Özelmacıklı, piyasaların seyrine bakıp panik yapılmaması gerektiğini ifade ederek, "Geçmiş krizler gösterdi ki, bu dönemlerde gayrimenkul alanlar kazanıyor. Vatandaşlar da panik yapmasınlar. Bu bekleme döneminde araştırmaya başlasınlar. Gayrimenkul almak için bir süredir bekleyenler için de bu fiyatlardan alım mantıklı. Bu seviyeden dolar alan pişman olabilir ama, ev alan olmaz" diyor.
Ali Öztürk/Hürriyet Seri İlanlar

Geri Dön