02 / 05 / 2024

Dolmabahçe Saat Kulesi'ne İtalyan restorasyonu

Dolmabahçe Saat Kulesi'ne İtalyan restorasyonu

Sultan II. Abdülhamit tarafından Ermeni mimar Sarkis Balyan'a yaptırılan Dolmabahçe Saat Kulesi restore edildi



İstanbul'un simgelerinden biri olan 114 yıl önce Sultan II. Abdülhamit tarafından Ermeni mimar Sarkis Balyan'a yaptırılan Dolmabahçe Saat Kulesi restore edildi. Kulenin hava ve denizin etkisiyle yapısı bozulan, kararan taşları eski haline kavuştu. Proje, TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı, İtalyan Ticaret Merkezi ve İtalyan Restorasyon Derneği ''Assorestauro Servizi'' işbirliğiyle gerçekleştirildi. Restorasyonun ardından yarın yapılacak açılışla birlikte Roma Üniversitesi ve İtalyan aydınlatma firmalarının işbirliğiyle uygulanan ışık sistemi de devreye girecek.

Yarın yapılacak açılış törenine restorasyona destek veren işbirliğini başlatan TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, İtalyan Ekonomik Gelişmeler Bakanı Claudio Scajola, İtalyan Büyükelçisi Carlo Marsili ve İtalyan Ticaret Merkezi (ICE) Roma Başkanı Büyükelçi Umberto Vattani ve İtalyan Ticaret Merkezi Türkiye Müdürü Roberto Luongo'nun katılması bekleniyor.
 
İşbirliği sürecek
Açılış öncesi Referans'a konuşan İtalyan Ticaret Merkezi Müdürü Roberto Luongo Dolmabahçe Saat Kulesi'nin restorasyonunun İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti çalışmalarıyla gündeme geldiğini söyledi. Bu çerçevede 2006 yılından bu yana İtalya'daki mimari restorasyon ve kentsel dönüşüm konusunda uzman danışmanların, üniversitelerden profesörler ve özel firma yetkilileriyle çalışmalar yürütüldüğünü söyleyen Luongo, "İtalyan Ticaret Merkezi desteğiyle şehir aydınlatması hususunda önemli birkaç İtalyan firmanın Aya Sofya, Beyazıt Camii, Sultanahmet Camii, Yeni Camii gibi İstanbul'daki önemli projelerde aydınlatma ihalelerini kazandıklarını biliyoruz. 2010 ve 2011 yıllarında İtalyan firmalarını Türk pazarında desteklemeye devam edeceğiz ve bu hususta İtalyan Ticaret Merkezi olarak,  Ankara  büyükelçiliğimizle birlikte Antakya gibi farklı bölgelerde işbirliği içinde olacağız" diye konuştu.

Luongo yine İtalyan işbirliği ile Galata Kulesi'nin ve Nişantası'nda bulunan İstanbul Moda Akademisi ( İMA) binasının dış cephe aydınlatmasının gerçekleştireceğini seyledi. İtalya ve Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin önemli bir düzeyde olduğunu vurgulayan Luongo, herr yıl iki ülkeden 6000'e yakın şirketin, işbirliği imkânı oluşturmak üzere İtalyan-Ticaret Merkezi-İstanbul ofisine başvurduğunu söyledi.
Referans


Geri Dön