07 / 05 / 2024

Dolmabahçe Sarayı Saat Müzesi açıldı!

Dolmabahçe Sarayı Saat Müzesi açıldı!

TBMM Başkanı Mehmet Ali şžahin, 'Kültür tarihimiz, medeniyet anlayışımızın eşsiz eserleri ile doludur' dedi. Dolmabahçe Saat Müzesi"nin açılışında konuşan şžahin, Türk kültür ve medeniyetinin zaman kavramına büyük önem verdiğini söyledi



şžahin, 'Kültür tarihimiz, medeniyet anlayışımızın eşsiz eserleri ile doludur, mimari eserlerle doludur. Bu eserler, bizim milletimizin insanlık anlayışını, sanat anlayışını ve hayatı yorumlamasını bir nevi yansıtır. Bütün ecdat yadigarı eserlerde ilk göze çarpan özellik, derin insan sevgisi ve saygısıdır' diye konuştu.

Büyükşehirlerin meydanlarında saat kulelerinin görülebileceğini belirten şžahin, 'Eminönü"nde de bir saat kulesi vardı. Zaman zaman oradan geçiyorum, ama hala var mı bilmiyorum' dedi.

şžahin, geçmişe doğru gidildiğinde saatin icat olarak en çok Türk insanının üzerinde çalıştığı aletlerden biri olduğunun fark edilebileceğini belirterek, Müslüman bilim adamı ve mühendis El-Cezeri"nin Süleymaniye Kütüphanesi"ndeki mevcut kitaplarında, guguklu saatlerin ilk defa onun tarafından çizildiği ve hatta farklı saatler yapıldığının görülebileceğini ifade etti.

Mehmet Ali şžahin, şunları kaydetti:
'Burada, Milli Saraylar"ın elinde mevcut ve başka bir kurumun elinde olduğunu zannetmediğim 75 civarında saati inceleyeceğiz. Bu müze ilk defa açılmıyor. 2004"te de açıldı ve uzun süre açık kaldı. Müze, genişletmek, müzecilik anlayışına göre yeniden dizayn etmek ve saatleri tamir etmek için bir yıldır kapalıydı. Burada tarihe bir yolculuk yapacağız. Bunları izlerken kültürü o hava içerisinde yaşamış olacağız.'

Saatleri tamir etmenin zorluğuna işaret eden şžahin, bu konuda çok sayıda ustanın da olmadığını dile getirdi.

şžahin, kültür yadigarı saatlerin sergilendiği müzeyi yeniden ziyarete açmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, akşam da restore edilen Aynalıkavak Kasrı"nın açılışının yapılacağını sözlerine ekledi.

-TBMM MİLLİ SARAYLAR DAİRE BAşžKANI YILDIZ-

TBMM Milli Saraylar Daire Başkanı Yasin Yıldız da Saat Müzesi"nin Türkiye"de bir ilk olma niteliği taşıdığını söyledi.

Yıldız, Milli Saraylar Daire Başkanlığı envanterinde bulunan saatler içerisinden depolarda bulunan ve geçmişte ziyaretçilerin göremediği saatlerin saat ustaları Recep Gürgen ve şžule Gürbüz tarafından onarıldıktan sonra sergilenmeye hazır hale getirildiğini belirtti.

Sergi mekanının da ciddi bir restorasyon çalışmasından geçtiğini ifade eden Yıldız, müzede Türk, İngiliz ve Fransız saatlerinden oluşan bir karmanın görülebileceğini dile getirdi.

Yıldız, saatlerin hepsinin 19. yüzyıldan günümüze ulaşan saatler olduğunu belirterek, her birinin arkasında bir felsefe barındırdığını ve birbirlerinden ayrı ayrı önemli özellikleri olduğunu kaydetti.

Yasin Yıldız, Türk saatleri içerisinde mevlevi saat ustalarının yaptıkları saatlerin 19. yüzyılın zihin dünyasını günümüze yansıtan güzel örnekler olarak ortaya çıktığını sözlerine ekledi.

TBMM Başkanı Mehmet Ali şžahin, Yasin Yıldız ve beraberindekiler, konuşmaların ardından kurdele keserek müzenin açılışını gerçekleştirdi.

Bu sırada şžahin, son zamanlarda açılışlarda basın mensuplarına poz vermek için mekanlara sırt dönüldüğünü ifade ederek, 'Bu ancak Karadeniz"e özgü bir uygulama' diye espri yaptı. şžahin ve beraberindekiler, daha sonra müzeyi gezdi. Saat ustası şžule Gürbüz"ün bilgi verdiği şžahin, saatleri ilgiyle inceledi.
AA


Geri Dön