Ekonomi

Domateste deprem etkisi yaratacak karar! Çiftçiler isyanda: “İhracat pazarımızı bitirir!”

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından domates için getirilen ihracat yasağına yönelik tepkiler devam ediyor. Antalya Serik ve Aksu’da eylem yapan domates üreticileri yasağın kaldırılmasını talep etti. Dr

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Antalya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Dursun Büyüktaş, kısıtlamanın fiyat düşürmeyeceğini söyledi. Büyüktaş, “Üreticiler 2023 için planlamalarını yaptılar. Seralarını kiraya verenler oldu ve ürün siparişi oluşturuldu. Bunların hepsi üreticiye büyük problem. Bu kısıtlama satışı fiyatları kısa vadede düşürebilir. Ancak sonra çok daha yüksek artış yaşanır” şeklinde konuştu.

İhracat yapanların zor durumda olduğunu söyleyen Prof. Dr. Büyüktaş, şunları dile getirdi: “Domates geçen yıl 377 milyon dolarlık ihracat tutarıyla önemli bir ürün. Üreticiler bu sene için verdikleri taaddüt bulunuyor. Bunu 1.5 ay göndermemesi ihracat pazarımızı bitirir. Bu pazarlar bu zaman da başka ülkelere kayar. Pazarların yeniden oluşturulması ise beş seneyi alır. Aynı zamanda ülkenin güvenirliliğini de zedeler. Uzun vadede büyük üreticiyi büyük bir problem bekliyor. Bu nedenle kısıtlamanın bir an önce kaldırılması gerekiyor.”
Prof. Dr. Büyüktaş, “Hükümet fiyatları indirmek istiyorsa girdi maliyetlerini indirmesi gerekiyor” dedi ve ekledi: “Mazot, gübre ve ilaç gibi maliyetler fazlasıyla yüksek. Üretimden sofraya gelen süreçte aracıların kalkması gerekiyor. Fiyatları düşürmek sadece böyle olur. Buna benzer kısıtlamalar fiyatları düşürmediği gibi daha da yükseltir.”
İşte detaylar...
 

Antalya Kumluca ilçesinde domates üreticiliği yapan Musa Panus da, şunları söyledi: “Üretici yetiştirdiği ürünü maliyetinin altında satış yaparsa, ilaç, gübre, mazot, fide ve banka borçlarını ödeme imkanı olmaz. Eğer çiftçi üretim yapmazsa bunun bedeli çok ağır olur. Domatesi yurt dışından almak zorunda kalırız. Bu yasakla çok kısa bir zaman domatesi ucuzlatmak ve enflasyon rakamlarını düşürmek planlanabilir ama önümüzdeki senelerde yüksek enflasyonla yaşamamıza neden olacaktır.”

ÜRETİCİLER YOL KAPATARAK EYLEM YAPTI

Aksu ve Serik ilçesinden yola çıkan domates üreticileri, Antalya- Alanya D-400 kara yolunda trafiği yavaşlatıp, Antalya Toptancı Hali'ne geldi. Sonrasında Gazi Bulvarı'na giden üreticiler, burada da araçları ile yolu kapattı. Eylem devam ederken, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Baz da bölgeye geldi. Üreticilerden eylemlerini bitirmelerini isteyen Baz, "Kuralları çiğneyerek hakkınızı arayamazsınız. Buna izin vermem" dedi. Üreticiler, oturma eylemine başladı. Bu sefer de, bölgeye vali yardımcısı geldi. Vali yardımcısı, üç üreticiyi Antalya Valisi Ersin Yazıcı ile görüştürebileceğini belirtti. Görüşmeyi kabul eden çiftçiler, eylemi bitirip, yolu açtı.

Dolar borcu olanlar yandı! Uzman isimden dolara ilişkin kıyamet senaryosu geldi!

EYT’de 3 yıl şartına takılanlar dikkat! Yeni düzenleme gelecek mi?

Türkiye Şeker Fabrikaları çok sayıda personel alımı yapacak! İşte detaylar...