Domotex Middle East Fuarı, halı sektörünü İstanbul'da buluşturacak!
İHİB Başkanı Yılmaz, ''İstanbul'un doğal avantajını kullanmak hem sektörümüz hem de ülkemizin ekonomisi açısından olumlu neticeler doğuracaktır. Bu fuarı başarıyla gerçekleştireceğimize inanıyorum'' dedi.
İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) Başkanı İbrahim Yılmaz, ''İstanbul'un doğal avantajını kullanmak hem sektörümüz hem de ülkemizin ekonomisi açısından olumlu neticeler doğuracaktır. Bu fuarı başarıyla gerçekleştireceğimize inanıyorum'' dedi.
Yılmaz, İHİB'in, son 6 yıldır Dubai'de düzenlenen Domotex Middle East Fuarı'nın İstanbul'da yapılacak olması dolayısıyla gerçekleştirilen basın toplantısında yaptığı konuşmada, fuarın, 8 ile 11 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilmesinden gurur duyduğunu belirterek, İstanbul'un, İpek yolu üzerindeki halı ticaret merkezi özelliğini koruduğunu kaydetti.
İstanbul'un, başta ekonomi olmak üzere pek çok konuda önemli bir merkez ve çekim alanı olma özelliğini taşıdığını ifade eden Yılmaz, kentin coğrafi özelliklerinin önemine işaret etti.
Yılmaz, Türkiye'de kurulu işletmelerin yüzde 29'unun, çalışanların yüzde 30'unun ihracatın yüzde 45'inin, ithalatın yüzde 48'inin İstanbul'da yapıldığını vurgulayarak, şunları söyledi:
''İstanbul'un, Türkiye'deki GSMH'sındaki payı yüzde 23'tür. Geçen yıl 8 milyonun üzerinde turisti ağırlayan İstanbul'un dünyada başka hiçbir şehrin sahip olmadığı özellikleri var. Halı sektörümüzde üretim merkezleri farklı bölgelerde olmasına rağmen yan sanayisiyle birlikte 700'e yakın firmanın ticaret merkezi İstanbul'da yapılanmıştır. Özellikle Avrupa Birliği ülkeleri, Bağımsız Devletler Topluluğu, Ortadoğu ülkeleri gibi halı sektörünün ana pazarı olma özelliği taşıyan ülkelerin İstanbul'a erişimi her açıdan çok kolaydır. İstanbul'un doğal avantajını kullanmak hem sektörümüz hem de ülkemizin ekonomisi açısından olumlu neticeler doğuracaktır. Bu fuarı başarıyla gerçekleştireceğimize inanıyorum. Sene sonu itibariyle 2 milyar dolar ihracat gerçekleştirecek halı sektörünün Türkiye genel ihracatının üzerinde bir artış performansıyla 2023 vizyonu çerçevesinde tasarım odaklı yüksek katma değerli ürünleriyle 5 milyar dolar hedefine ulaşacaktır.''
Yılmaz, bu yıl 6.'sı gerçekleştirilecek Halı Tasarım Yarışmasının finalinin de bu fuarda yapılacağını aktardı.
''Diyarbakır'da dokumacı bulamıyoruz''
Bir gazetecinin, fuarın neden Gaziantep'te yapılmadığına ilişkin sorusuna Yılmaz, ''Gaziantep'te mart ve eylül aylarında yapılan iki fuar var. Gaziantep'in fuar niteliği biraz bölgesel oluyor. Biz fuarın global olmasını amaçladık. Gaziantepli firmalarımız da İstanbul'da olmasının doğru olacağını söylediler'' diye konuştu.
''İstanbul'da halı borsası oluşacak mı-'' sorusuna da Yılmaz, ''Biz İstanbul'un gerçek anlamda geçmişte olduğu gibi hak ettiği noktaya gelmesini arzu ediyoruz. İstanbul bu mesleğin, gerçek anlamda bir ticaret merkezidir. 1940'lı yıllardaki Eminönü'ndeki serbest bölge, Hamburg'a taşındı bu bir kaybımız. İstanbul, Türkiye'nin marka şehri ve birçok aktiviteyle ardı gelecektir'' şeklinde konuştu.
Yılmaz, İran, Hindistan, Çin ve Malezya gibi ülkelerin de katılacağı fuarın, 4 bin 500 metrekarelik alanda gerçekleştirileceğini, 2 bin 500 metrekarenin Türk firmalarına ait olduğunu söyledi.
Balkan ülkeleri ve Rusya çevresinden ziyaretçi geleceğine inandığını belirten Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
''2023 vizyonunda 5 milyar dolar ihracat hedefliyoruz ve ulaşacağımıza inanıyoruz. Türkiye'de el dokuması bir halının metresi 100 liraya mal edilirken Çin'de 50-60 dolar, Hindistan'da 30 dolar civarında bulunuyor. El halısı ihracatı yapan firmalarımız kendilerini günün ihtiyacı olan renk desen tasarıma yönelik çalışmalarıyla varlıklarını sürdürüyorlar. Günü takip etmeniz gerekiyor. Bizim üreticilerimiz maalesef kendi tezgahlarını değiştirme zahmetinde bile bulunmuyor. Bunları dikkate alır buna göre üretim yaparsak hedeflerimizin üstüne çıkarız. Biz, dokuyucu bulmakta güçlük çekiyoruz. Yeni teşvik sisteminde 6. bölgeye ciddi teşvik var ama Diyarbakır'da dokuyucu bulamıyoruz. Bu sorunların çözülmesi çok önemli''
''Firmalar, merkezin İstanbul olmasını istiyor''
Hannover-Messe International İstanbul Fuarcılık Şirketi Genel Müdürü Alexander Kühnel de bu fuarın, ilk kez İstanbul'da gerçekleştirileceğine dikkati çekerek, bu fuarın İstanbul'da gerçekleştirilmesinin sebeplerini şöyle anlattı:
''OECD raporuna göre Türkiye bu yıl yüzde 3,3 büyüyecek. Bu kentte, çok sayıda piyasaya erişebiliyoruz. Türkiye, 22 ülkeyle serbest ticaret anlaşması yapacak. Uçuşlarda vize uygulamalarındaki kolaylık sayesinde yabancılar sorun yaşamayacak. 766 tesiste, 93 bini aşkın yatak kapasitesiyle konaklama imkanı var. Coğrafi konum açısından da oldukça avantajlı. Geçen ocak ayında Hannover kentindeki fuarda 1366 fuarcı katıldı. 94 bin metrekarelik bir alanda yer aldı ve 17 bin metrekare Türk fuarcılara tahsis edilmişti. Türkiye, 151 firmayla en büyük katılımcı ülke olmuştu. Türkiye'deki halı yer kaplamalarına baktığımızda dünyadaki zemin kaplamaları ve halı raporları büyük bir talep artışı olacağını gösteriyor. 5 yıl içerisinde daha da artış görüleceği tahmin ediliyor. İnşaat, yer kaplamaları, zemin, hepsinde talep artacak. İstanbul ideal bir alan olarak bulunuyor.''
Bu fuara, 15., 20. kez katılan firmaların bulunduğunu belirten Kühnel, ''İyi bir fuar olmasa katılmazlardı'' dedi.
Fuarın, Duabi'den İstanbul'a taşınma sebebine ilişkin soruya da Kühnel, ''Müşterilerimiz hala bu bölgeye odaklanmak istiyorlar ama merkezlerini İstanbul'a taşımak istiyorlar. Bu çok ilginç bir gelişme, bu sadece zemin kaplama sektörleri için değil. O bölgede mevcut fuarcılarımız merkez olarak İstanbul'u kullanmak istediklerini söylüyorlar'' şeklinde konuştu.
''Bölgede gerçekleştirecek en büyük uluslararası fuar...''
Hannover-Messe İnternational İstanbul Fuarcılık Şirketi Genel Müdür Yardımcısı Ufuk Altıntop da bu fuarın, bölgede gerçekleştirecek en büyük uluslararası fuar olacağını dile getirerek, ''İstanbul Fuar Merkezi'ndeki 3 salonda 20 ülkenin katılımı olacak. Bu kısa süre içerisinde bu kadar ilgi çok önemli. Satın alma heyeti, Anadolu heyetleri programı ile bazı katılımcıların masraflarını karşılayacağız. Bütün çabamız uluslararası olması için çalışmak. Fuarda, firma sunumları, stant gösterileri, yarışma ve konferans gibi etkinlikler de olacak'' diye konuştu.
Saray Halı Genel Müdürü Ayberk Menevşe de Domotex fuarlarına en fazla katılan firmalardan birinin mensubu olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, sözlerine şöyle devam etti:
''Bu fuarın başlangıcında, Türk halı sektöründen 6-7 firma vardı. Bu seneki fuarda 150'nin üzerinde firma katılımı sağlandı. Bu Türk halı sektörünün ne kadar ilerlediğini gösteriyor. Bu fuarın Türkiye'de yapılması Türk halıcıları için faydalı olduğunu düşünüyorum. Halı sektörü, sayısı 5 bini aşmış bayinin de katılımcı firmaların yeni koleksiyonlarını görme imkanı sunacak. Fuara, Tifanny markamızla katılacağız. Fuarda, 2013 koleksiyonunu da lansmanını gerçekleştireceğiz.''
AA