27 / 12 / 2024

Dönüşüm Bursa Osmangazi'de büyük önem taşıyor!

Dönüşüm Bursa Osmangazi'de büyük önem taşıyor!

Bursa Haber Gazetesi köşe yazarı olan Fırat Yılmaz bugünkü köşe yazısında Bursa osmangazi'deki kentsel dönüşüm çalışmalarını ve projelerini anlattı. Yılmaz, dönüşümün bölgede büyük önem taşıdığını vurguladı.



Önceki gün Osmangazi Belediyesi'nin yapmakta olduğu kentsel dönüşüm çalışmalarını incelemek üzere Hamitler, Yunuseli ve Güneştepe mahallelerindeydik. Oldukça etkileyici bir gezi oldu. Kentsel dönüşümün yerleşim bölgelerinde yarattığı başkalaşım ve beraberinde kent vizyonuna sağladığı katma değer büyük önem taşıyor. 


Meslektaşlarımız dün geziye ilişkin ayrıntıları rakamlarla paylaştı. Osmangazi ilçesindeki değişim ve dönüşümün maliyetleri konusunda pek çok detay aktarıldı. Kentlilik duyarlılığı açısından değerlendirdiğimizde en etkileyici bulduğum çalışma başlığı bölgede oluşturulan 15 kilometrelik bisiklet yolları oldu. Mavi şerit olarak uzanan yollar, çevre duyarlılığı ve bisiklet sporuna verilen önem konusunda Osmangazi Belediyesi'nin iyi niyetini gözler önüne seriyor. İlk bisiklet yarışı, Osmanlı döneminde, 1897'de Selanik'te yapıldı. Fenerbahçe Spor Kulübü, 1912'de bir bisiklet şubesi kurarak bu sporun gelişmesine öncülük etti. 1923'te Bisiklet Federasyonu kuruldu ve bu tarihten itibaren bölgeleri dolaşmayı amaçlayan bisiklet gezileri düzenlendi. Ne var ki, bir bisiklet ekibi bisiklet bulamadığı için 1924'te Paris'te düzenlenen Olimpiyat Oyunlan'na katılamadı. Türkiye ilk uluslararası yarışmalara 1927'de Bulgaristan'da katıldı. 

Türkiye'de ilk kez 1928'de Ege Turu adı altında yarışma düzenlendi. Daha sonra, 1938, 1939, 1941 ve 1942'de İstanbul-Edirne-İstanbul bisiklet yarışları yapıldı. 1963'te de Marmara Turu adı altında bisiklet yarışları yapılmaya başlandı ve Marmara Turu 1964'da uluslararası nitelik kazandı. 1968'de de Cumhurbaşkanlığı Uluslararası Bisiklet Turu adını aldı. Bu yıl 52. si yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu Yarışları ülkemizin tanıtımı ve bisiklet sporuna verdiği önemi gözler önüne serme açısından oldukça değerli bir organizasyondur. 


Ancak üzülerek belirtmek isterim ki; bu yıl ülkemizden herhangi bir takım yine ülkemizde düzenlenecek olan bu büyük organizasyona katılmayacak. Torku Şeker Spor'un bisiklet takımını kapatmasıyla birlikte bu özel organizasyonda ülkemizi temsil eden hiçbir takım olmayacak. 


Osmangazi Belediyesi'nin kentsel dönüşüm çalışmaları çerçevesinde bisiklet yollarına özel olarak eğilmesini bu yüzden çok önemsiyorum. Bisiklet sporunun ülkemizdeki gelişimine katkı sunmak gerekiyor. Özellikle yerel yönetimlerin bu anlamda atacağı adımlar oldukça önemlidir. Bu arada inceleme sırasında, önümüzdeki günlerde Osmangazi Belediyesi'nin 1500 adet bisiklet alarak ücretsiz dağıtım yapacağını öğrenmek ayrıca mutluluk verdi. 


Kentsel dönüşümün değerini arttıran unsurların başında hiç kuşkusuz yeşil alan ve spor alanları geliyor. Sonuçta dönüşümün ana nedeni çarpık yapılaşmadan, bina yığınlarından, betonlaşmadan, grileşen kentten bir nebze olsun kurtulmak ve nefes alınabilen, sağlıklı yaşam koşullarının oluşturulacağı modern şehirler kurmaktır. Osmangazi Belediyesi'nin Hamitler, Yunuseli ve Güneştepe mahallelerinde yaptığı kentsel dönüşüm "Bursa" markasına değer katan önemli bir çalışmadır ve artarak çoğalmalıdır. 


Kentsel dönüşüm konusunda yoğun emek harcayan başta Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar olmak üzere ilgili yardımcıları, bürokratları, müdürleri ve belediye personelini tebrik etmek gerekiyor. Osmangazi Belediyesi Kentsel Dönüşüm faaliyetlerinin sloganı "Şehir değişirse hayat değişir" oldukça anlamlı bir slogan üretilmiş. Bu kent hepimizin, bu kente değer katan en küçük çalışma bile oldukça kıymetlidir. 



Fırat YILMAZ/Bursa Haber


Geri Dön