27 / 04 / 2024

Türk Müteahhitlerin 2024 hedefi 50 milyar dolar için 'Kalkınma Yolu Projesi' büyük önem taşıyor...

Türk Müteahhitlerin 2024 hedefi 50 milyar dolar için 'Kalkınma Yolu Projesi' büyük önem taşıyor...

Basra Körfezi'nden Türkiye'ye kara ve demir yolu ağıyla ulaşacak Kalkınma Yolu Projesi'ne ilişkin değerlendirmelerde bulunan TMB Başkanı Erdal Eren, söz konusu projenin Türk müteahhitler için büyük önem taşıdığını belirtti.



Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, Basra Körfezi'nden Türkiye'ye kara ve demir yolu ağıyla ulaşacak Kalkınma Yolu Projesi'ni değerlendirdi. Türk müteahhitler için büyük önem taşıdığını söyleyen Eren, sektörün faaliyetleri ve gelecek sene hedeflerine dair değerlendirmede bulundu ve Körfez ülkeleri ile işbirliğini artırmaya odaklandıklarını söyledi.

Eren sektörün faaliyetleri ve gelecek sene hedeflerine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Kovid-19 salgını ve Rusya-Ukrayna Savaşı'nın sektörü iş gücü, emtia ve enerji fiyatları itibarıyla derinden etkilediğini söyleyen Eren, yurt dışı müteahhitlik hizmetlerine yeniden ivme kazandırmak için Ukrayna'nın yeniden inşasında somut öneriler geliştirdiklerini, Rusya ile ilişkileri de muhafaza edip eski seviyelerine çıkarmak için çalıştıklarını kaydetti.

YENİ HEDEF KÖRFEZ ÜLKELERİ

Son dönemde yeni hedef ülkeler üzerinde yoğunlaştıklarına dikkati çeken Eren, "Siyasi ilişkilerimizin düzelmesiyle dikkatimizi özellikle Körfez ülkelerine çevirdik. Başta Suudi Arabistan ve Irak olmak üzere bölgedeki varlığımızı artıracak faaliyetlere odaklandık." dedi.

Eren, ilk aşamada senelik 10 milyar dolarlık yeni iş potansiyeli taşıyan Suudi Arabistan'ı Rusya'daki kaybı telafi etmede aday olarak gördüklerini ve bu ülkeyle işbirliğini geliştirmeye dair çalıştıklarını ifade etti.

Irak'ta hayata geçirilecek alt ve üstyapı projelerinde de işbirliği yaptıklarını söyleyen Eren, "Basra Körfezi'nden Türkiye'ye demir ve kara yolu ağıyla ulaşacak Kalkınma Yolu Projesi'nde atılacak adımların müteahhitlerimiz için öneminin büyük olacağına inanıyoruz." diye konuştu.

Türk Müteahhitlerin 2024 hedefi 50 milyar dolar için Kalkınma Yolu Projesi büyük önem taşıyor...

PROJE TUTARI 50 MİLYAR DOLAR

Sektör olarak tüm dünyada aranan "Türk müteahhitliği" markasıyla yola devam ettiklerini vurgulayan Eren, "Yurt dışı müteahhitlik hizmetlerimizin uluslararası proje portföy büyüklüğü 135 ülkede üstlenilen 12 bine yakın projeyle 500 milyar dolara ulaştı" dedi.

Yeni pazarlara açılıp yeni projeler üstlenerek Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi Listesi'ne giren 40 firmamızla bu sene dünya 2'ciliğimizi muhafaza ettiklerini söyleyen Eren, "Önümüzdeki dönemde yurt dışında her sene üstleneceğimiz yeni proje tutarı hedefimizi kısa vadede 20 milyar dolar, orta vadede ise 50 milyar dolar olarak belirledik." diye belirtti.

Eren, yurt içinde ise Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ehil yapı müteahhidi, yetkin mühendislik sistemi, güçlü yapı denetimi,  kaliteli malzeme, mesleki yeterlilik belgeli iş gücü, çok yönlü imar mevzuatı ve bilinçli kamuoyu ilkelerini öne çıkarıp "afet öncelikli" kentsel dönüşüm için yönlendirici olmak için çaba gösterdiklerini anlattı.

KENTSEL DÖNÜŞÜM DÜZENLEMELERİ OLUMLU 

Sektörde son 2 senede temel girdi maliyetlerinde yüzde 335'e varan artışlar yaşandığına vurgu yapan Eren, artışların sektörün temel sorunu haline geldiğini belirtti.

Eren, müteahhitlik firmalarının, kamu yatırımları için ayrılan ödenek yetersizliği, sektörde kalifiye iş gücü bulunmaması ve hak ediş tahsilatlarındaki gecikmeler gibi sorunlar yaşadığını dile getirdi.

Toyota açıkladı! Toyota 1,1 milyon aracını geri çağırdığını duyurdu...

Prof. Dr. Naci Görür'den Tunceli açıklaması: Çok sevindim! Depreme hazırlık çalışmaları yapılmaya başlandı


Geri Dön