Dönüşüm projeleriyle Zeytinburnu çekim merkezi olacak
Zeytinburnu'nda yıllardır konuşulan kentsel yenileme ve dönüşüm projeleri ağır aksak ilerliyor.
Lokasyon olarak İstanbul'un en avantajlı noktalarından birinde olmasına rağmen, yaklaşık 60 yıldır düzensiz yapılaşmanın faturasını ödeyen Zeytinburnu'nda yıllardır konuşulan kentsel yenileme ve dönüşüm projeleri ağır aksak ilerliyor.
Kazlıçeşme'de 20 yıl önce boşaltılan deri bölgesi ve Kazlıçeşme sahil için milyar dolarlık projeler konuşuluyor. KİPTAŞ Topkapı Merkez Evleri de ilçeye ayrı hava katacak. Nüfusu 300 bine dayanan Zeytinburnu, dönüşüm projeleri hayata geçince çekim merkezi olacak.
İstanbul'da ilk gecekondular, 1945 yılında Zeytinburnu-Kazlıçeşme'de kurulmuştu. 1946'da Zeytinburnu toprakları insanla dolup taşmaya başladı. Gecekondular bir çığ gibi yayıldı. Yoksul insanlar her gece onlarca gecekondu yapıyor, böylece her geçen gün yüzlerce kişi bu yörenin insanları arasına katılıyordu. Böylece gecekondu yapımına göz yumuldu, 1950'lerde af bile çıktı... Yapan, yıkan birbirine karıştı. Gecekondu alım-satımıyla uğraşan bir sürü aracı türedi. Yolsuz, okulsuz, düzensiz, plansız kocaman bir gecekondu kenti kapladı Zeytinburnu topraklarını. Bu gidiş 1966'ya kadar sürdü. 30 Temmuz 1966'da 775 sayılı Gecekondu Kanunu yürürlüğe girdi. Bu yasa, bundan sonra gecekondu yapımını önlemek amacı güdüyordu ama, eski hızında olmasa bile gecekondulaşma sürüp gitti. Yapılan, onarılan gecekondular birbirini izledi. Günümüze kadar gecekondulaşmanın, düzensiz yapılaşmanın ve plansız sanayileşmenin faturasını ödeyen Zeytinburnu'nda, nihayet dönüşüm projelerinin etkileri görülmeye başladı.
Megayat limanı geliyor
Zeytinburnu'nda ilk dönüşüm çalışmaları deri sanayi bölgesi ve eski otogarda başlatılmıştı. Eski otogarlar yıkıldı, yerine bölgeye yakışır çevre düzenlemesi yapıldı. Kazlıçeşme'deki eski deri bölgesinin 20 yıl önce Tuzla'ya taşınması sonrası boş bekleyen geniş arazi için ciddi projeler hazırlandı. Kazlıçeşme sahiline yapılacak Magayat Limanı için de yargı kararları bekleniyordu. Zeytinburnu Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilçenin çehresini değiştirecek büyük projeler tasarladı. Kazlıçeşme Kültürkent Projesi'yle; çok sayıda tarihi eserin restore edilmesinin yanı sıra geleneksel yemekler sunacak restoranlar, turistik eşya satacak mağazalar ve kültür merkezi gibi yapılarla geçmişin doya doya yaşanabileceği ortam yaratılacak. Bunun yanında çok geniş çaplı olması düşünülen deri ürünleri merkeziyle ilçenin bu tarihi yönünün uluslararası ün kazanması planlanıyor.
Heyecan verici projeler
Haliç'ten Zeytinburnu sahiline kadar olan alanı kapsayacak Kültür Adası'nın ardından projelendirilen bir diğer bölüm de, limanda inşa edilmesi düşünülen dev Megayat Limanı. İstanbul Turistik Merkez Yolcu Limanı'nın, mülkiyeti kamu ve hazineye ait olan 250 bin metrekarelik kıyı şeridinde Avrupa'nın en büyük yat limanı olarak hayata geçirilmesi düşünülüyor ancak burası davalık olmuştu. Kazlıçeşme Dönüşüm Projesi'nde; İstanbul'un en önemli sorunlarından birine daha eğilip, teknik ve nicelik olarak Türkiye'nin en büyük kongre merkezinin inşa edilmesi, çevresine beş yıldızlı oteller yerleştirilmesi de mevcut. Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın; 2 milyar dolara mal olacağı hesaplanan bu projeleri Dünya Bankası ve uluslararası finans kuruluşlarının desteği ile yapacaklarını ifade ediyor. Murat Aydın, projeler için devletin cebinden tek kuruş çıkmayacağını savunuyor ve "Dünya Turizm Örgütü tarafından 2020 yılı persfektiflerine göre en büyük gelişim göstermesi beklenen turizm çeşitlerinden biri olan kruvaziyer turizmi ve kongre merkezi sayesinde ülkemize yılda iki milyona yakın turist gelebilir" diyor.
250 milyon YTL'lik konut projesi başlatıldı.
Zeytinburnu Kruvaziyer Yat Limanı için Aralık 2006 yılında yapılan ön ihaleyi Rönesans İnşaat AŞ-Koçhan Holding ortak girişimi kazanmış, Ekim 2007 tarihinde ise Rönesans - Koçhan şirketlerinin oluşturdukları Ataport Turizm Gayrimenkul Yatırım ve İnşaat AŞ ile Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü arasında 49 yıl süreli kullanma izni sözleşmesi imzalanmıştı. Projenin tamamlanması halinde turizm gelirlerinin ilk dokuz yılda 4 milyar dolar olacağı öngörülüyor. Deprem riski taşıyan Zeytinburnu'nda başlatılan dönüşüm çalışmaları bunlarla sınırlı değil. Yüzde 15'i deprem riski altında bulunan Zeytinburnu'nda 250 milyon YTL'lik konut projesi başlatıldı. Belediye Başkanı Murat Aydın, Zeytinburnu'nun yüzde 15'inin deprem riski altında bulunduğunu söylüyor. İlçedeki dönüşüm çalışmaları ağır-aksak ilerliyor ama Zeytinburnu'ndaki emlak sektöründe ise hareketlilik göze çarpıyor.
Kiralar 400 YTL'den başlıyor
Zeytinburnu-Topkapı'da, "İstanbul'a 0 Kilometre" sloganıyla satılan KİPTAŞ Merkez Evleri'nde teslimler başlamadan, 1.5 yıl önceki ilk satışta alım yapanlar haklarını satmaya başladı. Bu projedeki konutların ikinci ele düşenleri, metrekaresi 2 bin 500 ile 2 bin 600 YTL'ye kadar rakamlara alıcı bekliyor. 175 metrekare büyüklüğündeki 3+1'lik bir daireye 460 bin YTL isteniyor. Bu fiyattan satılması halinde dairenin metrekare fiyatı 2 bin 628 YTL'ye gelecek. Bir örnek daha: 131 metrekare büyüklüğündeki, 2+1'lik daire için ise 325 bin YTL isteniyor. Bu daire de istenen fiyata satılırsa, metrekare birim fiyatı 2 bin 481 YTL'ye gelecek. Demiryolundan hafif metroya ve yat limanının yapılması halinde de deniz ulaşımına sahip olacak Zeytinburnu, merkezi bir noktada olmasının avantajlarını yıllarca kullanamamıştı.
Yeni projelerle büyüyor
Bugün ise yeni projeler, bölgenin geleceğinin parlak olacağını gösteriyor. Zeytinburnu'nda, daire kiraları 400-450 YTL'den başlıyor. Metro hattına yakın Merkezefendi, Seyitnizam, ve Veliefendi'de bodrum katlardaki 2+1'ler 600 YTL'den başlıyor.
Doğalgaz sobalı, 90 metrekarelik 2+1 dairelerin kirası 650-700 YTL. Deniz tarafta, Hatboyu mevkiinde deniz görür 2+1'lerin kirası 800-850 YTL civarı. Sümer Blokları'nda deniz görmeyen kombili daireler 600 YTL civarı kiralanabiliyor. Tramvay yoluna yakın 3+1'ler de 700-750 YTL gibi rakamlara kiralanabiliyor. Daire fiyatları ise lüks sitelerde (Merkez Evler hariç) dublekslerde 300 bin YTL'yi geçiyor. Denizatıkent Sitesi'nde 300 bin YTL civarı daireler var. Yeni bir binada, 5+2'lik, 300 metrekare büyüklüğündeki lüks dublekse ise 350 bin YTL isteniyor. Denizatıkent Sitesi'nde 130 metrekarelik bir daireye 260 bin YTL istendi.