06 / 05 / 2024

Dört yıldızlı otellere kongre turizmi piyangosu!

Dört yıldızlı otellere kongre turizmi piyangosu!

Küresel krizle birlikte Türkiye'ye gelen turistin de geliri düşünce kongre turizmi 5 yıldızlı lüks oteller yerine 4 yıldızlı otellere kaydı. Kriz nedeniyle şirketlerin kongrelere ayırdıkları bütçeler düşünce hem daha ekonomik hem de ekolojik kongreler m



Kriz nedeniyle kongrelerin sponsor gelirlerinde yaşanan düşüşler ile birlikte 4 yıldızlı otellere ilgi arttı. İstanbul Kongre Turizmi Bürosu (ICVB) Başkanı Elif Balcı Fisunoğlu, İstanbul'da 5 yıldızlı otellerin sayının yeterli olmasına ragmen 4 yıldızlı otellerin talebi karşılayamadığını kaydetti. Fisunoğlu İstanbul'un daha fazla sayıda kongre alabilmesi için otel çeşitliliğini artırması ve 3 ve 4 yıldızlı otellerin sayısında artışa gitmesine ihtiyaç olduğunu söyledi. İstanbul'da 5 yıldızlı otellerde 20 bin oda kapasitesi bulunurken 4 yıldızlı oda kapasitesi 12 bini buluyor.

5 YILDIZLI FİYATI VERİYORLAR

2010 yılında kongre turizminde dünyada ilk 10 ülke arasında 7. sıraya yerleşen İstanbul'da geçen yıl 109 kongre yapıldı. Bu yıl ise bu sayının biraz daha üstüne çıkılması hedefleniyor. İstanbul her yıl 1.5 milyon civarında kongre turistini ağırlıyor. Kongre turistlerinin normal bir tuistin 4 katı harcama yaptığına dikkat çeken Fisunoğlu, İstanbul'daki otellerin fiyatlarının yüksek olduğuna değinerek "Kongre turisti nasıl osa 4 katı harcıyor biz de 4 katı fiyat verelim mantığındalar. İstanbul'da 5 yıldızlı otel sayısı doyuma ulaşmak üzere. Ancak 4 yıldızlı otel sayısında hala eksiklik var" dedi. Fisünoğlu, İstanbul'da kongre merkezi sayısının da yeterli olduğuna bunun yeni otellerle tamamlanması gerektiğine değindi.

EKOLOJİK OTEL ARIYORLAR

Bu arada kongre organizatörleri ekonomik krizle daha ekonomik otellere yönelirken dünyadaki iklim değişikliğini de dikkate alarak ekolojik otel kriterlerini de öne çektiler. Artık şehirler bir kongreye talip olduklarında o şehirde harcanacak karbon salımını da dikkate alıyor. Bunun yanı sıra şehirdeki ekolojik kriterlere önem veren otel sayısına da dikkat ediyor. Fisunoğlu "İstanbul bu anlamda çok mesafe kaydetti. Birçok otel yeni yapılan otellerde enerji tasarrufui atık geri dönüşümü gibi yatırımlarını yaparak Turizm İşletmecileri Birliği (TUROB) İstanbul'da Green Hotels sayısı her geçen gün artıyor. Ancak yatırımları diğer otellerin de yapmasıyla İstanbul'un şansı daha da artar" diye konuştu.

ÇEŞİTLİLİK ŞART

Yatırımcıların sırf prestij olsun diye 5 yıldızlı otel yapmayı tercih ettiklerini dile getiren Elif Balcı Fisunoğlu, yatırımcıları 4 yıldızlı otel yapmaya çağırdı. Bu alandaki eksiklik nedeniyle 3 yıldızlı otellerin ek yatırımlar yapılarak 4 yıldız seviyesine çıkarıldığını ifade eden Fisunoğlu, 5 yıldızlı kadar 4 yıldızlı otel alanında da çeşitlilik olması gerektiğine dikkat çekti.

20 MİLYON DOLAR YATIRIM

Harbiye Kongre Vadisi'nden sonra yeşilköy de ikinci kongre vadisine dönüşüyor. Bir dört yıdızlı bir beş yıldızlı olmak izere iki otel ve 4 bin kongre kapasitesine sahip bölgeye WOW Convention Center 20 milyon dolar yatırımla 21 yeni toplantı salonu daha inşa ediyor. Yeni projeyle inşa edilen 21 salon ve oditoryum ile toplantı kapasitesi 33 salona, kiongre turisti sayısını ise 4 binden 6 bin 500 kişiye yükselecek.

Dilek Taş / SABAH


Geri Dön