Döviz kurundaki hızlı artış inşaat sektörünü önemli oranda etkiliyor!
Son dönemde inşaat malzemeleri, enerji fiyatları ve döviz kurunda yaşanan hızlı artışlar, inşaat sektörünü önemli oranda etkiliyor.
Son birkaç ayda ekonomide büyüme hızı düştü, enflasyon arttı, yükselen döviz kurları şirketlerin borçluluk seviyesini yukarı çekti, değişen finansal dengeler vadelerin uzamasına ve iş yapış süreçlerinin sekteye uğramasına neden oldu. Önümüzdeki yıl da büyüme hızının düşmeye devam etmesi bekleniyor. Enflasyondaki tırmanış sürerken, kurların hala istenen seviyeye gerilememiş olması üretim maliyetlerini artırmaya deva: ediyor.
Bu tablo da tüm sektörleri kaygılandırıyor. Ancak mevcut durumla mücadele eden sektörlerin asıl kaygısı bir sonraki adımda işlerin daha da kötüye gidip gitmeyeceği...
Her sektör için iş yapmayı daha da zorlaştıracak kritik rakamlar söz konusu. Örneğin otomotiv sektörü için önümüzdeki yıl pazardaki satışların 250 binin altına düşmesi kötü senaryonun da ötesinde bir durum yaratacak. Sıfır araç pazarı birkaç yıldır 950 bin adetlerde iken bu yıl pazarın döviz krizi ve tetiklenen faiz artışlarıyla ciddi bir dip yaptığını dile getiren Okar Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı ve OYDER Yüksek İştişare Kurulu Üyesi Sami Nacaroğlu, “Pazar yüzde 70’e yakın oranda daralmaya gitti. Gelecek yıl iyi beklenti 400 bin adet, kötü beklenti ise 250 bin adet. Ama 250 binin altına düşülürse bu, sektör için çok kötü olur” diyor. Beyaz eşya sektörü de bu yıl yurt içinde yüzde 20-25 arasında daraldı. Buradaki sıkıntının daralmanın sürekli olmaması olduğunu dile getiren Farel AŞ Genel Müdürü Haluk Akçalı, haftalar arasında yaşanan adet dalgalanmasının verimli üretimi engellediğini söylüyor. Akçalı’ya göre önümüzdeki süreçte yurt içi pazardaki daralmanın yüzde 30 sınırını aşması da önemli bir sıkıntı oluşturacak.
Capital'den Nilüfer Gözütok Ünal'ın haberine göre; Çelik sektöründeki kredi faizleri işi azaltıcı önemli bir faktör olarak öne çıkıyor. Hasçelik Yönetim Kurulu Başkanı Naci Faydasıçok, “Bugün TL kredi faizleri yüzde 32-38 arasında ama erişim kısıtlı. Yüzde 30-31’den fazla olan kredi faizleri olmamalı” diyor. Yem sektöründe de talep düşüşü sektörü endişelendiriyor. Talepte yüzde 30 civarı bir düşüşle karşılaştıklarını belirten Matlı Genel Müdürü Önder Matlı, talepte yine yüzde 30 düşüşün sektörü bir çıkmaza sokabileceğini ifade ediyor.
“Yurt dışı hizmetlere ağırlık veriliyor”
MİTHAT YENİGÜN / TÜRKİYE MÜTEAHHİTLER BİRLİĞİ BAŞKANI
HIZLI ARTIŞLAR
Son dönemde inşaat malzemeleri, enerji fiyatları ve döviz kurunda yaşanan hızlı artışlar, inşaat sektörünü önemli oranda etkiliyor. Yapım işlerinde ağırlıklı olarak kullanılan çimento, boru, akaryakıt, demir gibi malzeme fiyatlarında özellikle son iki yıldır yaşanan öngörülmesi mümkün olamayacak denli yüksek artışlarla kurlardaki ciddi yükseliş ve petrol fiyatlarındaki artış nedeniyle inşaat şirketleri zorluk yaşıyor.
ALTERNATİF
Sektörümüz, iç pazardaki bu sıkıntılı döneme alternatif olarak, uluslararası enerji fiyatlarındaki yükseliş ivmesini bir avantaj olarak kullanabilmek amacıyla yurt dışı müteahhitlik hizmetlerine daha fazla ağırlık vermeye başladı. Belirgin düzeyde artış ivmesi kazanan enerji fiyatları ve Sahra Altı Afrika başta olmak üzere potansiyel pazarlardaki fırsatlar göz önüne alındığında yıl sonunda yeni iş tutarının yeniden 20 milyar dolar bandına ulaşması bekleniyor.
İnşaat sektöründeki korkutan senaryo; Kredi faizlerinin yüzde 1’in üzerine çıkması.
B PLANINDA NE VAR?
Korkulan tablonun hayata geçmemesi ya da etkilerinin azaltılması için şirketler ve sektörlerin B planı hazır. Otokoç Genel Müdürü Görgün Özdemir, bu ortamda zorunlu ve yatırımlar dışındaki harcamaları yapmadıklarım söylüyor. “Stoklarımızı minimum seviyede tutmaya çalışıyoruz, alacaklarımızı öncü göstergelerle çok yakından takip ediyoruz” diyor. Kimya sektörü ithal ikame üretimiyle kur baskısını hafifletmeye çalışıyor. Sianji Yönetim Kurulu Başkam Recai Çakır, turizm sektörünün karşılaşacağı zorluklardan kaçınmak için sezonu 12 aya çıkardığına dikkat çekiyor. Çakır, “Tesisi 8 ay para kazanabilir hale getirdik. Şimdi sağlık turizmini ön plana alacağız” diyor. Zeynep Erkunt, bugün itibarıyla uygulanabilecek en sağlıklı B planının ihracatı artırmaya çalışmak olduğunu ifade ediyor. Cenk Tabakoglu, döviz bazlı maliyetlerindeki artışı “hed-ge” etmeye yönelik yatırım politikaları benimsediklerini belirtiyor. İnşaat malzemeleri sektörü adına konuşan İMSAD Başkanı Ferdi Erdoğan ise ihracat pazarlarına odaklanmanın, stokları minimize ederek nakit poziyonu güçlendirmenin önemli bir önlem olduğunu söylüyor, “Aynı zamanda finansal riskten korunmak için teminatların artırılması, vadelerin düşürülmesi gibi önlemler de sektörün risklerini en aza indirecektir” diyor.