03 / 05 / 2024

Dow, Türkiye'de "Pasif Ev"leri tartışacak!

Dow, Türkiye'de

Dow Bina Çözümleri, 6 Ekim'de gerçekleştireceği seminerde sıfır enerji ile sıfır emisyon salımını yakalayan ve "Pasif Ev" olarak adlandırılan binaları masaya yatıracak



Dünya önümüzdeki 30 yılda enerji ihtiyacını karşılamak için 16 trilyon dolar harcayacak ve önlem alınmazsa 2020 yılında fosil yakıt rezervlerinin yarısı tükenmiş olacak. Türkiye ise her yıl enerji ithalatına 35 milyar dolar ödeyerek ekonomisini, her bireyin yılda en az 5 ton karbondioksit üretmesi nedeniyle de çevreyi ciddi bir zarara uğratıyor. Ve bugün dünyada ve ülkemizde konutlar tek başına toplam enerji tüketiminin ortalama yüzde 35 ila 40'ını kullanarak mevcut durumun hızla kötüleşmesine neden oluyor. Oysa Avrupa Birliği ülkeleri artık sıfır enerji ile sıfır emisyon salımını yakalayan ve "Pasif Ev" olarak adlandırılan binalara geçmeye başladı. Ülkemizin bu vahim tablo ile Avrupa'nın ne kadar gerisinde kaldığına ve alınması gereken acil önlemlere dikkat çekmeyi hedefleyen Dow Bina Çözümleri, 6 Ekim'de gerçekleştireceği seminerle bu konuyu masaya yatıracak. 

İtalya'da Uluslararası CE Belgeli STYROFOAM ürünleriyle yalıtımı gerçekleştirilen "Pasif Ev"de yüzde 92 enerji tasarrufu ve sıfır karbon emisyonu sağlayan, Hollanda'da ise eski bir binaya yalıtım uygulayarak enerji sınıfını F'den A'ya çıkaran Dow Bina Çözümleri, benzer uygulamaların Türkiye'ye gelmesi için neler yapılabileceğini tartışmak üzere bir seminer düzenliyor. 6 Ekim Salı günü, saat 14.00'te Yapı Endüstri Merkezi'nde gerçekleştirilecek olan seminerde, Almanya Pasif Ev Enstitüsü'nden enerji verimliliği uzmanı Jessica Grove Smith, Almanya ve diğer ülkelerdeki uygulamalardan bahsedecek ve düşük enerjili "Pasif Ev"lerin Türkiye'ye uyarlanması konusunda önerilerde bulunacak. 

Dow'dan Holger Merkel'in enerji verimliliğinin en önemli aşaması olan yalıtımda uzun süreli ürün performanslarını değerlendireceği seminerde, Dow Bina Çözümleri Bölüm Başkanı Durmuş Topçu da Türkiye'de yalıtım ürünlerinin AB'nin kullandığı çevreci gazlarla üretim süreci ve CE Belgeli ürünler konusunda bilgi verecek. Modacı Ümit Ünal ise "Enerji verimliliği binalarda moda olur mu?" sorusunun yanıtıyla enerji verimliliğine farklı bir bakış açısı ile yaklaşacak. 

Dow Bina Çözümleri Bölüm Başkanı Durmuş Topçu, bugün ülkemizdeki konutlarda ısınmak için bizden çok daha soğuk bir iklime sahip olan Almanya'ya göre 10 kat fazla enerji harcandığına dikkat çekti. Ve yine yalıtımsız binaların, sadece ısınmak için "Pasif Ev"lere göre 20 kat daha fazla enerji tükettiğini vurgulayan Topçu, bu seminerin Türkiye'de bir devrim niteliğinde olan "Pasif Ev"lerin tartışılması için konunun yerli ve yabancı uzmanlarını bir araya getirmesi açısından büyük önem taşıdığının altını çizdi. 

Seminere, inşaat sektöründeki karar vericiler, mimarlar, mühendisler ve müteahhitler, akademisyenler, Dow Bina Çözümleri ve iş ortağı Mardav'ın bayileri katılacak.


Geri Dön