Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi yenileniyor!
İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB) tarafından, Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) kapsamında yeniden inşa edilecek.
Konu ile ilgili olarak Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Recep Demirhan, 920 yataklı genel hizmet ve eğitim araştırma hastanesi olarak planlanan yeni hastanenin, tüm odalarının Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan nitelikli hasta odası tanımına uygun olarak içinde tuvaleti, banyosu, en fazla iki hasta yatağı, televizyonu, telefonu, yemek masası, etajeri ve refakatçi koltuğu bulunacak şekilde planlandığını ve proje üzerinde yaklaşık 3 yıldır çalışıldığını söyledi.
Hastane kapasitesi 1200 yatağa kadar yükseltilebilecek.
Servisteki hasta odalarının yarısının tek, yarısının çift kişilik olarak planlandığını hem tek, hem de çift kişilik tüm hasta odalarının yaklaşık 35 metrekare olacağını söyledi. Tek kişilik odaların, acil durumlarda çift kişilik olarak da kullanılabileceğini ve hastane yatak kapasitesi 1200 yatağa kadar yükseltilebilecek.
Yeni hastane, olası bir depremin hemen ardından kesintisiz servis verebilecek şekilde sismik yalıtımlı olarak yapılacak.
Binanın düşeyde zeminle bağlantısının koparılması için yapıların temellerine yerleştirilen ileri teknoloji ekipmanlar ( izolatör ) vasıtası ile depremlerin neden olduğu kuvvetli yer hareketlerinin yapılar üzerine getirdiği ek yüklerin etkilerini azaltan ve Japonya başta olmak üzere deprem tehlikesi ile karşı karşıya olan gelişmiş birçok ülkede yıllardır başarı ile uygulanan bu yeni teknik aynı zamanda “Depremden Bağımsız Bina” teknolojisi olarak da adlandırılıyor.
Maliyetler asgari düzeyde tutulacak.
Hastanede kapalı yer altı otoparkları planlanmak suretiyle geniş yeşil alanlar bırakılacak, bu alanlar aynı zamanda afet ve acil durumlarda toplanma merkezi işlevi de görecek. İki aşamada yapılacak yeni hastane, mevcut hastanenin işleyişini kesintiye uğratmadan inşa edilecek. Enerji tasarruf sistemiyle donatılacak hastane, tri-jenerasyon merkezi ile kendi elektriğinin önemli bir kısmını doğalgazdan üretebilecek.
Açığa çıkan ısı enerjisi ile de hastanenin ısıtılması ve soğutulması sağlanarak işletme maliyetleri asgari düzeyde tutulacak.
Yoğun bakım kapasitesi 120 yatağa yükseltilecek.
Yeni hastanede yoğun bakım yatak sayısı 66’dan 120’ye çıkarılacak.
Kapalı alan 280 bin metrekare olarak planlanıyor.
Hastanenin mevcut 60 bin metrekare olan toplam kapalı alanı Yeni Hastanede 280 bin metrekare olarak planlandı. Acil durumlarda ihtiyaca cevap verebilmek amacıyla mevcut 4500 metrekare olan acil servis alanı 10 bin metrekareye çıkarılacak.
Toplam ameliyathane sayısı 22’den yeni hastanede 40’a çıkarılıyor.
Hastane tamamlandığında yıllık 2 milyon 500 bin ayaktan ve 60 bin yatan hastaya hizmet verilmesinin planlandığını söyleyen Başhekim Doç. Dr. Recep Demirhan, ihale sürecinin tamamlandığını 2014 yılı Haziran ayında yüklenici firmayla İstanbul Valiliği İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB) arasında sözleşme imzalandığını ve inşaat sürecinin başladığını sözlerine ekledi.
Tünaydın