Yeni Şirketler

Dubai Towers durunca fiyatlar düştü

Levent'teki İETT arsasının Şeyh Maktum'a satışı durunca inşaatı istemeyenler davul-zurna eğlendi. Piyangoyu kaçıran bölge halkı ise milyon dolarlık fiyatları 300 bin liralara çekti.

Danıştay, Levent'teki İETT arazisine Dubai Towers projesinin yapılmasında sakınca görerek inşaatı durdurunca bölgedeki dükkan ve evlerin fiyatları çıktığı gibi hızla indi. Bölgede yüksek rant bekleyen gayrimenkul sahipleri şimdi kaçırdıkları milyon dolarlık satış rakamına yanarken, inşaata karşı çıkan bir grup İstanbullu da, kararı davul-zurna eşliğinde kutladı. Aynı yerde yapılan Sapphire projesinin rantını bekleyen mal sahipleri, Dubai Towers projesinin yapılacağının ilan edildikten sonra 120 metrekarelik 3 katlı dükkana bile 1 milyon dolar fiyat çekmişlerdi.

300 BİN LİRAYA DÜŞTÜ

Projenin iptalinin ardından fiyatlar otomatik 300 bin liraya olarak indi. Daha önceden 700 bin liraya müşteri bulunduğu halde `Dubai Towers projesi yapıldıktan sonra burayı 2 milyon dolara bile satmam' diyen mal sahipleri şimdi krizin de etkisiyle teklif edilen 700 bin liranın bile altına razı olmaya başladı. Bölgedeki emlakçılar `Levent bölgesi zaten primliydi. Dubai Towers projesi gündeme gelince fiyatlar üç-dört katına çıktı. Ancak mahkemenin kararının ardından 500-700 bin lira olan evlerin fiyatları 200-400 bin liraya kadar indi' dediler.

ARAZİ BOŞ KALMAZ

Dubai Towers projesinin eninde sonunda yapılacağına inanan bir kesim de gelen tekliflere rağmen gayrimenkullerini satmaya yanaşmıyor. Bölgedeki gecekondular Saphire projesinin yanı sıra Dubai Towers benzeri bir projenin bu arazide yapılacağını beklediklerini belirterek `Bu arazi boş kalmayacak. Buraya proje yapıldığında da çevredeki gecekonduların alınması söz konusu olacak. O nedenle burada hala bir umut var' diye konuştular.

El Maktum milyar dolarlık projeyi iptal etti

Dubai Şeyhi El Maktum Arap Emirlikleri'nin (BAE) en önemli üyelerinden olan Dubai Emirliği'ndeki inşaat sektörü büyük sıkıntı yaşıyor. Dubai Şeyhi El Maktum'un şirketlerinin de düşen talep nedeniyle ağırlıklı olarak pazarlama biriminden yüzlerce eleman çıkardıkları belirtiliyor. Şeyh El Maktum'un şirketi Nakheel, 500 çalışanını işten çıkardı. Dünyanın en büyük binasını dikmek için birbirleriyle yarışan Arap şirketleri artık işçi çıkartmaya başladı.

NAKHEEL İPTAL ETTİ

Dubai'de emlak projeleri yavaşlatılırken, şirketler işçi çıkararak ayakta kalmaya çalışıyor. Dünyanın en büyük projelerinden Palmiye Adaları'nı yapan Dubai Şeyhi El Maktum'un şirketi Nakheel, dünyanın en yüksek binasının inşaatını durdurdu. Bu nedenle 500 çalışanını işten çıkaracağını açıklayan El Maktum'un şirketi Nakheel şirketi, 1 kilometreden daha uzun olacak projenin durdurulmasının küresel kriz nedeniyle olduğunu söyledi. Geçen yıl 70 milyar dolarlık gelir sağlayan şirkette toplam olarak 2 bin kişi çalışıyordu.

Sapphire'in metrekaresi 11 bin dolar

Dubai Towers'ın yapılacağı arazinin komşusu olan Sapphire bölgenin rantını oldukça yükseltti. Fiyatları New York ve Londra gibi şehirlerin düzeyine çeken projenin metrekaresi 11 bin dolara satılıyor. Kiler Holding'in, inşa etmeye başladığı Türkiye'nin en yüksek ve en büyük projesi Sapphire, New York ve Londra gibi ünlü merkezlerdeki evlerin fiyatlarını yakalamasına rağmen kapış kapış gidiyor. Sapphire, 6 bin-11 bin dolar arasında değişen metrekare fiyatlarından satışa çıktı. Projenin yatırım maliyeti ise arsa hariç 200 milyon dolar.

Şeyh gidince yarı yarıya ucuzladı

1970 yılından beri bölgede faaliyet gösteren emlakçı ve bilirkişi Emrullah Demirci `Emlak dalgalanması alışveriş merkezlerinin, gökdelen ve iş merkezlerinin kurulmasıyla hız kazandı. Ancak kriz ve Dubai Towers projesinin durması fiyatları yarı yarıya indirdi' dedi. Yeni projelerle 100 bin TL'lik dairelerin 300 bin TL'ye çıktığını söyleyen Demirci `Evini Dubai Şeyhi El Maktum'un şirketi dışında kimseye satmam diyenler bugünlerde yarı yarıya fiyat kırdı. Burada yatırım için çok uygun yerler var' dedi.

İptal fiyatları aşağı çekti

Levent'te çay ocağı işleten Orhan Güven, Dubai Towers projesinin iptal edilmesiyle bölgedeki fiyatların önemli oranda düştüğünü söyledi. Levent'e metronun gelmesiyle fiyatların arttığını, bunun yanına Dubai Towers'ın geleceğinin duyulmasıyla zirve yaptığını belirten Güven, `Dubai Towers oraya mutlaka yapılacak' dedi.

En kötü dükkan 2-3 bin liraya kiralanıyor

Levent'te kuruyemişçi dükkanı bulunan Hamza Kaya da Dubai Towers projesinin sonrasında en kötü dükkan kiralarının 2 bin-3 bin TL'ye çıktığını söylüyor. Bölgede kiraların düşmeyeceğini vurgulayan Kaya `Fakat satış fiyatlarında gerileme oldu ama bu kriz sebebiyleydi. Maktum gelmezse Osman gelir. Orası boş kalmaz ama burayı da bozmaz. Krizde inen fiyatlar sonra çıkacak. Bunun Maktum'la ilgili yok' dedi.

Daireler 400 bine düştü

Levent'te gayrimenkul fiyatlarının oturmuş olduğunu söyleyen Şamil Karamanlı, `Buradan aşırı rant bekleyenler yanılacaktır. Çünkü burası lüks semtlerle çevrili bir yer. Boynuz kulağı hiçbir zaman geçemez. Bu şartlarda Levent'te 400 bin liraya daire satılırken, Çeliktepe'de 250'den yukarı çıkamaz' dedi. Dubai Towers'ın iptalinin olumsuz olduğunu söyleyen Karamanlı `Zamanında satmayan zarar etti' dedi.

1.1 milyar dolara satılmıştı

Dubai Şeyhi El Maktum, İETT arazisi satış ihalesini KDV dahil 1 milyar 152 milyon dolarlık en yüksek teklifi vererek kazanmıştı. 46 bin metrekarelik araziye gökdelen yapılmasını önlemek için açılan dava nedeniyle Sama Dubai ise verdikleri bir dilekçe ile ihale işlemlerinin açılan davalar nedeniyle konu açıklığa kavuşana kadar durdurulmasını istemişti. Danıştay'ın durdurma kararının ardından yapılması düşünülen 5 milyar dolarlık proje de rafa kalkmış oldu.

Star