Dubleks evler emlak vergisinden muaf mı?
Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde emlak vergisi muafiyetinin hangi koşullarda geçerli olduğunu kaleme aldı.
Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde dairelerde iki alanın birleştirilip birleştirilmeyeceğini yazdı. Tamer Heper'e bir okuyucu, "Bahçe içinde iki katlı dubleks bir binam var. 1998 yılında kadastro geçerken bu bina için ‘iki katlı dubleks bina’ diye kayda geçti ama ben şimdi emekliyim ve Emlak Vergisi istisnasından yararlanamıyorum. Zira bina 165 metrekare olarak görülüyor. Bunu iki bağımsız bölümlü bina olarak tescil ettirebilir miyim?" sorusunu yöneltti.
Tamer Heper soruyu şu şekilde yanıtladı:
*****
Okuyucumun anlattığı bina ‘dubleks’ diye tanımladığımız içeriden birbiri ile bağlantılı iki katlı bir bina. İçeriden birbiri ile bağlantılı binaları iki bağımsız bölümlü bina olarak tanımlayamayız. Adından da anlaşılacağı gibi iki bağımsız bölüm olabilmesi için birbiri ile içeriden bağlantısı bulunmayan, ayrı ayrı ve başlı başına kullanmaya elverişli olup bağımsız mülkiyete konu bölümler olması gerekiyor. Yani her bir bölümün odası, mutfağı, tuvaleti, banyosu özetle tek başına yaşanabilir alana sahip olması gerekiyor. Bunların okuyucumun binasında bulunmadığı izlenimi var. Dolayısı ile bir dubleks bina bu tarife girmemektedir.
*****
Ancak benim de iki sorum olacak. Birincisi, Emlak Vergisi’nden muaf olmak için ikinci bir gayrimenkulün de bulunmaması lazım. Okuyucumun evi iki adet bağımsız bölümlü olursa ve iki daireye sahipse muafiyetten nasıl yararlanacak? İkincisi, muafiyetten yararlanmak için binanın 200 metrekareden büyük olmaması lazım. Oysa okuyucumun binası 165 metrekare, nasıl oluyor da yararlanamıyor? Bence bu meseleleri bir araştırmasında yarar var. Bunların sonunda iki katlı bina olarak tescil ettirmek istiyorsa bir proje tasdik ettirip binasını bu projeye uygun tadil etmesi gerekecek. Sonra da kat mülkiyeti tesis edecek.
Dairelerde odalar birleştirilebilir mi?