Vergi

Evi, iş yeri ve arsası olanlar dikkat! Ödediğiniz o paraları geri alabilirsiniz!

Emlak vergisinin 2022 yılı ödemeleri 1 Mart 2022'de başladı. Emlak vergisinden muaf olmasına rağmen ödemelerini yapan birçok kişi bulunuyor. Peki kimler emlak vergisinden muaf sayılıyor? Muaf olanlar ödeme yaparsa geri alabilir mi? Belediyeler talebi onaylamazsa ne olur? İşte ayrıntılar... İlk taksit ödemeleri için son ödeme tarihi Mayıs'ın sonu olarak belirlendi

Emlak vergisinin ilk taksit ödemeleri 1 Mart 2022 tarihinde başladı ve henüz ödemeler sürüyor. İlk taksit ödemeleri için son ödeme tarihi Mayıs'ın sonu olarak belirlendi. Emlak vergisinin ikinci taksit ödemeleri de Kasım 2022'de yapılacak. Konut iş yeri, arazi ve arsa gibi milyonlarca gayrimenkul sahibi tarafından ödenen emlak vergisinde bazı muafiyet şartları bulunuyor. Pek çok kişi bu şartlara sahip olmasına karşın muafiyeti bilmemesi nedeniyle emlak vergisi ödemeyi sürdürüyor.


 
Peki kimler emlak vergisinden muaf sayılıyor? Muaf olanlar ödeme yaparsa geri alabilir mi? Belediyeler talebi onaylamazsa ne olur? İşte ayrıntılar...

 

KİMLER YARARLANABİLİR?

Emlak Vergisi Kanunu kapsamında, gelire sahip olmadığını belgeyle belirten kişiler, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret olanların, engellilerin, gazilerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin Türkiye'de yer alan brüt 200 metrekare büyüklüğü aşmayan tek meskeni bulunması (intifa hakkı olması da dahil) durumunda, bu meskenlerinin vergi oranları sıfıra düşüyor. Hisse ile olsa dahi birden fazla konutu bulunan kişiler muafiyetten faydalanamıyor.

53 BİN LİRA SINIRI

Muafiyetten faydalanan vatandaşların; hizmet karşılığında kazanılan ücret geliri, tarımsal faaliyet geliri, menkul ve gayrimenkul geliri, ticari, sınai ve mesleki faaliyet geliri, faiz ve temettü geliri ya da benzer bir kazanca sahip olmaması gerekli. 2022 yılı için 53 bin Türk Lriası'nı geçen sermaye iradı (mevduat faizi, repo, döviz hesabı faizi, fon payı gibi gelir) bulunması halinde de sıfır oranlı Emlak Vergisi’nden faydalanılamıyor. 

5 YILLIK İADE HAKKI

Muafiyetten faydalanan kişilerin ilgili formu doldurarak bağlı oldukları belediyeye vermeleri gerekiyor. Vergiden muaf olduğunu bilmeyen ve vergi ödemelerini yapan milyonlarca vatandaş bulunuyor. Eğer muaf olunmasına rağmen vergiler ödendiyse, 5 senelik geriye dönük iade de alınmasına imkan sunuluyor. Bunun için belediyenin emlak birimine, ‘Vergi Usul Kanunu Madde 120/2’ gerekçe olarak belirtilerek ‘düzeltme dilekçesi’ verilmesi gerekiyor. 

YENİ BİNAYA İNDİRİM

Büyükşehir yasasıyla mahalle haline gelen ve tüzel kişiliği kaldırılmış olan köylerde Emlak Vergisi'nin ödenmesini 2022'nin sonuna kadar ötelemişti. Yani bu köylerde oturan kişiler de Emlak Vergisi ödemeyor yani muaf sayılıyor. Diğer taraftan satışı gerçekleştirilen Hazine’ye ait taşınmazlar 5 sene süreyle Emlak Vergisi’ne muaf sayılıyor. Yeni yapılan binalarda ise dörtte bir oranında emlak vergisi indirimi uygulanıyor. 

EŞİN EVİ VARSA NE OLUR?

Emlak Vergisi muafiyeti kapsamında, bu haktan faydalanan vatandaşların eşlerinin gelirinin veya gayrimenkulünün bulunması herhangi bir sorun teşkil etmiyor. Yalnızca haktan faydalanan kişinin kendi üzerine kaydı bulunan mülkler göz önünde bulunduruluyor. Örnek vermek gerekirse, bir emeklinin eşinin ismine mülkü bulunuyorsa, bu emekli vergi muafiyetinden faydalanabiliyor.

KİRAYA ÇIKTIYSA

Sahip olduğu tek konutu kiraya veren ve başka bir konutta kirada oturanlar vergiden muaf tutuluyor. Fakat tek konutunu kiraya vererek başka bir konutta kira ödemeyen kişiler emlak vergisinden muaf sayılmıyor. 

BİR KONUTU BİR ARSASI BULUNAN ÖDER Mİ?

Sıfır oranlı Emlak Vergisi sadece konutlar için geçerli tutuluyor ve tek konutu sebebiyle muafiyetten faydalananların; kazanç elde ettirmeyen iş yeri, arsa ve araziye sahip olmaları, indirimli vergi oranından faydalanmaları için engel teşkil etmiyor. İş yeri, arsa ve ya araziden gelir edilmesi halinde muafiyet düşer. 

TAKİBİNİ YAPIN

Emlak vergisinin iade başvurusunun ardından belediyeler tarafından beyanın doğruluğunu araştırılması ve mükellefe yanıt vermesi şart. Fakat vergiler belediyelerin gelir kaynağı olması sebebiyleçoğu belediye, vatandaşı ya sözlü şekilde reddediyor ve dilekçesini işleme almıyor veya talebini çeşitli nedenler göstererek reddettme yoluna gidiyor. Düzeltme talebinin reddedilmesi durumunda bu kez belediye başkanlığına aynı şekilde başvuruda bulunabilir. 

BU YIL EMEKLİ OLAN İÇİN DURUM NEDİR?

Posta'da yer alan habere göre; 2022'de emekli olan kişiler Emlak Vergisi’ni ödemekle yükümlü. Çünkü muafiyet emekli olunan tarihi takip eden seneden itibaren başlıyor. Buna göre, gereklişartlara sahip olup da belediyelere bildirim yapan emekliler, 2023 yılından itibaren sahip olduğu tek ev için emlak vergisinden muaf olabilir. Emekli olan ve başka bir işte çalışan kişiler ise gelir elde etmeleri sebebiyle muafiyetten faydalanamıyor.

5 yıl içinde satılan gayrimenkuller için ne kadar vergi ödenir?

Milyonlarca çalışan zorunlu tutuldu! Son gün 31 Mart! Paralar geri ödeniyor...

Emlak vergisine yüzde 780 zam yapıldı: O ilçe ayağa kalktı!