Emlak Terimleri

Kimler emlak vergisinden muaftır?

Emlak Vergisi Kanunu’na göre belirlenen emlak vergileri, belirli oranlarda ve gayrimenkullerin özelliklerine göre her yıl ödenen vergi çeşitleridir. Peki kimler emlak vergisinden muaftır?Emlak vergileri iki taksit halinde Mart ve Kasım ayında bağlı bulunulan belediyelere ödeniyor

Emlak Vergisi Kanunu’na göre belirlenen emlak vergileri,  belirli oranlarda ve gayrimenkullerin özelliklerine göre her yıl ödenmesi gereken vergi çeşitleridir. Emlak vergileri iki taksit halinde Mart ve Kasım ayında bağlı bulunulan belediyelere ödeniyor.

Peki, emlak vergisinden kimler muaftır? Emekliler emlak vergisi ödüyor mu? Ev hanımları emlak vergisi öder mi? İşte detaylar…


 

Emlak vergileri meskenlerde binde 1 ve 2 oranlarında hesaplanan vergilerdir. Geliri olmaya taşınmaz sahiplerinde emlak vergisi alınmıyor. Belirlenen bazı prosedürlere uyan gayrimenkul sahipleri emlak vergisi ödemelerinden muaf tutuluyor.

EMLAK VERGİSİ MUAFİYET ŞARTLARI

Emlak vergisi şartlarına göre tek bir mesken sahibi olanlardan belirli durumlarda emlak vergisi alınıyor. Peki, kimler emlak vergisinden muaftır?

Emlak vergisinden muaf olan kişiler ve durumlar;

200 metrekareyi aşmayan tek meskene sahip olanlar

Kışlık evin yanı sıra yazlık eve sahip olmayanlar

Tek meskenin sahibi olup bir başka evde hisseye sahip olmayanlar

Ev hanımları

Dul ve yetimler

Engelliler

Gazi ve şehit yakınları

Emekliler

Emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilmektedirler. Emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilmek için ilgili belediyelere emlak vergisi muafiyet dilekçesi verilir. Belirlenen bu şartlara uyan kişiler, emlak vergisi zorunluluğundan muaf tutulurlar.

EMLAK VERGİSİ MUAFİYET DİLEKÇESİ

Emekliler, emlak vergisinden nasıl muaf tutulur konusunda; tek meskeni olup başka bir gayrimenkule sahip olmayan, yazlık ya da başka bir meskende hissesi olmayan emekliler emlak vergisinden muaf olabiliyor. Koşulları yerine getiren emekliler, gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyelere muafiyet dilekçesi vererek emlak vergisi zorunluluğundan muaf olabilirler. Belediyelere bildirimde bulunulmadığında emlak vergi mükellefiyeti devam etmektedir.

EMLAK VERGİSİNE TABİ OLUNAN DURUMLAR

Emlak vergisi yasası dahilinde emlak vergisine tabi olanlar, bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler, emlak vergisi mükellefi olmaktadırlar.

Bir bina veya arazide palı mülkiyet halinde olanlar hisseleri oranında vergi mükellefi sayılırlar.

Kat irtifaklı daireye kredi çıkar mı?

e-Devlet’ten tapu beyanı nasıl yapılır?

Kira sözleşmesi nasıl feshedilir?

Tapuda 65 yaş üstü için sağlık raporu zorunlu mu?