19 / 11 / 2024

Düğün ekonomisinde İstanbul zirveye oynuyor

Düğün ekonomisinde İstanbul zirveye oynuyor

İstanbul, sadece çevre illerin değil bölgedeki ülkelerin `düğün ekonomisi'ne yön vermeye hazırlanıyor.




Türkiye'de yılda ortalama 600-700 bin evlilik yapılırken, bunun yüzde 10'u İstanbul'da gerçekleşiyor. Gelinlikten kuyuma, mobilyadan davetiyeye kadar ortalama bir düğün alışverişi harcaması 15 bin doları bulurken, İstanbul dışından alışverişe gelenlerle `düğün pazarı' cazibesini her geçen katlıyor. Sadece gelinlik pazarının 400 milyon doları bulduğunu belirten İstanbul Gelinlik Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (İSGEİD) Yönetim Kurulu Başkanı Ermiya Akay, "İstanbul'un, Milano, Barcelona ve Harrogate'den sonra dördüncü düğün alışveriş merkezi olması için çalışmalara başladık. Avrupa'nın yanı sıra özellikle Rusya ve Türki Cumhuriyetler ile Ortadoğu ülkeleri bu anlamda çok büyük potansiyel taşıyor. Organize bir çalışmayla bu potansiyeli İstanbul'a çekmek mümkün" dedi.

Alışveriş turları yapılacak

ALMANYA'nın önemli tur şirketlerinden birinden "İstanbul'a düğün turları düzenlemek istiyoruz. Ne önerirsiniz?" şeklinde talep aldıklarını anlatan Akay, "Bu sektör açısından çok sevindirici bir durum. Sektör perakende anlamında daha organize olursa, bu turlar çok daha işlevsel olacak" dedi.

İkitelli'ye 27 bin metrekarelik `mall'

AVRUPA'da yaşayan Türk gurbetçilerin ağırlıklı olarak düğün alışverişini İstanbul'dan yaptığını belirten Akay, "Nadir olarak yabancılar da gelinlik ve damatlıklarını İstanbul'dan satın alıyor. Bu sayıyı artırmak elimizde" dedi. Düğün alışverişinin İstanbul'da çok dağınık olduğunu hatırlatan Akay, şöyle konuştu: "Dolayısıyla organize olmayan bu yapı, İstanbul'u düğün alışverişinde marka haline getirmenin önündeki en büyük zorluk. Biz de bu durumu görerek, dernek olarak, tüm düğün alışverişinin yapılacağı bir alışveriş merkezi projesi planlıyoruz. İkitelli civarında düşündüğümüz bu projenin 27 bin metrekare kapalı alanı, 12 bin metrekare de kiralanabilir alanı var. Bunun hayata geçmesiyle sektör ivme kazanacak."

Sertifikalı pırlanta al istediğin yerde sat

TÜRKİYE'de pırlanta pazarı 810 milyon dolara ulaştı. Geçtiğimiz yıl dünyada pırlanta sektörü yüzde 3 büyürken, Türkiye'de pazar yüzde 25 büyüdü. Bu furya içerisinde ederinin üzerinde bedel ödememek ve dünyanın her yerinde geçerli bir fiyat almak isteyenler için uluslararası sertifika belgesi kurtarıcı oldu. Uluslararası Pırlanta Laboratuvarı (IDL)'in Türkiye'deki şubesini altı ay önce açan Martin Metin, bugüne kadar 1,00 karatın altında 5 binden fazla pırlantaya uluslararası sertifika verdiklerini söyledi. Türkiye'nin sayılı gemologlarından (pırlanta ve diğer renkli taşlar uzmanı) biri olan Metin, söz konusu sertifikanın tüketicinin mağdur olmasını engellediğini belirterek, "Sertifikada bulunan hologram ve diğer güvenlik önlemleri ile dünyanın neresine giderseniz gidin, pırlantanızın değeri düşmüyor" dedi. Metin, en değerli pırlantanın Diamond sözcüğünün ilk harfi olan D ile ifade edildiğini, Türkiye'de ise ağırlıklı olarak H renginin satıldığının altını çizdi.

Aylin LÖLE /AKŞAM

Geri Dön