27 / 04 / 2024

Dükkan emlak vergisi 2015!

Dükkan emlak vergisi 2015!

Dükkanlar için ödenmesi gereken vergiler arasında emlak ve çevre temizlik vergisi bulunuyor. Peki, dükkan emlak vergisi 2015 nasıl hesaplanır? Dükkan emlak vergisi 2015 ne zaman ödenecek?



Dükkan emlak vergisi 2015!

Dükkanlar için ödenmesi gereken vergiler arasında emlak ve çevre temizlik vergisi bulunuyor. Bu iki vergi de taşınmazın yer aldığı belediyeye ödeniyor. Ancak iki verginin mükellef tanımı aynı olmuyor.


Emlak vergisini taşınmazın sahibi öderken, çevre temizlik vergisini taşınmazın kullanıcısı ödüyor. Örneğin bir dükkanda kiracı olması halinde emlak vergisi mal sahibi tarafından çevre temizlik vergisi ise kiracı tarafından ödeniyor.


Dükkan için ödenecek emlak vergisi:

Normal yörede yer alan bir işyerinden binde 2 oranında vergi alınıyor. Büyükşehir sınırları içerisinde ise vergi yüzde yüz artırımlı olarak uygulandığı için vergi binde 4 oranında ödeniyor. Vergi ödemeleri, taşınmaz malın bağlı olduğu belediyeye yapılıyor.


Örnek hesaplama

Bir işyerinizin olduğunu ve değerinin 750 bin TL olduğunu farz edelim. Bu işyeri normal yörede yer alıyorsa; ödenecek emlak vergisi bedeli 1500 TL iken;


Büyükşehir sınırları içerisinde yer alan 750 bin TL değere sahip işyeri için ödenecek emlak vergisi bedeli: 3000 TL'dir.


Emlak vergisi borcu iki eşit taksit halinde ödenebiliyor. İlk taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor. Buna göre dükkan emlak vergisi 2015 ödemeleri 1 Mart itibarıyla başlayacak.


Verginin ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında ödenecek.


Çevre temizlik vergisi beyanı!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön