29 / 04 / 2024

Dumankaya: Türkiye’ye 100 milyon dolar para girişi sağladık

Dumankaya: Türkiye’ye 100 milyon dolar para girişi sağladık

Körfez’in büyük şirketlerinden Al Mazaya’yı Ritim İstanbul’a ortak ettiklerini belirten Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, “Borcu olmayan bir firmayı Türkiye’ye getirdik.” dedi.



Yerli ve yabancı yatırımcıların çıkmaya başladığı Türkiye’ye Dumankaya İnşaat, yeni bir yatırımcı kazandırdı. Körfez’in büyük şirketlerinden Al Mazaya Holding’i Maltepe’deki Ritim İstanbul’a ortak ettiklerini belirten Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, “Borcu olmayan bir firmayı Türkiye’ye getirdik.” dedi.


Körfez ve Arap ülkelerinin 32. büyük gayrimenkul şirketi Kuveytli Al Mazaya Holding, Dumankaya İnşaat’ın Maltepe’de geliştirdiği Ritim İstanbul projesine yüzde 50-50 ortak oldu. Bunun üzerine Dumankaya İnşaat ile Al Mazaya Holding İstanbul’da yarı yarıya ortak bir şirket kurdu. Ritim İstanbul AŞ adı verilen şirket ilk etapta 800 milyon lira satış geliri beklenen Ritim İstanbul projesini tamamlayacak, ardından İstanbul’da yeni projeler geliştirecek. Nisan 2014’te Kuveyt’te tanıştıkları şirketi 1 yıl geçmeden Türkiye’ye yeni bir oyuncu olarak kazandırdıklarına dikkat çeken Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, Al Mazaya Holding yatırım yapmaya ikna ederek Türkiye’ye 100 milyon dolar para girişi sağladıklarını açıkladı. Kurulan yeni şirketin Dumankaya İnşaat’tan bağımsız kendi yatırımlarını geliştireceğini vurgulayan Dumankaya, “Borcu olmayan bir firmayı Türkiye’ye getirdik ki halka da açılabilirler. Türkiye’nin istikrarına ve kalkınmasına böyle katkı sağlanır.” dedi. 2014’te net kârını yüzde 27 artışla 27,6 milyon dolara çıkaran Al Mazaya Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Rasheed Al Nafisi, Türkiye’yi yatırım yapmadan önce 1 yıl araştırma yaptıklarını, en başta 50 milyon dolar gibi bir yatırım planladıklarını ancak Dumankaya ile tanışınca, sektör hakkında bilgileri artınca bu rakamı da yükselttiklerini ifade etti. Ortaklık sonrası Ritim İstanbul’un 190 milyon lira değerindeki arsasını da satın aldıklarını açıklayan Dumankaya İnşaat Başkan Vekili Barış Dumankaya ise yeni şirketle Ritim İstanbul dışında değişik projeler de geliştireceklerini söyledi. Şu an için yeni şirketin genel müdürlüğünü Al Mazaya Türkiye Müdürü Cem Yolcu ile Barış Dumankaya birlikte yürütecek. İlk etapta Maltepe’de 39 dönüm arazi üzerinde gelişen ve 863 rezidans, 363 ofis, 147 ticari alan bulunan Ritim İstanbul’u 2016 başına kadar bitireceklerini kaydeden Barış Dumankaya, Ritim İstanbul’un yüzde 45’ini sattıklarını açıkladı. Metro istasyonuna 150 metre mesafede bulunan proje, yakın çevresinde 6 üniversiteye sahip ve Sabiha Gökçen Havalimanı’na 15 dakika mesafede bulunuyor.


Metrekaresi 5 bin lira

Projede, 134 bin satılabilir inşaat alanı üzerinde     863 rezidans, 250 home Office, 114 ticari ofis ve AVM içi 146 mağaza-işyeri olmak üzere toplamda 1373 bağımsız ünite bulunuyor. Dumankaya’nın kendi geliştirdiği Dumankaya IQ Akıllı Ev Sistemleri’nin kullanıldığı projede, metrekare fiyatları 5 bin liradan başlıyor.


2 MİLYAR DOLARLIK İNŞAAT YAPTILAR


234 milyon dolar kuruluş sermayesi bulunan Al Mazaya Holding, bugüne kadar 2 milyar doların üzerinde proje geliştirdi. Bunların yüzde 65’ini Birleşik Arap Emirlikleri’nde, yüzde 21’ini Kuveyt’te gerçekleştirdiklerini ifade eden Al Mazaya Holding CEO’su İbrahim Saqabi, Türkiye’ye gelerek gelirlerini de çeşitlendirmiş olacaklarını belirtti. Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin üyesi olduğu Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi’nin istatistiklerine göre Arap coğrafyasının en büyük 32. şirketi. Kuveyt’in ise en büyük 10. şirketi konumundaki Al Mazaya Holding, Kuveyt ve Dubai borsalarında halihazırda işlem görüyor. Türkiye’de de Ritim İstanbul AŞ olarak halka açılabileceklerinin sinyalini veren Saqabi, bunun geliştirecekleri projeleri hızlandırabileceğini kaydetti.


Zaman


Geri Dön