29 / 04 / 2024

Dünya Bankası uyardı: Petrol fiyatları 150 doları aşabilir!

Dünya Bankası uyardı: Petrol fiyatları 150 doları aşabilir!

Dünya Bankası, Orta Doğu’daki çatışmaların yayılması halinde petrolün varil fiyatının 150 doları aşabileceği konusunda uyardı.



Dünya Bankası, Orta Doğu’daki çatışmaların büyümesi durumunda bret petrolün varil fiyatının 150 doları aşabileceği konusunda uyardı.

1970'LERDEN BU YANA EMTİA FİYATLARINDA EN BÜYÜK ARTIŞA YOL AÇTI!

Dünya Bankası Ekonomisti Indermit Gill Orta Doğu’daki son çatışmanın, 1970’lerden bu yana emtia fiyatlarında en büyük artışa yol açan olay olan Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin hemen ardından yaşandığını belirtti. 

Bu savaşın küresel ekonomi üzerindeki yıkıcı etkilerinin hissedilmeye devam ettiiğini belirten Gill, hem petrol hem gaz arzının sekteye uğradığı bir dönemin on yıllardır yaşanmadığını, siyasetçilerin ihtiyatlı olması gerektiğini söyledi.

DOĞALGAZ FİYATLARINI ARTIRDI!

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği saldırıdan sonra başlayan çatışmalar, bölgedeki boru hatlarının etkilenebileceği endişesi nedeniyle doğalgaz fiyatlarının artmasına neden olmuştu.

Petrol fiyatlarında ise benzer bir yükseliş olmadı. Dünya Bankası’nın, Orta Doğu’da çatışmaların yayılmadığı iyimser senaryosunda ise petrolün varil fiyatının 81 dolara düşeceği belirtiliyor.

Dünya Bankası Ekonomisti Ayhan Köse ise petrol fiyatlarının uzun süre yüksek seyretmesi kaçınılmaz olarak gıda fiyatlarını da artıracağını açıkladı. Köse: '' Ciddi bir fiyat artışı durumunda pek çok gelişmekte olan ülkede gıda enflasyonu artar – ki bu ülkeler halihazırda daha yüksek bir gıda enflasyonuyla mücadele ediyor. 2022 sonunda küresel nüfusun neredeyse yüzde 10’unu oluşturan 700 milyon kişi yetersiz besleniyordu” dedi.

Dünya Bankası uyardı: Petrol fiyatları 150 doları aşabilir!

BRENT PETROL NE KADAR OLDU?

Brent petrolün varil fiyatı dün, uluslararası piyasalarda 88,33 dolardan işlem gördü. Geçtiğimiz guma günü 89,43 dolara kadar çıkan Brent petrolün varil ücreti, günü 89,20 dolar seviyesinde tamamlamıştı.

Buna göre Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.20 itibarı ile cuam kapanışa göre yüzde 0,98 azalma ile 88,33 dolar olarak gerçekleşti. Yine aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 84,45 dolardan işlem gördü.

Bu fiyatlardaki azalmada, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) çarşamba günkü para politikası kararlarından önce piyasalarda zemin kazanan talep endişeleri etkili oldu.

Amerika'da istenen beklentilerin üzerinde olan bir dizi makroekonomik verinin arkasından Fed'in politika faizini beklenenden daha uzun süre artan seviyelerde tutacağına yönelik endişeler de arttı. Bu durum, dünyanın en büyük petrol tüketicisi ülkede talep endişelerine yol açarak ücret yükselişlerini aşağı yönlü ilerledi.
 

Petrol haftayı yükselişle kapatmaya hazırlanıyor! Brent petrol bugün ne kadar? 27 Ekim 2023 brent petrol fiyatı

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön