Ekonomi

Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye sevindiren haber!

Dünya Bankası, Türkiye'nin 2023 yılı ekonomik büyüme beklentisini yüzde 3.2'den yüzde 4.2'ye yükseltti. Raporda, Türk ekonomisinin gelecek sene yüzde 3,1 ve 2025'te yüzde 3,9 büyümesinin beklendiği belirtildi.


Dünya Bankası, Türkiye'nin 2023 yılı ekonomik büyüme tahminini yüzde 3.2'den yüzde 4.2'ye yükselttiğini açıkladı. Bankanın yayımladığı Ekonomik Güncelleme Raporu'nda Türk ekonomisinin dayanıklı tüketici talebi ve azalan politika belirsizliği nedeniyle büyüme tahmininin artırıldığı belirtildi.

GELECEK YIL TAHMİNİ DÜŞTÜ

Raporda, Türkiye'nin 2024 yılında yüzde 3.1 ve 2025 yılında yüzde 3.9 büyümesinin beklendiği ifade edildi. Haziran ayındaki tahminlerde ise Türk ekonomisinin 2024'te yüzde 4.3 ve 2025'te yüzde 4.1 büyüyeceği öngörülmüştü.

NORMALLEŞME VURGUSU

Raporda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizlerini artırarak para politikasında normalleşmeye yönelik adımlar attığına ve bu değişimin olumlu sonuçlar doğurduğuna vurgu yapıldı. Ayrıca, Türkiye'deki tüketici dayanıklılığı ve hükümet harcamalarının güçlü seyri nedeniyle ikinci çeyrekte yüzde 3.8 büyüme kaydedildiği ifade edildi.

AVRUPA VE ORTA ASYA İÇİN REVİZYON

Dünya Bankası'nın raporunda aynı zamanda Avrupa ve Orta Asya bölgesindeki büyüme tahminlerinin de revize edildiği belirtildi. Buna göre, bölgedeki yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ekonomiler için 2023 yılı büyüme tahmininin yüzde 1.4'ten yüzde 2.4'e yükseltildiği aktarıldı.

Ancak raporda, Avrupa ve Orta Asya bölgesindeki birçok ülkede büyümenin yavaşladığı ve ekonomik belirsizliklerin arttığı vurgulandı. Ayrıca, küresel finansal piyasaların oynaklığının artabileceği ve enerji fiyatlarındaki yükselişin enflasyonu etkileyebileceği ifade edildi.

BÜYÜMEYE SAVAŞ ENGELİ

Rapora göre, Avrupa ve Orta Asya bölgesindeki birçok ülke, bu yılın 2022'ye göre büyüme açısından daha yavaş bir döneme girebilir veya büyüme çok az değişebilir. Raporda, 2024-25 döneminde bölgenin en büyük ticaret ortağı olan Avrupa Birliği'nde (AB) düşük büyümenin, yüksek enflasyon, sıkılaşan finansal koşullar ve Rusya-Ukrayna Savaşı'nın yayılma etkileri gibi nedenlerle büyümenin yıllık yüzde 2.6 olacağı tahmin ediliyor.

ENFLASYON YÜKSEK KALMAYA DEVAM EDECEK

Raporda, aşağı yönlü risklerin, Avrupa ve Orta Asya bölgesindeki yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ekonomiler için belirsizlik yarattığı belirtiliyor. Küresel emtia piyasalarındaki yüksek oynaklık ve enerji fiyatlarındaki hızlı artış, enflasyonun yüksek seviyelerde kalmaya devam etme ihtimalini taşıyor.

Dünya Bankası raporunda, küresel finansal piyasaların daha fazla oynaklık ve sıkılaşan finansman koşulları nedeniyle kısıtlayıcı hale gelebileceğine dikkat çekiliyor.

Ukrayna ekonomisi için 2022'deki yüzde 29,1'lik daralmanın ardından daha istikrarlı elektrik temini, artan kamu harcamaları, devam eden donör destekleri, daha iyi hasat ve bazı ihracatların ülkenin batı sınırları üzerinden yeniden yönlendirilmesi gibi faktörlerle bu yıl yüzde 3,5 büyüme bekleniyor.

Rusya'da ise artan kamu harcamalarının ve dayanıklı tüketimin 2023'te yüzde 1,6 büyümeyi desteklemesi bekleniyor. Ancak kapasite kısıtları ve yavaşlayan tüketici talebi nedeniyle büyüme 2024'te yüzde 1,3'e, 2025'te ise 0,9'a düşebilir.

SON DAKİKA! 4.3 büyüklüğünde deprem oldu!

Bakan Ömer Bolat duyurdu: Cumhuriyet'in 100. yılında marketlerde büyük indirim kampanyası

Porsche’den tuhaf karar: Satın aldığınız arabayı size kiralayacak