17 / 05 / 2024

Dünya da aynı dertten muzdarip! Korkunç artış devam ediyor

 Dünya da aynı dertten muzdarip! Korkunç artış devam ediyor

Türkiye'de marketlerdeki fiyat artışı durduralamıyor ancak dünya ülkeleri de aynı dertten dolayı muzdarip. İngiltere'den de market fiyat artışlarıyla ilgili benzer haberler geldi.



Açıklamada, bu yılın haziran ayında enflasyonun yüzde 10,1 artış kaydederek, son 40 yılın en yüksek seviyesine ulaştığı hatırlatılırken hane halkının yüzde 27’sinin market alışverişlerini yapmakta zorlandığı belirtildi.

Açıklamada ekonomik tahminlerde potansiyel bir resesyonun beklendiği yönünde görüşlere atıf yapılırken ülkede 14 yıl önce pazar paylarının toplamı sadece yüzde 4,4 olan indirimli süpermarket zincirleri Aldi ve Lidl’ın şu anda pazar paylarının yüzde 16,4 seviyesinde olduğu bildirildi.

GIDA ENFLASYONUNDA SON DURUM NE?

Türkiye’de resmi yıllık enflasyon Eylül 2022’de yüzde 83’ü aşarken ulaştırmadan sonra en çok fiyat artışı gıdada oldu. Gıda fiyatları son 1 yılda yüzde 92 artış gösterdi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) açıkladığı Küresel Gıda Fiyat Endeksi ise 6 aydan bu yana düşüyor. 

Küresel gıda fiyatlarında yıllık artış oranı yüzde 4. Ağustos ayı itibariyle Avrupa Birliği’nde yıllık gıda enflasyonu yüzde 14 olurken Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ortalaması ise yüzde 15 gerçekleşti. 

Peki, gıda enflasyonunun en yüksek olduğu ülkeler hangisi? Dünyada ve Avrupa’da gıda enflasyonu ne durumda?

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı yıllık tüketici enflasyonu Eylül ayında yüzde 83,45 oldu. Gıda fiyatları aynı dönemde yüzde 92,4 yükseldi. FAO’nun Küresel Gıda Fiyat Endeksi ise aynı dönemde yıllık yüzde 3,8 artış gösterdi.


Geri Dön