Ekonomi

Dünya ekonomisi stagflasyon tehdidi altında mı? Fitch Türkiye tahminini düşürdü

Dünya ekonomisi pandemi ve savaşın etkisiyle ciddi bir ekonomi sınavından geçiyor. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, stagflasyona ilişkin 'Tehlike yok' dedi. Fitch de enflasyon tahminlerini açıkladı. Fitch'in yaptığı tahminlere göre; dünya ekonomisinin bu yıl yüzde 3,5 ve 2023'de yüzde 2,8 büyümesinin bekleniyor

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, küresel ekonomiye ilişkin 2022 yılı büyüme beklentisini yüzde 4,2'den yüzde 3,5'e düşürdü. Fitch'in yaptığı tahminlere göre; dünya ekonomisinin bu yıl yüzde 3,5 ve 2023'de yüzde 2,8 büyümesinin bekleniyor. Fitch, Aralık 2021'de açıkladığı tahminlerinde küresel ekonominin 2022'de yüzde 4,2 ve 2023'de ise yüzde 3 büyüyeceğini açıklamıştı.

Fitch, Türkiye için de yaptığı tahminleri revize etti. İşte detaylar...

PETROL VE DOĞAL GAZ MALİYETLERİ ARTIRACAK GELİRLERİ DÜŞÜRECEK

Fitch, 'Ukrayna'daki savaş ve Rusya'ya yönelik ekonomik yaptırımların küresel enerji arzını riske attığını petrol ve gaz fiyatlarındaki artışın sanayinin maliyetlerini artıracak ve tüketicilerin gelirlerini azaltacak.' açıklaması yaptı.

İŞTE RAPORDAN DİKKAT ÇEKEN TESPİTLER

ABD ekonomisinin 2022 yılı büyüme tahminin yüzde 3,7'den yüzde 3,5'e çekildi.

Ülkenin 2023 yılı büyüme beklentisinin ise yüzde 1,6.

Avro Bölgesi ekonomisinin 2022 yılı büyüme tahminin de yüzde 4,5'ten yüzde 3'e indirildi, 2023 yılı büyüme tahmini ise 2,3 oldu.

ENFLASYON İŞLERİ ZORLAŞTIRACAK

Rusya'nın 2019'da Avro Bölgesi'nin birincil enerji tüketiminin yaklaşık 4'te 1'ini sağlıyor.

Avro Bölgesi enflasyonunun gaz fiyatlarındaki artışa bağlı olarak 2022'de ortalama yüzde 5 olacak.

Petrol fiyatlarındaki artış halihazırda büyük bir sorun haline gelen enflasyonu alevlendirecek.

ABD Merkez Bankasının (FED) Ukrayna'daki savaştan önce "şahinleşti."

FED, 2022'de toplam 7 faiz artışına gidecek ve faiz oranı 2023 sonuna kadar yüzde 3'e gelecek

ÇİN EKONOMİSİ YÜZDE 4,8 BÜYÜYECEK

Çin ekonomisi 2022'de yüzde 4,8 ve 2023'te yüzde 5,1 büyümesinin bekleniyor.

ABD ve Avrupa'nın aksine Çin'in enflasyonun hala düşük olduğu parasal gevşeme modunda.

Çin'de Kovid-19 kısıtlamalarından kaynaklanan kısa vadeli tüketim görünümüne yönelik riskler olduğu ve emlak piyasasının zayıf kaldı.

Türkiye ekonomisi bu yıl yüzde 2,4 ve gelecek yıl yüzde 3,2 büyüyecek. Fitch daha önce Türkiye'nin bu yıl yüzde 4,3 ve 2023'te yüzde 3,5 büyüyeceğini öngörmüştü.

 

STAGFLASYON NEDİR?

"Ekonomilerde durgunluk ve yüksek enflasyonun bir arada gerçekleşmesi" olarak bilinen stagflasyon, 1970'li yıllarda OPEC üyesi ülkelerin petrol fiyatlarını yaklaşık 3 katına çıkarması sonucu gelişmiş ekonomilerde görülmüştü.

Bugüne gelindiğinde, Kovid-19 salgını sonrası halihazırda yüksek enflasyonla mücadele eden gelişmiş ekonomilerde toparlanmanın istenen boyutta olmamasına, tedarik zincirindeki aksaklıklar sonucu artan mal ve hizmet fiyatları, Rusya-Ukrayna savaşıyla yükselen jeopolitik risklerin yanında aşırı yüksek emtia, petrol ve gaz fiyatları eklenince stagflasyona doğru gidiş ihtimali daha çok tartışılmaya başlandı. 51 yıl öncesini anımsatan problemlerin varlığı, stagflasyon konusunda uyarı yapan ekonomist sayısının da her geçen gün artmasına neden oluyor.

Stagflasyon ihtimalini göz ardı etmeyen ekonomistler, enflasyon beklentilerindeki yükseliş ve daha uzun süreli bir enflasyonist ortamın varlığına işaret eden gelişmelere dikkati çekiyor. Ekonomistler, tedarik zincirindeki aksama, yüksek petrol ve doğal gaz fiyatları, iş gücü piyasasındaki sorunların mevcudiyetini koruması gibi risklerin ciddiye alınması ve hükümetlerin arz yönlü tedbirleri devreye sokması gerektiğini belirtiyor.