04 / 05 / 2024

Dünya Kupası stadyum krizi yaşıyor

Dünya Kupası stadyum krizi yaşıyor

Güney Afrika'da 70 bin inşaat işçisi çarşamba günü bir kısmı 2011 yılına kadar taşabilecek greve gitmeye hazırlanıyor



Grevin 2010'da gerçekleşecek Dünya Kupası için yapılacak stadyumu da riske atması bekleniyor. Galatasaray'ın Seyrantepe'deki Stad sorununa yakın bir sorunun yaşanmaması için Dünya Kupası organizatörleri şimdi her işi bırakıp ticari birlikler ile işçilerin anlaşabilmesi için aracılık yapmaya çalışıyor.

10 stadyum yapılıyor

Yetkililer Dünya Kupası için beşi yeni olmak üzere 10 stadyum yaratma çabasındaki ülkenin bu stadyumları planladığı gibi aralık ayında bitirmesi için elinden geleni yapıyor. Güney Afrika İnşaat işçileri Federasyonu da (SAFCEC)"İşveren bizden hiçbir yakınlık beklemesin. Ya maaşımız yüzde 13 artar. Ya da 2011 yılına kadar grevdeyiz" diyor. Afrika'da Dünya Kupası'nın durumunu bile riske atan bu greve rağmen işverenlerin yüzde 10'un üzerinde maaş artışını kesinlikle kabul etmediği ifade ediliyor.

Şirketler zorda

Şimdi işçi ve işveren görüşmelerinin yeniden başladığını ifade eden yetkililer, "Şirketler de oldukça zor durumda. Kriz tüm dünyayı olduğu gibi Güney Afrika'yı da olumsuz etkiledi. Ülkenin en büyük inşaat şirketi Murray and Roberts Holdings bile zorda. Aslında sorun zam yapmamalarından değil yapamamalarından kaynaklanıyor" diyerek işçileri yumuşatmaya çalışıyor. ama analistler işçilerin 'bo yuldan dönüş yok' zihniyetinde olduğunu ifade ediyor.

Güney Afrika'da grevden etkilenecek tek yapı stadlar değil. Devlete ait olan Eskom'un 4 bin 800 Megawatt'lık Medupi enerji tesisi de grevden etkilenebilecek yapılar arasında bulunuyor. Bu durumda şu an günde 2 saat elektrik kesintisine gidilen ülkedeki enerji probleminin daha da büyüyebileceğine dikkat çekiliyor. Stadyumlar arasında yetişmesi en zor görünenleri ise Cape Town'daki Green Point ile Durban'daki Moses Mabhida oluşturuyor. Krizin büyümesi durumunda Dünya Kupası Komitesi'nin harekete geçip geçmeyeceği konusu da tartışılıyor.

Ziyaretçi sayısı uyarısı

FIFA'nın 2010 Dünya Kupası danışmanı Horst Schmidt, turnuva hazırlıklarını incelemek için bulunduğu Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde bir süre önce yaptığı açıklamada, küresel ekonomik krizin, futbolseverleri olumsuz etkileyeceğine dair endişelerini dile getirmişti. 11 Haziran-11 Temmuz 2010 tarihleri arasında düzenlenecek olan 19'uncu Dünya Kupası'nı izlemek için Güney Afrika Cumhuriyeti'ne gidecek kişi sayısının, beklenenden az olacağı öngörülüyor. Güney Afrika Hükümeti'nin 450 bin olan ziyaretçi beklentisinin 300 bini aşamayacağı yönünde de uyarılar yapılmıştı. FIFA Genel Sekreteri Jerome Valcke ise bir süre önce "Küresel mali kriz, 18 ay önce ortaya çıksaydı, bu organizasyon ciddi sorunlarla karşı karşıya kalırdı. Neyse ki hazırlıkların çoğu zamanlamaya uyuyor. Ancak Güney Afrika Cumhuriyeti'nin maliyetlerin artışı nedeniyle zor günler geçirdiği bir gerçek" ifadelerini kullanmıştı. Valcke'nin fazla erken ve umutlu konuşmuş olabileceği de tartışılan konular arasında.
Hürriyet


Geri Dön