30 / 04 / 2024

Dünya Lale Zirvesi İstanbul'da başlıyor!

Dünya Lale Zirvesi İstanbul'da başlıyor!

Kanada, Avustralya, İngiltere ve Amerika'da yapılan Dünya Lale Zirvesi'nin 5'incisi bu kez İstanbul'da toplanıyor. Başkan Kadir Topbaş’ın çabalarıyla anayurduna dönen lale, artık dünyanın çiçek üretim merkezi Hollanda'ya Türkiye'den ihraç ediliyor....




Kanada, Avustralya, İngiltere ve Amerika'da yapılan Dünya Lale Zirvesi'nin 5'incisi bu kez İstanbul'da toplanıyor.


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın çabalarıyla anayurduna dönen lale, artık dünyanın çiçek üretim merkezi Hollanda'ya Türkiye'den ihraç ediliyor.


5. Dünya Lale Zirvesi 14-15 Kasım 2013 tarihlerinde 11 ülkeden 300'e yakın delegenin katılımıyla Haliç Kongre Merkezi'nde yapılacak.


Daha önce Kanada, Avustralya, İngiltere ve Amerika'da yapılan 'Dünya Lale Zirvesi'ne bu yıl lalenin anavatanı İstanbul ev sahipliği yapıyor.


“DOSTLUK” adı verilen yeni lale türü İstanbul’da Emirgan parkına dikilecek.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliği, Lale Vakfının desteği ve Ağaç AŞ’nin sponsorluğunda düzenlenen lale zirvesinde; Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Avusturya, Belçika, Kanada, Fransa, Güney Kore, Hollanda, İngiltere, İtalya, Özbekistan ve Türkiye heyetleri yer alacak. “Lale; doğada, tarihte ve sanatta” teması ile yapılacak zirveye dünyanın dört bir yanından çok sayıda bitki yetiştiricisi ve bahçıvan da katılacak.


Zirveye katılan konuşmacılar arasında şu isimler bulunuyor:


Prof. Dr. Deniz Çalış Kural / Bilgi Üniversitesi


Eric Breed / Hollandalı Fotoğrafçı


Prof. Dr. Gül İrepoğlu / Sanat Tarihçisi - Mimar


Prof. Jeong Gang Hoan / Uluslararası Festivaller ve Etkinlikler Birliği Başkanı


Mehmet İhsan Şimşek / İBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı


Prof. Dr. Neriman Özhatay / İstanbul Üniversitesi


Prof. Richard Benfield Author / Central Connecticut State Üniversitesi


Richard Wilford / Kew Kraliyet Botanik Bahçeleri


Ronald van der Hilst / Lale Tasarımcısı ve Peyzaj Mimarı


LALE’NİN ANAVATANINA DÖNÜŞ SÜRECİ


Yıllar boyunca Türkiye dahil dünyanın birçok ülkesine lale ve taçlı bitkiler ihraç eden dünyanın çiçek üretim merkezi Hollanda, artık ülkemizden lale ithal ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın 2005 yılında “Lale Evine Dönüyor” kampanyasıyla başlattığı çalışmalarla İstanbul daha yeşil bir şehir olurken, çiçek üreticiler de önemli bir gelir imkanına kavuştu.İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 2006-2012 yılları arasında İstanbul’un çatalca, Silivri ve Şile ilçeleri ile  İzmir  Bayındır’da 493 üretici köylüye alım garantili mevsimlik çiçek yetiştirtti. 6 yılda üretilen 60 milyon 657 bin 725 çiçek için 14 milyon 540 bin TL ödendi. Bir köylünün yıllık ortalama geliri 20 bin 645 TL’yi buldu.


2004 yılında 500 bin adet üretilen lale 15 milyon üretim kapasitesine ulaştı. Tamamı yerli üretim olan laleler, İstanbul’un köyleri ile Konya’dan temin ediliyor. Bu yıl düzenlenen 8. Lale Festivali kapsamında İstanbul’a 270 farklı türde toplam 14 milyon 420 bin adet lale dikildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde başlatılan çalışmalar Türkiye'deki Süs Bitkiciliği sektörünü de hareketlendirdi. Türkiye'de lale üretimi yapan firmalar Süs bitkiciliğinin merkezi olan Hollanda'ya lale ihraç etmeye başladı. Sektör temsilcileri Türkiye'nin en büyük soğanlı süs bitkisi üreticisi haline geleceği konusunda iddialı...


İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Anadolu’ya ait yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan soğanlı bitkileri yeniden kazanmak için çalışmalar da yapıyor. Yeni istihdam alanı açacak bir projeyle bu türlerin süs bitkileri pazarına sunulması ve ihracata yönelik üretim kapasitesine ulaşılması hedefleniyor. Yine bu kapsamda 2004-2012 yılları arasında 309 üretici köylüye Pamukova ve Geyve’de, 6 milyon 447 603 adet Meilland Gülü ürettirildi ve toplam 16 milyon 154 691 TL ödendi. Lale, Meilland Gülü ve diğer tüm çiçekler için bugüne kadar toplam 944 aile ortalama 53 bin 248 TL gelir elde etti.


İBB


Geri Dön