27 / 04 / 2024

Dünya piyasalarında resesyon endişeleri artmaya başladı!

Dünya piyasalarında resesyon endişeleri artmaya başladı!

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin açıklamalarıyla yön arayışını sürdürürken, dünya genelinde artan resesyon endişeleri emtia fiyatlarında oynaklığa neden oldu.



Fed Başkanı Jerome Powell'ın yarınki açıklamaları öncesinde Fed yetkililerin yaptığı sözle yönlendirmeleri, varlık fiyatlamalarını zorlaştırmaya devam ediyor. Yavaşlayan ekonomik aktivitenin talep tarafını olumsuz etkileyeceğine ilişkin öngörülerin güçlenmesiyle dün Brent petrolün varil fiyatı yüzde 4,1 değer kaybederek 81,6 dolara inerken, bu sabah da yüzde 0,4 azalışla 81,3 dolarla 24 Temmuz'dan bu yana en düşük düzeye indi.

Dün, Fed Yönetim Kurulu Üyesi Michelle Bowman, gelen verilerin, enflasyondaki ilerlemenin durduğunu veya enflasyonu zamanında yüzde 2'ye düşürmek için yetersiz olduğunu göstermesi halinde daha fazla faiz artırımını desteklemeye açık olduğunu vurguladı. Bowman, tahvil faizlerinde eylül ayından bu yana yaşanan yükselişin, finansal koşulların sıkılaşmasına yol açtığını ifade etti.

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller da tahvil faizlerinde son haftalarda görülen yükselişin, tahvil piyasası için depremden başka bir şey olmadığına dikkat çekti. Dallas Fed Başkanı Lorie Logan ise finansal koşulların enflasyonu düşürmek için yeterince sıkı olup olmadığını değerlendirmek için politika faizinin sabit tutulmasına destek verdiğini ancak mücadelenin henüz bitmediğini söyledi.

ALTININ ONS FİYATI 1.966 DOLAR

Altının ons fiyatı yeni günde düşüş eğilimini üst üste üçüncü işlem gününe taşıdı. Şu sıralarda önceki kapanışın yüzde 0,2 değer kaybıyla 1.966 dolardan alıcı buluyor. Dün tahvil piyasalarında alış ağırlıklı bir seyir izlenirken, ABD Hazinesi'nin tahvil ihracı bugün de 40 milyar dolarlık 10 yıllık tahvil ihracıyla sürecek. Hazine toplamda 112 milyar dolarlık tahvil satışı gerçekleştirecek.

Dün, New York borsasında Dow Jones endeksi yüzde 0,17, S&P 500 endeksi yüzde 0,28 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,9 yükseliş yaşadı. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne ise düşüşle start verdi.

 Dünya piyasalarında resesyon endişeleri artmaya başladı!

AVRUPA BORSALARI KARIŞIK SEYİRDE

Dunya.com’daki habere göre Avrupa borsalarında dün yön arayışı hakim olarak görüldü. Bölgede makroekonomik veriler de karışık sinyaller vermeyi sürdürüyor. Avro Bölgesi'nde Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), eylülde aylık bazda yüzde 0,5 artarken, yıllık bazda yüzde 12,4 azaldı. Almanya'da sanayi üretimi eylülde aylık yüzde 1,4 geriye düştü.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başekonomisti Philip Lane, dünkü açıklamalarında, ECB'nin politika faizlerini bir süre burada tutmaya odaklandığını belirtti.

Uluslararası Para Fonu (IMF) da dün yaptığı açıklamada, ECB'nin politika faizini gelecek yıl boyunca yüzde 4 seviyesinde tutmak zorunda kalabileceğine dikkat çekti.

Dün Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,11 artarken, İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,69, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,39 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,10 düştü. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni güne düşüşle başladı.

IMF BÜYÜME TAHMİNİNİ YÜKSELTTİ

Asya pay piyasalarında yeni günde satış baskısı izlenşrken, Çin ekonomisine ilişkin endişeler sürüyor. IMF, Çin ekonomisine ilişkin büyüme tahminini bu yıl için yüzde 5,4'e, gelecek yıl için de yüzde 4,6'ya çıkarsa da gelecek 5 yıl içinde Çin büyümesine yönelik beklentilerin zayıf olması dikkati çekti. IMF'nin açıklamasında, "Orta vadede, üretkenlikteki zayıflık ve nüfusun yaşlanmasından kaynaklanan ters rüzgarlar nedeniyle büyümenin 2028 yılına kadar kademeli olarak yaklaşık yüzde 3,5'e ineceği öngörülüyor" denildi.

Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Kazuo Ueda, ultra gevşek para politikalarına son vermek için için reel ücret artışlarının pozitife dönmesini beklemek zorunda olmadıklarını söyledi. Analistler, bu durumda bankanın güvercin politikaları terk ederken beklenenden biraz daha erken adım atabileceğine dikkat çekti.

Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,2, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,8, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,3 ve Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,2 düştü.


Geri Dön