03 / 05 / 2024

Dünya turizminde Akdeniz'in payı artıyor!

Dünya turizminde Akdeniz'in payı artıyor!

Ziyaretçi sayısında yüzde 30, gelirde yüzde 25' in üzerinde artış olan Akdeniz çanağı, turizmde lider konumunda. Akdeniz bölgesinin dünya turizmindeki payı her geçen yıl artıyor...



Ziyaretçi sayısında yüzde 30, gelirde yüzde 25'in üzerinde artış olan Akdeniz çanağı, turizmde lider konumunda. Akdeniz bölgesinin dünya turizmindeki payı her geçen yıl artıyor. 


Ziyaretçi sayısında yüzde 30, gelirde yüzde 25'in üzerinde artış olan Akdeniz çanağı, sahip olduğu potansiyelle de dünya turizminin merkezi konumunda yer alıyor. 


Çeşitli kaynaklardan derlenilen verilere göre, Dünya Turizm örgütü (UNWTO) Akdeniz bölgesini 21 ülkeyle sınıflandırıyor. 

Arnavutluk, Bosna-Hersek, Cezayir, Fas, Fransa, Hırvatistan, İspanya, İsrail, İtalya, Karabağ, Kıbrıs (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi), Libya, Lübnan, Malta, Mısır, Monaco, Slovenya, Suriye, Tunus, Türkiye ve Yunanistan'dan oluşan Akdeniz çanağında, en fazla ziyaretçiyi çeken ve en fazla geliri elde eden ise Fransa ile İspanya. 

Türkiye, İspanya, Fransa, Yunanistan, italya ve Mısır bölgedeki seyahat endüstrisinin merkez üssü konumunda. 


öte yandan, Avrupa turizminin en büyük iki pazarı olan Almanya ve İngiltere, Akdeniz destinasyonlannın da en önemli turist pazarları olarak öne çıkıyor. Turizmin, Akdeniz çanağındaki ülkelerin gayrisafî hasılasına doğrudan katkısının ise 2024'te 500 milyar dolan geçmesi bekleniyor. 

Türkiye, bölgenin parlayan yıldızı olmayı sürdürecek Diğer taraftan, Akdeniz'in, gelecek dönemde dünya turizmindeki payının azalacağı, kültür ve tarih zengini Asya'nın öne geçeceği öngörülüyor. 

Buna göre, önümüzdeki dönemde Almanya ve İngiltere, Akdeniz'in turizm devleri olan 5 ülke için yine ana pazar olma niteliğini sürdürecek. 

Sektör analistlerinin görüşlerine bakıldığında ise Türkiye gelecek dönemde de Avrupa'nın parlayan yıldızı olmayı sürdürecek. 

İstanbul öne çıkacak Yine turizmcilere göre,Türkiye'de gelecek 10 yılda hem turist girişleri hem de turizm gelirleri yüksek oranlarla büyüyecek. Kent turizmi lendiğnide 5 yıldızlı otel sayısında kapsamında İstanbul'un gelişimini Türkiye'nin ilk sırada olduğu sürdüreceği, "her şey dahil" sis- görülüyor. Akdeniz çanağındaki temiyle gelişen tatil turizminin ülkelerden Türkiye, 529 adet 5 yanı sıra doğa ve kültüre dayalı yıldızlı otelle ilk sırada gelirken, turizm çeşitlerinin de artacağı tah- onu 395 otelle İtalya, 368 otelle Yumin ediliyor. Aynı zamanda, Akd- nanistan ve 298 otelle Fransa eniz çanağında rekabet eden izliyor. En fazla 5 yıldızh otelin budestinasyonlar içinde en fazla 5 lunduğu Akdeniz çanağı kentleri yıldızh otel, Türkiye'de bulunuyor, sıralamasında ise Antalya 293 Akdeniz ülkelerindeki tesislerin tür tesisle 5. sırada yer alıyor, öte yanve sınıflara göre dağılımı ince- dan, RESORT Dergisi'nin Ağustos 2014 tarihli 140. sayısında yayınlanan bir araştırma da Akdeniz'deki bu gelişmeye işaret ediyor. Dosya kapsamında Hanım Kader Şanhöz özgen'in UNWTO, AB ve OECD, Dünya Turizm ve Seyahat Konseyi (WTTC) verileri baz alarak yaptığı araştırmada önümüzdeki dönemde dünya turizm hareketinin Asya'ya kayacağı, buna karşın Akdeniz'in önemini koruyacağı belirtiliyor.



Ekonomi Gazetesi 


Geri Dön