Ekonomi

Dünyaca ünlü banka: ‘Türkiye’de faizler artacak’

Birleşik Krallık merkezli dünyaca ünlü banka Barclays, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yönetiminin yeni dönemde faizleri 2023 sonuna kadar yüzde 36 seviyelerine çıkarabileceğini öngördüğünü ifade etti. Bu modelde düşük faiz, yüksek kur politikasında ihracatın yükselmesi, böylece cari fazla verilerek, meydana gelecek döviz bolluğuyla Türk Lirası’nın değer kazanması ve enflasyonun düşürülmesi amaçlanıyordu

Bilindiği gibi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yüksek faizin enflasyona neden olduğunu savunmuş ve bu kapsamda, ‘Türkiye Ekonomi Modeli’ni de uygulamaya koymuştu.

Bu modelde düşük faiz, yüksek kur politikasında ihracatın yükselmesi, böylece cari fazla verilerek, meydana gelecek döviz bolluğuyla Türk Lirası’nın değer kazanması ve enflasyonun düşürülmesi amaçlanıyordu.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2021 yılı Eylül ayında faiz indirim sürecine başlamış ve bu yılın şubat sonuna kadar politika faizi yüzde 19’dan 8,5’a indirilmişti.

Bu süreçte ‘tartışmalı’ resmi enflasyon bile yüzde 80 seviyelerini aşmış ve cari açık ve döviz kurlarında rekorlar yaşanmıştı.

Bu modelin seçim sonrası terk edileceği ve başka politikaların uygulanacağı düşünülmüştü. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada faizleri düşürmeye devam edeceğini belirtmişti.

İşte detaylar...

Ancak, BBC Türkçe’nin haberine göre, Barclays’den Ercan Ergüzel, müşterilere iletilen bilgi notunda, ‘faiz oranları ve dövizde bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu’ ifade etti. Ergüzel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni dönemde faizleri 2023 sonuna kadar yüzde 36 seviyelerine yükselteceğini öngördüklerini söyledi.

Türk basınında yer alan haberlere göre de bu tür bir faiz politikası değişikliğine liderlik edecek iki isim, Mehmet Şimşek ve Naci Ağbal kabineye davet edilecek.

 

Morgan Stanley ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın belirttiği gibi politika faizinin mevcut yüzde 8,5 bandında tutulması ya da daha da aşağı indirilmesi durumunda, TL’nin nasıl bir seyir izleyeceğini inceledi.

Analistler Hande Küçük ve Aline Slyusarchuk tarafından önceki gün paylaşılan yatırımcı notuna göre, politikanın yönü aynı kalırsa, TL, dolar karşısında 26 seviyesine tahmin edilenden çok daha kısa sürede gerileyebilir ve 2023 sonuna kadar 28 seviyesi görülebilir.

‘TÜRKİYE’NİN GÜNDEMİ EKONOMİ VE İHRACAT OLMALI’

Öte yandan, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türk seçmeninin seçimini gerçekleştirdiğini, bundan sonraki süreçte hükümetin hız bir şekilde kurulmasını ve uluslararası camianın güvenini oluşturacak gelişmelerin ivedilikle gerçekleştirilmesini, gündemin ekonomi ve ihracat olmasını beklediklerini söyledi.

Emekli ve memura görülmemiş zam müjdesi verildi!

e-Devlet yardım başvurusu! Bu formu eksiksiz dolduranın hesabına haziran ayında yatacak!

Bankalar kredi faiz oranlarını sil baştan yeniledi! İşte banka banka kredi faiz oranları...