Dünyada 6 milyon insan evsiz!
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman, Türkiye’nin mülteciler ve göçmenler sorununda tüm dünya tarafından takdir edilen bir politika izlediğini söyledi.
Merkezi Strazburg’da bulunan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) tarafından iki yılda bir düzenlenen Parlamento Başkanları Konferansı’na katılan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman, konferansın ilk gününü AA muhabirine değerlendirdi.
İki bölümden oluşan konferansın ilk bölümünde mülteciler ve göç krizinin ele alındığını belirten Kahraman, Türkiye’nin üç milyondan fazla Suriyeli’ye ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, "Türkiyemiz bütün dünya tarafından takdir edilen bir politika izliyor, açık kapı politikasını takip ediyoruz ama dünya bigane, düşünün 6 milyon insan evsiz, yurtsuz ve barksız. 2 milyon Ürdün’de var, dünyanın değişik yerlerinde büyük yokluklar içerisinde sıkıntı çekiyorlar. Bir dram var ama bu dram seyrediliyor sadece, elden gelen yapılmıyor" dedi.
Türkiye’nin mülteciler için 10 milyar dolar harcama yaptığına değinen Kahraman, uluslararası kuruluşlar da dahil, diğer ülkelerin yardımının 600 milyon doları bulmadığını söyledi. Kahraman, "Bu biganeliktir, hem kapınızı kapatın hem de yardımda bulunmayın, oysa Türkiye’nin tezi ta başta, güvenli bir bölge oluşturmaktı, eğer o olsaydı ve Suriye’nin içinde bulunsaydı, çok sıkıntıların önüne geçilecekti" diye konuştu.
Türkiye’nin bu yöndeki teklifinin kabul görmediğini söyleyen Kahraman, "Şimdi anlaşılıyor bu teklifin doğru olduğu" ifadesini kullandı.
Konferansın öğleden sonraki bölümünde demokrasi ve terör konusunun ele alındığını ifade eden Kahraman, bu konuda da Türkiye’nin yakın zamanda geçirdiği bir "deneyin" varlığından bahsederek, "Bir kara gün, 15 Temmuz oldu, o hususta da bilgi sahibi değiller ya da bilgilendirilmediler. Bilgi almak istemeyen bazı yerler var. İlk zamanlarda bu noktada sessiz kalmışlardı ama Meclis’in bombalanması niyetlerin ne olduğunu ortaya koydu, demokrasiye karşı bir hareketti, Avrupa Konseyi ki bir demokrasi merkezidir, Türkiye de kurucularından birisidir. Demokrasi noktasında ele alarak üzüntülerini beyan etmeleri, burada anlattıklarımızla veya gelip gördükleriyle kesinleşiyor. Bu iki konuyu incelemiş olduk." diye konuştu.
İki oturumda da birer konuşma yaptığını ve daha önceden tanıdığı parlamento başkanlarıyla ve geçmiş olsun ziyaretine gelenlerle yeniden konuşma fırsatı bulduğunu belirten Kahraman, "Rus, Fransa ve Norveç meclis başkanlarıyla kendi talepleri üzerine birer görüşme yaptığını" aktardı.
Parlamento Başkanları Konferansı ile ilgili, "Temenniler başkadır ama tatbikat çok daha başkadır ama arzu ederim ki bu temenniler fiiliyata dönsün" ifadesini kullanan Kahraman, konferansta dile getirilen konuların ve kararların uygulamada takip edilmesi gerektiğini vurguladı.
Strazburg’da Avrupa Konseyi üyesi 47 ülkenin parlamento başkanlarının katıldığı ve iki yılda bir düzenlenen konferans, yarın yapılacak "Kucaklayıcı ve ırkçı olmayan toplumlara duyulan nefret karşısında parlamentoların harekete geçmesi" konulu oturumun ardından sona erecek.
AA