Dünyada en çok milyarderler nerede yaşıyor?
Dünya genelinde ne çok milyarder uzun bir süre Amerika'da yaşıyordu. Fakat bu durum 2020 yılı itibariyle değişti. Dünyan genelinde milyarderin en çok olduğu yerler Çin'de bulunuyor.
Uzun yıllar boyunca Amerika Birleşik Devletleri'ndeki kentler dünyada en çok milyardere ev sahipliği yapma unvanını sahipti. Milliyet'te yer alan habere göre; 2000'li yıllar sonra bu durum değişti. Statista'nın yaptığı araştırmaya göre 2020 itibarıyla dünyada en çok milyarder Çin'in başkenti Pekin'de yaşıyor. Bununla birlikte ilk 10 içinde Şangay, Şenzen, Hangzhou gibi Çin kentlerinin yanı sıra Hong Kong da yer alıyor. İlk 10'da Çin'in dışında 5 şehir. yer alıyor.
San Francisco, ABD
ABD'nin en renkli şehirlerinden biri olan San Francisco aynı zamanda dünyanın en önemli teknoloji şirketlerinin de yönetim üslerine de ev sahipliği yapıyor. Bilişim dünyasının da kalbinin attığı San Francisco hal böyle olunca refah bakımında yüksek seviyede.
California eyaletinin en önemli kentlerinden biri olan bu göçmenler şehriaynı zamanda dünyanın en çok milyardere ev sahipliği yapan şehirleri arasında bulunuyor. Teknoloji ve bilişim dünyasının merkezi konumundaki 800 bin nüfuslu San Francisco'da Statista'nın verilerine göre 48 dolar milyarderi yaşıyor.
Mumbai, Hindistan
Hindistan'ın güneybatısında bulunan Mumbai, dünyanın en kalabalık şehirlerinden biri olma özelliği taşıyor. 12.5 milyon insanın yaşadığı Mumbai, zengin ve fakir uçurumun çok derinden hissedildiği bir şehir olma özelliğine de sahip.
Dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olan Hindistan'ın ticaret merkezi olan Mumbai, ülkenin en önemli teknoloji ve bilişim üssü olmasının yanı sıra Hint film endüstrisinin de merkezi konumda. Bollywood'a ev sahipliği yapan Mumbai'de Statista verilerine göre 49 dolar milyarderi yaşıyor.
Londra, Birleşik Krallık
Dünyanın en önemli finans merkezlerinden biri olan ve her yıl milyonlarca turisti ağırlayan Londra, özellikle 19. yüzyıldan bu yana dünya ekonomisi ve siyasetinde önemli bir yere sahip. Ayrıca dünyanın önde gelen bir sanat şehri de olan Londra, nüfusu itibarıyla da Avrupa'nın en kalabalık şehirleri arasında yer alıyor.
Yaklaşık 9 milyon kişinin yaşadığı bir şehir olan Londra, Thames nehri ile ikiye ayrılıyor. Avrupa'da en fazla gökdelene sahip kentlerden de biri olan Londra, Statista'nın hazırladığı listeye göre milyarder sayısında da ön plana çıkıyor. Araştırmaya göre Londra'da 63 dolar milyarderi yaşıyorç Bu yönüyle Londra, pek çok Avrupa şehrini geçiyor.
Şangay, Çin
Çin'in başkent Pekin'den sonra en önemli kenti ve 19. yüzyıldan bu yana ticaret konusunda çok önemli bir limanı olan Şangay, 1990'lı yıllardan bu oldukça ilgi çekici değişim yaşadı. Şehirde birbiri ardına yükselen gökdelenler Şangay'ın çehresini bir hayli değiştirdi.
27 milyon kişinin yaşam sürdüğü Şangay, dünyadaki pek çok ülkenin toplam nüfusundan daha fazla insana da ev sahipliği yapmaktadır. Çin'in en önemli ticaret merkezi olan Şangay, son yıllarda gösterdiği değişimle doğru orantılı olarak sürekli bir biçimde artan milyarderin yaşadığı kent konumunda yer alıyor. Şangay'da 64 milyarder yaşıyor.
Şenzen, Çin
Tıpkı Şangay gibi özellikle 1990'lı yıllardan itibaren büyük bir değişim geçiren Şenzen, bugün hem Çin'in hem de dünyanın en önemli sanayi ve ticaret şehirlerinden biri olma özelliğine sahip. Çin'in diğer kentlerinden de olduğu gibi Şenzen'de de çok sayıda gökdelen yer alıyor.
Hong Kong ile neredeyse bitişik bir aziyette olan Şenzen, 12.5 milyonluk nüfusuyla bölgenin en kalabalık şehirlerinden biri olma özelliğine sahip. Çin'in güneydoğusunda bulunan Şenzen, yapılan araştırmaya göre dünyada en çok milyardere ev sahipliği yapan şehirlerden biri. Kentteki milyarder sayısı 68.
Moskova, Rusya
Avrupa Kıtası'nda en çok milyardere ev sahipliği yapan şehir olan Moskova, bu unvanı yakın zamanda Londra'yı geçerek kazanmıştı. Sovyetler Birliği'nin dağılması sonrasında ortaya çıkmaya başlayan zenginler zaman içerisinde "Rus Oligarkları" olarak da anılmaya başladı.
Moskova günümüzde dünya çapında pek çok yatırımı olan hatta futbol kulüplerini de yöneten bu Rus Oligarklarının başlıca merkezi olarak biliniyor. Kent merkezinde son yıllarda inşa edilen gökdelenler, Moskova'yı Avrupa'nın en yüksek binalarına ev sahipliği yapar hale getirdi. Bununla beraber Moskova 79 dolar milyarderinin de yaşadığı bir şehir.
Hong Kong Çin
Çin'e bağlı özerk bir yönetim bölgesi olan Hong Kong, 1997 öncesine kadar bir İngiliz sömürgesi konumundaydı. Günümüzde dünyanın en önemli üç finans merkezinden biri konumundaki Hong Kong, 7.5 milyon insana ev sahipliği yapıyor. Son dönemde Çin ile mevcut statüsü konusunda ihtilaf yaşayan Hong Konglular dünyanın en işlek limanlarından birine ev sahipliği yapıyor.
Kişi başına düşen gelir bakımında dünyanda ilk 10'da bulunan Hong Kong, Uzak Doğu'nun bu açıdan Singapur ve Tokyo ile birlikte en gelişmiş şehirlerinden biri oldu. Fakat Hong Kong, diğer iki kentten farklı olarak aynı zamanda dünyanın en fazla dolar milyarderine sahip şehirlerinden de biri. Hong Kong'da 80 dolar milyarderi yaşıyor.
New York, ABD
Dünyanın en önemli finans merkezi konumunda yer alan New York, aynı zamanda pop kültürünün de en önemli simgelerinden biri oldu. Pek çok Hollywood yapımının çekildiği New York, 1930'lu yıllardan itibaren artan sayıda inşa edilen devasa gökdelenleriyle dünya genelinde bu eğilimin yaygınlaşmasında öncü bir role sahip oluyor.
Yaklaşık 8.5 milyon insanın yaşadığı New York, özellikle Manhattan adasıyla oldukça büyük üne sahip. Gökdelenlerin yanı sıra sanat galerileri ve Central Park gibi devasa kent ormanıyla New York, turistlerin de gözdesi konumda. Uzun süre dünyanın en fazla milyarderinin yaşadığı kent olma özelliği taşıyan New York artık ikinci sırada. New York'taki milyarder sayısı 99.
Pekin, Çin
Çin'in başkenti Pekin, dünyada en çok milyardere ev sahipliği yapan şehir olarak yer aldı. New York'u geride bırakan Pekin, şu anda en çok milyarderin yaşadığı şehir unvanı elde etti.21.5 milyon insanın yaşadığı Pekin'de yapılan araştırmalara göre 100 dolar milyarderi yer alıyor. Bu sayı da Pekin'i listede birinci sıraya taşıdı.
Dünyanın en kalabalık başkenti olma özelliği de taşıyan Pekin, Çin tarihi açısından da büyük öneme sahip. Yasak Şehir'in yanı sıra Dünyanın Yedi Harikası'ndan biri olarak kabul edilen Çin Seddi'ne de ev sahipliği yapan Pekin, sadece siyasi açıdan değil turistik bakımdan da Çin'in en önemli rotası olma özelliği taşıyor.