Genel

Dünyanın beşinci, Avrupa'nın ise en büyük çelik boru üreticisiyiz!

Türkiye çelik boru sektörünün yıllık 6.5 milyon ton üretim kapasitesine sahip olduğunu ifade eden ÇEBİD Genel Sekreteri Mehmet Zeren, "Sektörümüz, 2013 yılında 4.2 milyon ton üretim gerçekleştirerek 5.5 milyar dolarlık bir değer oluşturdu...

Türkiye çelik boru sektörünün yıllık 6.5 milyon ton üretim kapasitesine sahip olduğunu ifade eden ÇEBİD Genel Sekreteri Mehmet Zeren, "Sektörümüz, 2013 yılında 4.2 milyon ton üretim gerçekleştirerek 5.5 milyar dolarlık bir değer oluşturdu. Türkiye çelik boru sektörü Avrupa'nın en büyük, dünyanın ise beşinci en büyük dikişli çelik boru üreticisi konumunda" dedi.



Türkiye çelik boru sektörünün dünya standartlarında üretim yapabilen, ulusal ve uluslararası birçok önemli projede öne çıkmış önemli üreticilere sahip olduğunu vurgulayan Çelik Boru İmalatçıları Derneği (ÇEBİD) Genel Sekreteri Mehmet Zeren, "Yıllık 6.5 milyon ton üretim kapasitesine sahip olan sektörümüz, 2013 yılında 4.2 milyon ton üretim gerçekleştirerek 5.5 milyar dolarlık bir değer oluşturdu. Türkiye çelik boru sektörü Avrupa'nın en büyük, dünyanın ise beşinci en büyük dikişli çelik boru üreticisi konumunda" diye konuştu. 


Türkiye çelik boru sektörünün üretiminin yaklaşık yüzde 45'ini ihraç ettiğini ileten Mehmet Zeren, sektörün 2012 yılında yaptığı 1.7 milyar dolarlık ihracatla da Türkiye'yi dünyanın en fazla dikişli çelik boru ihraç eden beşinci ülkesi konumuna getirdiğini belirtti. İhracatın 2013 yılında 1.86 müyon tonla 1.6 milyar dolara düştüğünü ifade eden Zeren, "Yılın dokuz aylık döneminde artış eğiliminde olan çelik boru ihracatı, son çeyrekte azalarak; 2012 yılına oranla yüzde 7.2 gerilme ile 1.6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Sektörün 2013 yılında ABD ve Avrupa Birliği ülkelerine yönelik ihracatında bir azalma yaşandı. Ancak sektör bu azalışı Kuzey Afrika ülkelerine yapılan ihracattaki önemli orandaki artışla telafi etti. Avrupa Birliği ülkelerinin toplam çelik boru ihracatındaki payı yüzde 30'lara kadar gerilerken, Kuzey Afrika ülkelerine yapılan ihracat iki kattan fazla oranda arttı" ifadesini kullandı. 


Ocak-Kasım 2013 döneminde çelik boru ihracatının en fazla yapıldığı üç ülkenin Irak, ABD ve Cezayir olarak sıralandığı bügisini paylaşan Zeren, ABD'ye yapılan ihracatın 2012'deki ikincilik konumunu korumasına rağmen, anti damping soruşturmasının başlamasının da etkisiyle 2013 yılında yüzde 14 oranında gerilediğim dile getirdi. Zeren, şunları söyledi: "Gerek ülkemizde gerek dünyada yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmelere bağlı olarak zor bir yılı geride bıraktık. Tüm sektörlerde olduğu gibi Türk çelik boru sektörü için de çeşitli güçlüklerin yaşandığı bir yıl oldu. Küresel ekonomideki dalgalı görünüme ek olarak ihracatımızda önemli bir paya sahip olan pazarlardaki korumacı ekonomi politikalan ve ülkemize karşı açılan anti damping davalan uluslararası ticaretimizin önünde büyük bir engel oluşturdu. Tüm bu olumsuz etkenler ihracatımızın gerilemesine neden olurken üretimimizin de duraklamasına yol açtı. Sektör olarak 2013 yılını hedeflerimiz doğrultusunda bitirememenin üzüntüsünü yaşasak da artık 2014 yılı için kollarımızı sıvadık." Önümüzdeki yıllarda Türkiye'nin dünvam edecek olan sulama projelerinin ve altyapı yatırımlannın çelik boru sektörünü beslemeye devam edeceğini öngören Zeren, 2013 yılında inşaat sektöründe kazanılan ivmenin bu yılda da devam edeceğini aktardı. 


"TANAP Projesi sektör için önemli bir referans" Azerbaycan'dan gelecek doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa'ya iletilmesini sağlamak için yapımına bu yıl başlanacak olan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) Projesi'ni, çelik boru sektörünün üretimini artırması için önemli bir fırsat olarak değerlendiren Mehmet Zeren, TANAP Projesi'nde Türkiye kaynaklı çelik boruların kullanılmasıyla sektörün uluslararası alanda önemli bir referansa sahip olacağım savundu. Türkiye'nin jeolojik yapısı düşünüldüğünde barajlardan şehir merkezine suyun taşınmasında kullanılabilecek optimum boru çeşidinin çelik borular olduğuna işaret eden Zeren, geçen yıl Kıbrıs Su Temin Projesi'nde, Alaköprü Barajı'ndan denize kadar yapılacak olan su iletim hattında yurtdışından ithal edüen ve çelik borulardan daha pahalı olan dökme demir boruların kullanıldığını anımsattı. Bu yıl da Elazığ İçme Suyu Projesi'nde Hamzabey Barajı'ndan şehir merkezine içme suyu taşıyacak boru hattı için dökme demir boruların tercih edileceği yönünde haberlerin basında yer aldığını dile getiren Zeren, "Çelik boruların korozyona (paslanma) karşı hassas olduğu gerekçesiyle projede dökme demir boruların tercih edildiği söyleniyor. Ancak akademik çalışmalar, dökme demir borulardaki korozyon riskinin çelik borulara göre daha fazla olduğunu ve dökme demir borular için de katodik koruma yapılmasının gerekli olduğunu gösteriyor. Çelik boruların kullanıldığı iletim hatlan; korozyona dayanıklı iç ve dış kaplama ve ilaveten yapılan katodik koruma yöntemi sayesinde 100 yıla kadar sorunsuzca çalışabiliyor. Ayrıca Elazığ İçme Suyu Projesi'nde kullanılması öngörülen çaplarda dökme demir borular ülkemizde üretilmiyor, dolayısıyla ithalat yoluyla karşılanacak. Çelik boruların kullanılabileceği bir projede, ithal boruların daha yüksek maliyetle kullanılması sektörümüz ve Türkiye ekonomisi için olumsuz bir gelişmedir" açıklamasını yaptı. 



"2023 hedefi için katma değerli Üretim yapılmalı" Yakın gelecekte hedefin, dünyada en fazla çelik boru üreten ve ihraç eden üçüncü ülke olmak olduğunu söyleyen Mehmet Zeren, 2023'teki hedeflerinin ise 7.9 milyar dolar ihracat yapmak olduğunu aktardı. Zeren, bu hedefe ulaşmak için katma değerli ürün üretiminin artırılmasının büyük önem taşıdığını dile getirdi. 

yada en fazla çelik boru üreten ve ihraç eden üçüncü ülke olmasını sağlamak istediklerini kaydeden Zeren, sektörün 2023 yılı hedefinin ise ihracatını 7.9 milyar dolara çıkarmak olduğunu bildirdi. Zeren, bu hedefe ulaşmak için katma değerli ürün üretiminin artırılması gerektiğine işaret etti. Zeren, Türkiye çelik boru sektörünün bu yılki hedefinin ise 4.5 milyon ton üretim ve 2 milyon ton ihracat yapmak olduğunu iletti.