29 / 04 / 2024

Dünyanın dev şirketleri yatırım için Türkiye'ye akın ediyor!

Dünyanın dev şirketleri yatırım için Türkiye'ye akın ediyor!

Sanayi Bakanı Nihat Ergün'ün "Haftaya 1 milyar dolarlık yatırım için imza atılacak" dediği yabancı dev, Dow Chemical şirketi çıktı. Öte yandan Hintli Aditya Birla ve Japon NTN yatırım için kolları sıvadı



Başbakanlık Yatırım Ajansı tarafından Türkiye'ye getirilen ABD'li Dow Chemical, Hindistanlı Aditya Birla Group ve Japon NTN, cari açığı azaltacak önemli yatırımlara imza atmaya hazırlanıyor. Yatırımların toplamı 1,3 milyar dolara yaklaşacak. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün, "Bir milyar dolarlık yatırım geliyor" diyerek işaretini verdiği dev yatırımların ayrıntılarına SABAH ulaştı. ABD, Japonya ve Hindistan merkezli dünyanın önde gelen üç dev şirketi Türkiye'ye yatırım için kesenin ağzını açıyor. Başbakanlık Yatırım Ajansı aracılığıyla Türkiye'ye gelen şirketler petrokimya, metal endüstrisi ve otomotiv yan sanayine yatırım yapacak. Türkiye'nin cari açığını azaltma noktasında hayati öneme sahip üç yatırımın toplam tutarının 1,3 milyar doları bulacağı belirtildi.

YATIRIM YARIŞI

53 milyar dolarlık cirosu ve 50 binden fazla çalışanıyla dünyanın en önemli petrokimya şirketlerinden olan ABD'li Dow Chemical, Türkiye'de kimya işleme tesisi kurmak için Salı günü imza atacak. Dow Chemical yatırımının, Bakan Ergün'ün müjdesini verdiği yatırım olduğu ifade edildi. Dow'un yanı sıra Hindistan'ın metal alüminyum üreticisi Aditya Birla Group da Türkiye'de önemli bir yatırıma imza atacak. Türkiye'de çelik üretim tesisi kurmaya hazırlanan şirketin 1 milyar dolara yakın yatırım yapabileceği belirtiliyor.

Yatırım Ajansı getirdi

Üç yatırımcı da Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtma Ajansı tarafından Türkiye'ye getirildi. Yatırımların bu ay içerisinde farklı zamanlarda açıklanması bekleniyor. Uzmanlar yatırımların en kritik noktasının Türkiye ekonomisinin sorunu olarak gösterilen cari açığın azaltılmasına yapısal katkı sağlaması olarak gösteriliyor.

İlk etapta 250 milyon $

Aditya Birla Group'un öncelikli olarak 250 milyon dolarlık yatırımda bulunması bekleniyor. Yatırım kademeli olarak 1 milyar dolara kadar çıkacak. Dünyanın önde gelen Japon oto yan sanayi ve rulman üreticilerinden NTN'nin ise ilk etapta 60 milyon dolarlık yatırıma imza atacağı belirtildi.
Sabah/MEHMET NAYIR


Geri Dön