23 / 12 / 2024

Dünyanın en büyük saray kompleksi: Yasak Şehir!

 Dünyanın en büyük saray kompleksi: Yasak Şehir!

Çin'in başkenti Pekin'de, imparatorluk döneminden kalan ve 720 bin metrekarelik bir alanı kapladığı ifade edilen ''Yasak Şehir'', bugüne kadar korunmuş ve en geniş antik ahşap yapılar arasında yer alıyor



Çin'in başkenti Pekin'de, imparatorluk döneminden kalan ve 720 bin metrekarelik bir alanı kapladığı ifade edilen ''Yasak Şehir'', bugüne kadar korunmuş en geniş antik ahşap yapılar arasında yer alıyor. Ming Hanedanlığı döneminde, yüz binlerce işçi tarafından 14 yılda tamamlandığı belirtilen komplekste, Çin tarihi ve kültürüne ait bir milyonu aşkın tarihi eser bulunuyor. 

     Pekin'de bulunan ve ülkenin imparatorluk döneminden kalan en görkemli yapılardan biri kabul edilen ''Yasak Şehir'', ülkedeki saraylar arasında en bilinen ve dünyaca üne kavuşmuş nadide eserlerden biri. 

     Ming Hanedanlığı döneminde 1406'da yapımına başlanan dev sarayın 14 yılda tamamlandığı belirtilirken, Yasak Şehir'in 720 bin metrekarelik bir alanı kapladığı biliniyor.

     Pekin'in merkezindeki Tiananmen Meydanı'ndan başlayan ve yoğun olarak ahşap işçiliği, görkemli duruşuyla yerli ve yabancı turistlerin dört mevsim ziyaret ettiği saray 1987 yılında dünya miraslarının arasındaki yerini aldı. Kompleksin, UNESCO tarafından dünyada korunmuş en geniş antik ahşap yapılar bütünü olarak tescillendiği de belirtiliyor. 

     Sarayın uzunluğu neredeyse bir kilometre, genişliği ise 800 metre civarında. Kentin etrafındaki surlar ve surların yanındaki su sarayın korunması için su dolu hendek ise geleneksel kale muhafazası için yapılmış. 

     Yasak Şehrin birçok bölümü ziyaretçilere kapalı ve ancak dışarıdan izlenebiliyor. Zira görkemli salon ve odaların içindeki tarihi eserlerin korunması için sadece çok özel ziyaretçilere gösteriliyor. 

     

     -Hakim figür ejderha- 

     

     Yasak şehirde hakim figürlerin başında ise Çin'in simgelerinden olan efsanevi ejderha figürü geliyor. 

     Ejderha Çin astrolojisinde yer alan en önemli hayvanlardan ve imparatorun gücünü simgeliyor. Çin imparatoru o dönemde ''Ejderhanın oğlu'' olarak simgelendiriliyor. 

     Kentin birçok bölümünde birçok salon ve oda dikkati çekerken, rivayetlerde yasak şehirde 9 bin 999 oda olduğu ifade ediliyor. Çin tarihinde ''Gök Tanrısının sarayında 10 bin oda olduğuna'' inanılıyor ve bu nedenle imparatorun sarayında 9 bin 999 oda olduğu aktarılıyor. 

     Yasak Şehirde sayıları çok fazla olan ejderha figürü bulunuyor. Güç ve statünün simgesi olan ejderha sayısı net olarak ifade edilemiyor, zira sarayda su kanallarından, saçaklara, mermer süslerden çatılara kadar her ayrıntıda ejderha figürü gizli. 

     

     -Bir milyonu aşkın tarihi eser, 10 milyon ziyaretçi- 

     

     Dev saray inşa edilirken yüz binlerce işçinin çalıştığı, inşasında kullanılan malzemelerin tüm Çin coğrafyasından getirildiği bilgisi mevcut. 

     Yasak Şehirde Çin tarihi ve kültürüne ait bir milyonu aşkın tarihi eser bulunuyor ve bu eserlerinde Çin'deki tüm tarihi eserlerin altıda birini oluşturduğu anlatılıyor. 

     Ahşap ağırlıklı mimarisi, her ayrıntının düşünüldüğü yaşam alanlarıyla Yasak Şehir, dünyada eşi bulunmayan tarihi bir eser olarak biliniyor. 

     Tarihi boyunca görkemli yapılar inşa eden Çinlilerin kültürel miraslarının başında gelen Yasak Şehir'e yılda 10 milyondan fazla ziyaretçi gelirken neredeyse 600 yaşındaki sarayın birçok bölümünde onarım ve restorasyon çalışmaları yürütülüyor. 

     İmparatorların duvarların ardında ülkeyi yönettiği yer olan sarayda doğu, batı kuzey ve güney olmak üzere 4 ana kapı bulunuyor. Bununla birlikte dev duvarların köşelerinde gözetleme kuleleri yer alıyor. Bu kuleler sayesinde sarayın etrafı sürekli izlenebiliyor. 

     

     -''İmparatorların yazlığı''- 

     

     Başkent Pekin'de ayrıca 290 hektarlık alanıyla imparatorların ''Yazlık Sarayı'' bulunuyor. Çin'in en iyi korunan imparatorluk bahçesi olarak kabul edilen Yazlık Saray, yaz aylarında imparatorların sayfiye yeri olarak biliniyor. 

     Pekin'in 15 kilometre kuzeybatısındaki görkemli bahçe ve binalarıyla dünya mirasları listesinde yer alan yazlık saray, Çing Hanedanlığı döneminde bir imparatorun annesinin doğum günü kutlaması için yapılmış. Ardından dev bir imparatorluk bahçesine dönüştürülen saray, 19. yüzyılda bazı saldırılara yıpranmış ve geçirdiği iki onarımın ardından yazlık saray olarak adlandırılmış. 

     Tepelerin arasında bulunan dev göle nazır birçok bina ve kökün bulunduğu sarayda 3 binden fazla oda bulunduğu ifade ediliyor. 

     Sarayda halen muhafaza edilen birçok bahçe Çin bahçecilik sanatının da görkemini gösteren nadir eserlerden birisi olarak ifade ediliyor. 

AA


Geri Dön